Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Kosą po patelni
18 lipca 2022
Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Chociaż kajzerki są bardziej blade, przez to, że zamiast masła i jajka dodaje się zwyczajnie olej. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałem i wyszły mi o wiele bardziej rumiane. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy – oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania – co kto lubi. Są niewielkie, w sam raz na 4-5 gryzów.
Własnoręcznie wypieczone rankiem bułki śniadaniowe, uczynią poranek wyjątkowym i niezwykle miłym . Polecam zrobić ciasto wieczorem i zostawić je do rana w lodówce owinięte w folię, wtedy mamy pyszne świeże śniadanko z pachnącymi jeszcze w całym domu bułkami.
Przepis w pierwszej wersji pochodził od mojej sister Ani. Mówiłem, że piekarnik ją kocha? Jak nie to mówię. Teraz robię go w ten sposób, ale jak chcecie spróbować w starszej wersji przypominającej bardziej te kupione w piekarni bułki kajzerki to zamiast masła i jajka dodajcie 3 łyżki oleju. Są również smaczne.
Ciasto na bułki śniadaniowe możecie po wyrobieniu również zamrozić. Owinąć folią i wsadzić do zamrażalnika. Potem wyjmujecie porcję i podczas rozmrażania pięknie Wam ciasto wyrośnie. Wystarczy podzielić na kawałki, zrobić kulki i upiec.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 20 min. min.
Wyrastanie: 45 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz. 15 min. min.
Ilość porcji 10 sztuk
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Bułki śniadaniowe, pszenne

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła (najlepiej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier, masło i jajko wrzucam razem do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Ja używam Thermomix i nastawiam na 6 min. program z kłoskiem. Możecie użyć robot planetarny, mikser z końcówkami do ciasta lub wyrobić to ręcznie – jak chcecie. Ciasto ma odchodzić od rąk i być lśniące.
    wykonanie bulki 1 e1648111730126
  • Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 40-45 min.
    wykonanie bulki 2 e1648111754680
  • Dzielę ciasto na 10 części i tworze z nich kulki, gdy się klei do rąk podsypuję delikatnie mąką. Warto też do tworzenia kulek ręce również obsypać mąką.
    wykonanie bulki 3 e1648111777776
  • Formuję bułeczki lekko wyrabiając i układam na blaszce wyłożonej papierem zostawiając ok 2-3 cm pustego miejsca między bułkami.
  • Piekę bułki w nagrzanym piekarniku do temp. 190-200 stopni, przez 20-25 min. Trzeba zaglądać i sprawdzać czy już. Jak zrobią się złociste to znak, że gotowe i można wyjmować.
    wykonanie bulki 4 e1648111798663
  • Pamiętajcie je ostudzić na kratce lub w koszyku. Jedzenie gorących bezpośrednio z piekarnika może być przykre w skutkach.
bulki pszenne sniadaniowe e1647589293899

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki śniadaniowe, pszenne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

bulki pszenne sniadaniowe e1647589293899
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Violetta
Violetta
18 marca 2022 09:49

Też takie piekę. Polecam 😉

1
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

20240225 123715

Jak szybko nauczyć szczeniaka załatwiania potrzeb na dworze? Praktyczne porady

spacer z psem

Jak sprawić, żeby spacer z psem był przyjemny dla obu stron?

jesienogrod

Jesień w ogrodzie: Sprawdź, jak zadbać o rośliny przed zimą

gamer 5979004 1280

Jak gry online wpływają na rozwój umiejętności społecznych i komunikacyjnych?

inna grecja

Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?