Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Chociaż kajzerki są bardziej blade, przez to, że zamiast masła i jajka dodaje się zwyczajnie olej. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałem i wyszły mi o wiele bardziej rumiane. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy – oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania – co kto lubi. Są niewielkie, w sam raz na 4-5 gryzów. Własnoręcznie wypieczone rankiem bułki śniadaniowe, uczynią poranek wyjątkowym i niezwykle miłym . Polecam zrobić ciasto wieczorem i zostawić je do rana w lodówce owinięte w folię, wtedy mamy pyszne świeże śniadanko z pachnącymi jeszcze w całym domu bułkami. Przepis w pierwszej wersji pochodził od mojej sister Ani. Mówiłem, że piekarnik ją kocha? Jak nie to mówię. Teraz robię go w ten sposób, ale jak chcecie spróbować w starszej wersji przypominającej bardziej te kupione w piekarni bułki kajzerki to zamiast masła i jajka dodajcie 3 łyżki oleju. Są również smaczne.Ciasto na bułki śniadaniowe możecie po wyrobieniu również zamrozić. Owinąć folią i wsadzić do zamrażalnika. Potem wyjmujecie porcję i podczas rozmrażania pięknie Wam ciasto wyrośnie. Wystarczy podzielić na kawałki, zrobić kulki i upiec.
Jak wykonać przepis na – Bułki śniadaniowe, pszenne
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła (najlepiej roztopionego i ostudzonego)
- 1 jajko
- 250 ml wody
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania
- Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier, masło i jajko wrzucam razem do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Ja używam Thermomix i nastawiam na 6 min. program z kłoskiem. Możecie użyć robot planetarny, mikser z końcówkami do ciasta lub wyrobić to ręcznie – jak chcecie. Ciasto ma odchodzić od rąk i być lśniące.
- Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 40-45 min.
- Dzielę ciasto na 10 części i tworze z nich kulki, gdy się klei do rąk podsypuję delikatnie mąką. Warto też do tworzenia kulek ręce również obsypać mąką.
- Formuję bułeczki lekko wyrabiając i układam na blaszce wyłożonej papierem zostawiając ok 2-3 cm pustego miejsca między bułkami.
- Piekę bułki w nagrzanym piekarniku do temp. 190-200 stopni, przez 20-25 min. Trzeba zaglądać i sprawdzać czy już. Jak zrobią się złociste to znak, że gotowe i można wyjmować.
- Pamiętajcie je ostudzić na kratce lub w koszyku. Jedzenie gorących bezpośrednio z piekarnika może być przykre w skutkach.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki śniadaniowe, pszenne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Też takie piekę. Polecam 😉