Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Kosą po patelni 18 marca 2022
Poleć
Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Chociaż kajzerki są bardziej blade, przez to, że zamiast masła i jajka dodaje się zwyczajnie olej. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałem i wyszły mi o wiele bardziej rumiane. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy – oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania – co kto lubi. Są niewielkie, w sam raz na 4-5 gryzów.
Własnoręcznie wypieczone rankiem bułki śniadaniowe, uczynią poranek wyjątkowym i niezwykle miłym . Polecam zrobić ciasto wieczorem i zostawić je do rana w lodówce owinięte w folię, wtedy mamy pyszne świeże śniadanko z pachnącymi jeszcze w całym domu bułkami.
Przepis w pierwszej wersji pochodził od mojej sister Ani. Mówiłem, że piekarnik ją kocha? Jak nie to mówię. Teraz robię go w ten sposób, ale jak chcecie spróbować w starszej wersji przypominającej bardziej te kupione w piekarni bułki kajzerki to zamiast masła i jajka dodajcie 3 łyżki oleju. Są również smaczne.
Ciasto na bułki śniadaniowe możecie po wyrobieniu również zamrozić. Owinąć folią i wsadzić do zamrażalnika. Potem wyjmujecie porcję i podczas rozmrażania pięknie Wam ciasto wyrośnie. Wystarczy podzielić na kawałki, zrobić kulki i upiec.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Wyrastanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji 10 sztuk
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Bułki śniadaniowe, pszenne

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła (najlepiej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania

  • Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier, masło i jajko wrzucam razem do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Ja używam Thermomix i nastawiam na 6 min. program z kłoskiem. Możecie użyć robot planetarny, mikser z końcówkami do ciasta lub wyrobić to ręcznie – jak chcecie. Ciasto ma odchodzić od rąk i być lśniące.
  • Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 40-45 min.
  • Dzielę ciasto na 10 części i tworze z nich kulki, gdy się klei do rąk podsypuję delikatnie mąką. Warto też do tworzenia kulek ręce również obsypać mąką.
  • Formuję bułeczki lekko wyrabiając i układam na blaszce wyłożonej papierem zostawiając ok 2-3 cm pustego miejsca między bułkami.
  • Piekę bułki w nagrzanym piekarniku do temp. 190-200 stopni, przez 20-25 min. Trzeba zaglądać i sprawdzać czy już. Jak zrobią się złociste to znak, że gotowe i można wyjmować.
  • Pamiętajcie je ostudzić na kratce lub w koszyku. Jedzenie gorących bezpośrednio z piekarnika może być przykre w skutkach.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki śniadaniowe, pszenne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Tagi bułeczki, bułki, drożdże, kajzerki, mąka, małe, pszenne, śniadaniowe, woda
Kosą po patelni 18 marca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Orzechy brazylijskie – poznaj zalety tych pysznych przekąsek
Następny wpis Łóżka do sypialni – jak wybrać to idealne?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Violetta
Violetta
18 marca 2022 09:49

Też takie piekę. Polecam 😉

1
Odpowiedz

Zobacz także:

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni Kosą po patelni 18 sierpnia 2022

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kosą po patelni Kosą po patelni 5 sierpnia 2022

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni Kosą po patelni 28 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?