Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Kosą po patelni 18 marca 2022
Bułki śniadaniowe z mąki pszennej, to popularnie nazywane kajzerki. Chociaż kajzerki są bardziej blade, przez to, że zamiast masła i jajka dodaje się zwyczajnie olej. Ja trochę ten przepis zmodyfikowałem i wyszły mi o wiele bardziej rumiane. Idealnie sprawdzają się na szkolne kanapki czy jako drugie śniadanie do pracy – oczywiście z dodatkami. Te dodajecie już sami wg. uznania – co kto lubi. Są niewielkie, w sam raz na 4-5 gryzów.
Własnoręcznie wypieczone rankiem bułki śniadaniowe, uczynią poranek wyjątkowym i niezwykle miłym . Polecam zrobić ciasto wieczorem i zostawić je do rana w lodówce owinięte w folię, wtedy mamy pyszne świeże śniadanko z pachnącymi jeszcze w całym domu bułkami.
Przepis w pierwszej wersji pochodził od mojej sister Ani. Mówiłem, że piekarnik ją kocha? Jak nie to mówię. Teraz robię go w ten sposób, ale jak chcecie spróbować w starszej wersji przypominającej bardziej te kupione w piekarni bułki kajzerki to zamiast masła i jajka dodajcie 3 łyżki oleju. Są również smaczne.
Ciasto na bułki śniadaniowe możecie po wyrobieniu również zamrozić. Owinąć folią i wsadzić do zamrażalnika. Potem wyjmujecie porcję i podczas rozmrażania pięknie Wam ciasto wyrośnie. Wystarczy podzielić na kawałki, zrobić kulki i upiec.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Wyrastanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz. 15 min.
Ilość porcji 10 sztuk
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Bułki śniadaniowe, pszenne

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła (najlepiej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 jajko
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania

  • Mąkę, drożdże, wodę, sól, cukier, masło i jajko wrzucam razem do miski i wyrabiam na gładkie ciasto. Ja używam Thermomix i nastawiam na 6 min. program z kłoskiem. Możecie użyć robot planetarny, mikser z końcówkami do ciasta lub wyrobić to ręcznie – jak chcecie. Ciasto ma odchodzić od rąk i być lśniące.
  • Zostawiam ciasto do wyrośnięcia na 40-45 min.
  • Dzielę ciasto na 10 części i tworze z nich kulki, gdy się klei do rąk podsypuję delikatnie mąką. Warto też do tworzenia kulek ręce również obsypać mąką.
  • Formuję bułeczki lekko wyrabiając i układam na blaszce wyłożonej papierem zostawiając ok 2-3 cm pustego miejsca między bułkami.
  • Piekę bułki w nagrzanym piekarniku do temp. 190-200 stopni, przez 20-25 min. Trzeba zaglądać i sprawdzać czy już. Jak zrobią się złociste to znak, że gotowe i można wyjmować.
  • Pamiętajcie je ostudzić na kratce lub w koszyku. Jedzenie gorących bezpośrednio z piekarnika może być przykre w skutkach.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki śniadaniowe, pszenne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bułeczki, bułki, drożdże, kajzerki, mąka, małe, pszenne, śniadaniowe, woda
Kosą po patelni 18 marca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Orzechy brazylijskie – poznaj zalety tych pysznych przekąsek
Następny wpis Łóżka do sypialni – jak wybrać to idealne?
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Violetta
Violetta
18 marca 2022 09:49

Też takie piekę. Polecam 😉

1
Odpowiedz

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?