Film z przepisem
Potrzebne składniki
- 2 placki tortilli – ja użyłem pomidorowe
- 4 łyżeczki czerwonego pesto
- 1/4 puszki mieszanki warzyw meksykańskich
- 1/4 czerwonej papryki
- 150 g sera żółtego typu cheddar (tartego)
- 1/2 fileta z kurczaka
- 1/2 małej cebuli
- 1/2 pomidora
- 1 ząbek czosnku i papryczka chilli (opcjonalnie można dodać suszone w przyprawach)
- przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czosnek suszony, papryka słodka, oregano, suszone pomidory
- oliwa do smażenia kurczaka
Sposób wykonania
- Zaczynam od pokrojenia mięsa kurczaka w kostkę oraz papryki. Wrzucam mięso z papryka na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmażam do uzyskania złotej barwy kurczaka – ok. 5 min. Kurczaka doprawiam przyprawami.
- Okładam w formie na tartę o wielkości placków na spód 1 placek tortilli. Smaruję go dwoma łyżeczkami pesto czerwonego. Posypuję warzywami meksykańskimi i 2/3 części sera.
- Przykrywam drugim plackiem i znów smaruję go pesto. Wykładam kurczaka z papryką. Dodaję cebulę pokrojona w kółka, pomidora w plasterkach i posypuję resztą sera.
- Wstawiam na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pilnuję by się nie przypaliło. Wyjmuję przekrawam na pół i wykładam na talerze posypując liśćmi rukoli, szpinaku lub bazylii.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza meksykańska na spodzie z tortilli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.