w , , ,

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza w zupełnie innym wydaniu czy na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem, oraz w towarzystwie przypraw meksykańskich. Przygotowanie to chwila roboty i po paru minutach mamy gotowe efektowne danie którym możemy zaskoczyć np. niespodziewanego gościa. Na 100% zrobimy efekt wow.
Można przygotować wersję bez mięsa lub np. z kurczakiem gotowanym na parze. Składniki możecie dobierać jakie chcecie – to tylko inspiracja i tak to traktujcie. Dlatego tez nie podałem konkretnych ilości składników na filmie. Możecie je spokojnie użyć na oko i będzie ok. Poniżej jednak znajdziecie bardziej szczegółowy przepis dla dociekliwych 🙂 Składniki na 1 placek mniej więcej na dwie osoby. Chyba, że dla mnie to ciut mało.

Film z przepisem

Przygotowanie: 5 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Potrzebne składniki

  • 2 placki tortilli – ja użyłem pomidorowe
  • 4 łyżeczki czerwonego pesto
  • 1/4 puszki mieszanki warzyw meksykańskich
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 150 g sera żółtego typu cheddar (tartego)
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/2 pomidora
  • 1 ząbek czosnku i papryczka chilli (opcjonalnie można dodać suszone w przyprawach)
  • przyprawy: kmin rzymski, kolendra, czosnek suszony, papryka słodka, oregano, suszone pomidory
  • oliwa do smażenia kurczaka

Sposób wykonania

  • Zaczynam od pokrojenia mięsa kurczaka w kostkę oraz papryki. Wrzucam mięso z papryka na rozgrzaną patelnię z oliwą i podsmażam do uzyskania złotej barwy kurczaka – ok. 5 min. Kurczaka doprawiam przyprawami.
  • Okładam w formie na tartę o wielkości placków na spód 1 placek tortilli. Smaruję go dwoma łyżeczkami pesto czerwonego. Posypuję warzywami meksykańskimi i 2/3 części sera.
  • Przykrywam drugim plackiem i znów smaruję go pesto. Wykładam kurczaka z papryką. Dodaję cebulę pokrojona w kółka, pomidora w plasterkach i posypuję resztą sera.
  • Wstawiam na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i pilnuję by się nie przypaliło. Wyjmuję przekrawam na pół i wykładam na talerze posypując liśćmi rukoli, szpinaku lub bazylii.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza meksykańska na spodzie z tortilli wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze