Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Kosą po patelni
Gazpacho to rodzaj chłodnika pomidorowego pochodzącego z Andaluzji w Hiszpanii. Tradycyjny przepis bazuje na pomidorach, zielonej papryce, oliwie, czosnku i kminku. Koniecznie w środku musi znaleźć się odrobina octu i spora kromka chleba. Chleb zagęści zupę i stanie się bardziej treściwa. Idealna zupa na upalne dni i lato, wtedy gdy mamy soczyste, dojrzałe pomidory. To od ich jakości głownie zależy smak Gazpacho.
Zupę przygotowujemy błyskawicznie, zwyczajnie miksujemy wszystkie składniki ze sobą i chłodzimy. Podajemy ją z dodatkiem świeżej bazylii, oliwą lub śmietaną. W Hiszpanii jest wiele odmian tej zupy i sami tez możecie eksperymentować, np. dodając różne warzywa. Bawcie się dobrze gotując i dajcie znać jak Wam smakowało.
Przygotowanie: 15 min.
Chłodzenie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Gaspacho

Potrzebne składniki

  • 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej rzymskich lub malinowych
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 mała cebula dymka lub czerwona
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 duża kromka chleba6
  • 2 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania

  • Warzywa obieram i kroje w gruba kostkę. niezbyt porządnie bo i tak wszystko będę miksował.
  • Wrzucam wszystko do garnka i używając blender miksuję na jednolitą, gładką masę.
  • Dodaję ocet, oliwę i przyprawy oraz rozmoczoną w wodzie i odciśniętą kromkę chleba.
  • Wszystko ponownie chwilę miksuję (nie musi być zupełnie idealne).
  • Wstawiam na 2 godziny do lodówki, a następnie podaję na talerzach udekorowane bazylią z dodatkiem oliwy lub śmietany.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gaspacho wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze