Szybkie i proste danie na lato, czyli hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem. Siekana wołowina z grilla, ananas z grilla i lekko przypieczona również na grillu bułeczka. Do tego sos i sałata oraz plasterek sera i gotowe. Soczyste mięso i świeżość ananasa idealnie smakują w ogrodzie czy nad wodą. Mięso można użyć mielone jednak polecam je posiekać tak jak ja to zrobiłem. Zamiast grilla na świeżym powietrzu sprawdzi się również grill elektryczny w domu, tak więc możemy to danie przygotowywać cały rok. Co do sosu to polecam raczej białe: majonezowy, czosnkowy, jogurtowy albo tzatziki. Wysmażenie mięsa i jego ilość w burgerze tez zależy od Waszych preferencji. Nie musicie się ściśle trzymać proporcji.
Jak wykonać przepis na – Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasemPotrzebne składniki
- 600 g mięsa wołowego typu karczek lub szponder
- 4 plastry ananasa
- 4 plastry sera żółtego
- 4 bułki na burgery (u mnie graham)
- 4 liście sałaty
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu majonezowego lub jogurtowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania
- Mięso na burgery posiekałem dokładnie nożem. Możecie je zmielić jeśli nie lubicie się męczyć. Do mięsa dodałem sos sojowy, czosnek i pieprz. Wszystko wymieszałem dokładnie. Podzieliłem na 4 części i uformowałem okrągłe kotlety.
- Plastry ananasa posypałem słodka papryką.
- Na grillu ułożyłem mięso, ananasy i wierzchy bułek. Grillowałem kotlety i ananasa z obu stron do uzyskania odpowiadającego mi stopnia wysmażenia. Kazdy ma inny więc oceńcie sami. Bułki grillowałem tylko z wewnętrznej strony do uzyskania chrupkości. Bod koniec smażenia ananasa ułożyłem na nim plasterki sera.
- Teraz składamy hamburgera. Bułka, na nią łyżka sosu, liść sałaty, kotlet, ananas z serem, i wierz bułki. Gotowe – wystarczy wszamać 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.