Potrzebne składniki
- 300 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 400 g filetu z kurczaka
- 4 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 1 cm imbiru świeżego
- 2 zielone części szczypioru z cebuli dymki
- 1 garść kiełków fasoli lub groszku
- 1 łyżka pokruszonych orzeszków ziemnych lub ziaren sezamu
- 1 limonka (do podania na talerz)
- 2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)
Sos do Pad thai
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 6 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżki sosu chili sriracha (lubicie ostro to 1 łyzka)
Sposób wykonania
- Zaczynam od zalania ciepłą wodą makaronu ryżowego. Musi w niej postać az zrobi sie al'dente. Gdy bedzie za miękki zrobi sie z niego ciapa przy smazeniu.
- Teraz robię sos. To proste wrzucamy wszystkie składniki prócz octu i mieszamy. Próbujemy czy w sam raz kwaśne, jak nie to dodajemy ocet. Odstawiam.
- Przygotowuję wszystkie pozostałe składniki. Kroje kurczaka na kawałki. Kroję drobno imbir i czosnek. Kroję szczypiorek.
- Rozgrzewam olej w woku wrzucam czosnek, imbir i mięso i przesmażam 2 minuty mieszając.
- Wbijam jajka na wierzch i delikatnie mieszam, tak by się lekko ścięły.
- Na jajka wrzucam odcedzony z wody makaron. Warto zostawić z pół szklanki wody i dolać na patelnie jeśli zaczyna przywierać, jednak nie zawsze jest to konieczne. Wlewam wcześniej przygotowany sos do Pad thai i wszystko dokładnie mieszam, przesmażając koło minuty.
- Dodaje szczypiorek i kiełki. Mieszam i trzymam z pół minuty na patelni. Wykładam na talerze, dekoruję kiełkami i ćwiartkami limonki (można też dać kilka liści kolendry lub bazylii) i posypuje wszystko kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pad thai z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!




