Danie z kuchni Tajskiej, świeże, pełne aromatu i niezwykle proste w przygotowaniu. Bazą jest makaron ryżowy i sos z miąższem tamaryndowca. Smak z rodziny słodko-kwaśnych z wyraźną nutą ostrości o ile dodacie sos sriracha. Nie lubicie ostro, to pomińcie. Danie przygotowuje sie w kilka minut i tak naprawdę, więcej zajmuje przygotowanie niż smażenie. Jak to bywa w kuchni orientalnej dość często, warto przygotować wszystkie składniki zanim rozgrzejemy patelnię. Będziemy je dodawać praktycznie po sobie i nie będzie czasu na ich krojenie. Ja dodałem do mojego dania kiełki groszku ale oryginalnie są używane fasoli. Tak samo ze względu na alergie w rodzinie dodałem zamiast orzeszków ziemnych ziarna sezamu. Chcecie być poprawni politycznie to dodajcie co trzeba, jednak uważam, że takie dania aż sie proszą o modyfikacje i warto czasem poszaleć i znaleźć własne ulubione smaki. Co do mięsa to możecie użyć wołowiny, wieprzowiny lub jeśli wolicie wersję wegetariańską tofu. Sos rybny możemy zastąpić sosem sojowym.Pyszne lekkie danie ale sycące, lekko słodkie, lekko ostre i lekko kwaśne. Uwielbiam te połączenie i życzę Wam smacznego przy odkrywaniu nowych smaków z dalekiego wschodu.
Jak wykonać przepis na – Pad thai z kurczakiemPotrzebne składniki
- 300 g makaronu ryżowego typu wstążki
- 400 g filetu z kurczaka
- 4 jajka
- 5 ząbków czosnku
- 1 cm imbiru świeżego
- 2 zielone części szczypioru z cebuli dymki
- 1 garść kiełków fasoli lub groszku
- 1 łyżka pokruszonych orzeszków ziemnych lub ziaren sezamu
- 1 limonka (do podania na talerz)
- 2 łyżki oleju kokosowego (do smażenia)
Sos do Pad thai
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 6 łyżek sosu rybnego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek wody
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżki sosu chili sriracha (lubicie ostro to 1 łyzka)
Sposób wykonania
- Zaczynam od zalania ciepłą wodą makaronu ryżowego. Musi w niej postać az zrobi sie al'dente. Gdy bedzie za miękki zrobi sie z niego ciapa przy smazeniu.
- Teraz robię sos. To proste wrzucamy wszystkie składniki prócz octu i mieszamy. Próbujemy czy w sam raz kwaśne, jak nie to dodajemy ocet. Odstawiam.
- Przygotowuję wszystkie pozostałe składniki. Kroje kurczaka na kawałki. Kroję drobno imbir i czosnek. Kroję szczypiorek.
- Rozgrzewam olej w woku wrzucam czosnek, imbir i mięso i przesmażam 2 minuty mieszając.
- Wbijam jajka na wierzch i delikatnie mieszam, tak by się lekko ścięły.
- Na jajka wrzucam odcedzony z wody makaron. Warto zostawić z pół szklanki wody i dolać na patelnie jeśli zaczyna przywierać, jednak nie zawsze jest to konieczne. Wlewam wcześniej przygotowany sos do Pad thai i wszystko dokładnie mieszam, przesmażając koło minuty.
- Dodaje szczypiorek i kiełki. Mieszam i trzymam z pół minuty na patelni. Wykładam na talerze, dekoruję kiełkami i ćwiartkami limonki (można też dać kilka liści kolendry lub bazylii) i posypuje wszystko kruszonymi orzeszkami ziemnymi. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pad thai z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: