Zalewajka

6 min. czytania
9
2
Danie z historią i wyjątkowe, a jednak niezwykle prosta zupa. Zalewajka to nie żur czy barszcz biały, bo to jednak nie jest to samo. Zupa nie jest kwaśna i nie jest to sama woda z jajkiem i wędliną. Ja za nią dał bym się pokroić bo to jeden z kolejnych smaków mojego dzieciństwa. Proste składniki,a dodatkowo przygotowana na barszczu własnej roboty może się okazać zupą na każdą ewentualność. Jakieś mięso, kupa ziemniaków i cebula, do tego barszcz i gotowe. To jedna z moich ulubionych zup nie tylko jak jest problem by przygotować coś wymyślnego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Zalewajka
Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • kawałek boczku
  • 500 g kiełbasy cienkiej np. śląska
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • barszcz biały (w butelce lub własnej produkcji – nie żurek, ale barszcz!)
  • pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obrałem i pokroiłem w kostkę.
  • Umyłem i zalałem w garnku wodą do ilości zupy jaką chciałem uzyskać przepis jest na duży garnek. Ja zazwyczaj wlewam 1/3 więcej od przykrycia ziemniaków bo zwyczajnie lubię gęstą.
  • Do wody wrzucam grzyby, dwa ząbki czosnku, dwa ziela i liście laurowe. Wodę solę i wstawiam do zagotowania. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa, ma ich być 3-4 do smaku.
  • Na osobnej patelni zeszkliłem pokrojona w drobną kostkę cebulę z drobno pokrojonym boczkiem – następnie dodałem pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażyłem całość.
  • Do zagotowanej wody z ziemniakami dołożyłem zawartość patelni i wymieszałem.
  • Dolałem barszcz do smaku na oko niestety 🙂 Ja zazwyczaj używam około pół lub 3/4 butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy.
  • Całość gotuję na małym ogniu jeszcze parę minut doprawiając do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Uwagi dodatkowe
Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu i najlepiej razowym chlebem. Zupa jest na tyle gęsta i treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zalewajka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 39
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
    45
    Udostępnienia

9
Napisz coś od Siebie

avatar

7 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
Kosą po patelniBajdaZrzucbrzuchKatarzynaSłodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Bajda
Gość
Bajda

Śmietana kwaśna?

Zrzucbrzuch
Gość

Taka samą robiła moja babcia. Zalewajka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Teraz rzadziej ją robię ale kilka razy w roku się uda. Fajny przepis.

Katarzyna
Gość

Jak dla mnie, zbyt wiele kiełbasy i boczku. Ale przecież nie muszę, jak nie lubię 😉

Słodko Słodka
Gość

Muszę kiedyś zrobić,nigdy nie jadłam takiej zupy 🙂

Dola
Gość

Hmm, mojemu tacie by smakowała. Ja jednak zostanę przy mojej ziemniaczanej 🙂 boczek mnie przeraża

Kosą po patelni
Gość

to poproszę o przepis 🙂

Karol Kosiński
Gość
Karol Kosiński

Dzieci uwielbjają z parówkami zamiast kiełbasą.

Kosą po patelni
Gość

parówki są akurat bleee w tej zupie ale dzieciaki mają dziwne gusta pewnie i z czekoladą by było pycha

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).