w , ,

Zalewajka



Danie z historią i wyjątkowe, a jednak niezwykle prosta zupa. Zalewajka to nie żur czy barszcz biały, bo to jednak nie jest to samo. Zupa nie jest kwaśna i nie jest to sama woda z jajkiem i wędliną. Ja za nią dał bym się pokroić bo to jeden z kolejnych smaków mojego dzieciństwa. Proste składniki,a dodatkowo przygotowana na barszczu własnej roboty może się okazać zupą na każdą ewentualność. Jakieś mięso, kupa ziemniaków i cebula, do tego barszcz i gotowe. To jedna z moich ulubionych zup nie tylko jak jest problem by przygotować coś wymyślnego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Zalewajka

Potrzebne składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kawałek boczku
  • 500 g kiełbasy cienkiej np. śląska
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • barszcz biały (w butelce lub własnej produkcji – nie żurek, ale barszcz!)
  • pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób wykonania

  • Ziemniaki obrałem i pokroiłem w kostkę.
  • Umyłem i zalałem w garnku wodą do ilości zupy jaką chciałem uzyskać przepis jest na duży garnek. Ja zazwyczaj wlewam 1/3 więcej od przykrycia ziemniaków bo zwyczajnie lubię gęstą.
  • Do wody wrzucam grzyby, dwa ząbki czosnku, dwa ziela i liście laurowe. Wodę solę i wstawiam do zagotowania. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa, ma ich być 3-4 do smaku.
  • Na osobnej patelni zeszkliłem pokrojona w drobną kostkę cebulę z drobno pokrojonym boczkiem – następnie dodałem pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażyłem całość.
  • Do zagotowanej wody z ziemniakami dołożyłem zawartość patelni i wymieszałem.
  • Dolałem barszcz do smaku na oko niestety 🙂 Ja zazwyczaj używam około pół lub 3/4 butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy.
  • Całość gotuję na małym ogniu jeszcze parę minut doprawiając do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu i najlepiej razowym chlebem. Zupa jest na tyle gęsta i treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zalewajka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka

Zalewajka wg innych przepisów, nawet Wikipedii to jednak zakwas nie barszcz, skąd te rozbieżności?

Bajda

Śmietana kwaśna?

Zrzucbrzuch

Taka samą robiła moja babcia. Zalewajka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Teraz rzadziej ją robię ale kilka razy w roku się uda. Fajny przepis.

Katarzyna

Jak dla mnie, zbyt wiele kiełbasy i boczku. Ale przecież nie muszę, jak nie lubię 😉

Słodko Słodka

Muszę kiedyś zrobić,nigdy nie jadłam takiej zupy 🙂

Dola

Hmm, mojemu tacie by smakowała. Ja jednak zostanę przy mojej ziemniaczanej 🙂 boczek mnie przeraża

Kosą po patelni

to poproszę o przepis 🙂

Kosą po patelni

parówki są akurat bleee w tej zupie ale dzieciaki mają dziwne gusta pewnie i z czekoladą by było pycha

Karol Kosiński

Dzieci uwielbjają z parówkami zamiast kiełbasą.