Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Kosą po patelni 12 stycznia 2023
Łódź to miasto czterech kultur, na tych ziemiach wspólnie żyli i gotowali Polacy, Rosjanie, Żydzi oraz Niemcy. Można zatem śmiało uznać że to również miasto 4 talerzy. Wpływy tych kultur sie mieszały, jednak to prości ludzie byli w większości i to oni kształtowali to co jadło się w łódzkich domach.
Zalewajka jest sztandarowym łódzkim daniem i była w praktycznie każdym domu w XIX i XX wieku. Głównie dlatego, że była prosta w przygotowaniu, sycąca, a składniki do niej były tanie i powszechnie dostępne. Zalewało sie barszczem ziemniaki (nie odlewając wody z ich gotowania) z dodatkiem czosnku i cebuli. W bardziej zamożnych domach podawało się ją z zasmażką, skwarkami, boczkiem lub kiełbasą.
Dla mnie to zupa związana mocno z moją kuchnią, gotowała mi ją Mama teraz sam gotuję i jak się uda to obowiązkowo stawiam się na świecie zalewajki w Buczku koło Łodzi.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 6 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Zalewajka

Potrzebne składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kawałek boczku (ok. 150 g)
  • 500 g kiełbasy cienkiej np. śląska
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • barszcz biały (w butelce lub własnej produkcji – nie żurek, ale barszcz!)
  • pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób wykonania

  • Zaczynam od przygotowania cebuli, czosnku i boczku, które kroje w kostkę. Kiełbasę częściowo kroję ale część zostawiam w laskach. Zależy kto jak lubi, a więc dla każdego coś miłego.
  • Ziemniaki obrałem i pokroiłem w kostkę. Wrzuciłem do garnka i zalałem wodą do ilości zupy jaką chciałem uzyskać przepis jest na duży garnek. Ja zazwyczaj wlewam 2-3 palce więcej od przykrycia ziemniaków bo zwyczajnie lubię gęstą.
  • Do wody wrzucam grzyby, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Wodę solę i wstawiam do zagotowania. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa, ma ich być 3-4 do smaku. Gotuję do miękkości ziemniaków.
  • Na osobnej patelni podsmażam do wytopienia pokrojony boczek, dodaję czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażam do zezłocenia i odstawiam na bok do miski. Dodaję na patelnię kiełbasę i również podsmażam.
  • Do zagotowanej wody z ziemniakami dokładam wszystkie podsmażone składniki i wymieszałem.
  • Dolewam barszcz do smaku na oko niestety. Ja zazwyczaj używam około pół lub 3/4 butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy i być lekko gęsta.
  • Całość gotuję na małym ogniu jeszcze parę minut doprawiając do smaku solą pieprzem i majerankiem. Podaję z pieczywem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zalewajka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi barszcz biały, boczek, cebula, kartofle, obiad, prl, prosta, sycąca, zalewajka, ziemniaki, zupa
Kosą po patelni 12 stycznia 2023
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Bezglutenowe produkty – ciekawe rozwiązania dla osób z nietolerancją glutenu
Następny wpis Czego nie powinna zawierać dieta pudełkowa bezglutenowa?
10 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Agnieszka
Agnieszka
12 sierpnia 2021 07:25

Zalewajka wg innych przepisów, nawet Wikipedii to jednak zakwas nie barszcz, skąd te rozbieżności?

0
Odpowiedz
Bajda
Bajda
26 marca 2020 19:32

Śmietana kwaśna?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Bajda
27 marca 2020 16:11

tak 🙂

0
Odpowiedz
Zrzucbrzuch
Zrzucbrzuch
22 marca 2020 10:41

Taka samą robiła moja babcia. Zalewajka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Teraz rzadziej ją robię ale kilka razy w roku się uda. Fajny przepis.

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
19 marca 2020 07:36

Jak dla mnie, zbyt wiele kiełbasy i boczku. Ale przecież nie muszę, jak nie lubię 😉

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
18 marca 2020 15:56

Muszę kiedyś zrobić,nigdy nie jadłam takiej zupy 🙂

0
Odpowiedz
Dola
Dola
16 sierpnia 2017 16:42

Hmm, mojemu tacie by smakowała. Ja jednak zostanę przy mojej ziemniaczanej 🙂 boczek mnie przeraża

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Dola
16 sierpnia 2017 21:27

to poproszę o przepis 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
13 maja 2017 19:17

parówki są akurat bleee w tej zupie ale dzieciaki mają dziwne gusta pewnie i z czekoladą by było pycha

0
Odpowiedz
Karol Kosiński
Karol Kosiński
13 maja 2017 19:17

Dzieci uwielbjają z parówkami zamiast kiełbasą.

0
Odpowiedz

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?