w , ,

Zalewajka

Danie z historią i wyjątkowe, a jednak niezwykle prosta zupa. Zalewajka to nie żur czy barszcz biały, bo to jednak nie jest to samo. Zupa nie jest kwaśna i nie jest to sama woda z jajkiem i wędliną. Ja za nią dał bym się pokroić bo to jeden z kolejnych smaków mojego dzieciństwa. Proste składniki,a dodatkowo przygotowana na barszczu własnej roboty może się okazać zupą na każdą ewentualność. Jakieś mięso, kupa ziemniaków i cebula, do tego barszcz i gotowe. To jedna z moich ulubionych zup nie tylko jak jest problem by przygotować coś wymyślnego.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 6 osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Zalewajka

Potrzebne składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • kawałek boczku
  • 500 g kiełbasy cienkiej np. śląska
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybków
  • barszcz biały (w butelce lub własnej produkcji – nie żurek, ale barszcz!)
  • pieprz, sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób wykonania

  • Ziemniaki obrałem i pokroiłem w kostkę.
  • Umyłem i zalałem w garnku wodą do ilości zupy jaką chciałem uzyskać przepis jest na duży garnek. Ja zazwyczaj wlewam 1/3 więcej od przykrycia ziemniaków bo zwyczajnie lubię gęstą.
  • Do wody wrzucam grzyby, dwa ząbki czosnku, dwa ziela i liście laurowe. Wodę solę i wstawiam do zagotowania. Nie należy przesadzić z grzybami bo to nie grzybowa, ma ich być 3-4 do smaku.
  • Na osobnej patelni zeszkliłem pokrojona w drobną kostkę cebulę z drobno pokrojonym boczkiem – następnie dodałem pokrojoną w plastry kiełbasę i lekko podsmażyłem całość.
  • Do zagotowanej wody z ziemniakami dołożyłem zawartość patelni i wymieszałem.
  • Dolałem barszcz do smaku na oko niestety 🙂 Ja zazwyczaj używam około pół lub 3/4 butelki – zupa ma nie być kwaśna jednak ma mieć posmak lekko kwaskowy.
  • Całość gotuję na małym ogniu jeszcze parę minut doprawiając do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Podajemy z łyżką śmietany na wierzchu i najlepiej razowym chlebem. Zupa jest na tyle gęsta i treściwa, że z powodzeniem może zastąpić dwa dania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zalewajka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bajda

Śmietana kwaśna?

Zrzucbrzuch

Taka samą robiła moja babcia. Zalewajka to moja ulubiona zupa z dzieciństwa. Teraz rzadziej ją robię ale kilka razy w roku się uda. Fajny przepis.

Katarzyna

Jak dla mnie, zbyt wiele kiełbasy i boczku. Ale przecież nie muszę, jak nie lubię 😉

Słodko Słodka

Muszę kiedyś zrobić,nigdy nie jadłam takiej zupy 🙂

Dola

Hmm, mojemu tacie by smakowała. Ja jednak zostanę przy mojej ziemniaczanej 🙂 boczek mnie przeraża

Kosą po patelni

to poproszę o przepis 🙂

Kosą po patelni

parówki są akurat bleee w tej zupie ale dzieciaki mają dziwne gusta pewnie i z czekoladą by było pycha

Karol Kosiński

Dzieci uwielbjają z parówkami zamiast kiełbasą.