Potrzebne składniki
- 5 płatów śledzi a'la matijas
- 2 małe czerwone cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania
- Śledzie płuczę i wsadzam do miski, w której zalewam je wodą i mlekiem w proporcji pół na pół, tak by były przykryte. Zostawiam na 2 godziny, po czym zlewam płyn i zalewam ponownie na jeszcze 1 godzinę samą wodą.
- Cebulę kroję w piórka i zasypuję cukrem i solą. Mieszam i odstawiam by zmiękła na 1 godzinę.
- Wymoczone płaty śledziowe kroję w kawałki po 2 cm.
- Ogórki kroję w drobną kostkę.
- Majonez, śmietanę i musztardę dorzucam do śledzi i wszystko dokładnie mieszam.
- Dorzucam ogórki i cebulę i znów mieszam. Posypuje pieprzem, przekładam do pojemnika, który zamykam i wstawiam do lodówki najlepiej na min. 3 godz. a najlepiej na noc.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie po francusku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!