Śledzie po francusku nie tylko na święta

Kosą po patelni
Pyszne śledzie z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulę w sosie z jogurtem, musztardą i majonezem. Mnie smakują nie tylko na święta i chętnie je wcinam cały rok. Sos tworzy spójną i smaczną kołderkę dla ryb. Z przypraw wystarczy tylko pieprz. Ogórek kiszony dodaje ostrości i charakteru.
Pan Śledź musi gościć na moim stole w święta, zazwyczaj jeszcze w kilku odmianach. Uwielbiam te ryby, głównie chyba za brak ości, ale i za sam smak. Szczególnie lubię marynowane lub właśnie w śmietanie lub jogurcie. A u Was jak się podaje te rybki na wigilijnym stole?
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 4 – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Śledzie po francusku

Potrzebne składniki

  • 5 płatów śledzi a'la matijas
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania

  • Śledzie płuczę i wsadzam do miski, w której zalewam je wodą i mlekiem w proporcji pół na pół, tak by były przykryte. Zostawiam na 2 godziny, po czym zlewam płyn i zalewam ponownie na jeszcze 1 godzinę samą wodą.
  • Cebulę kroję w piórka i zasypuję cukrem i solą. Mieszam i odstawiam by zmiękła na 1 godzinę.
  • Wymoczone płaty śledziowe kroję w kawałki po 2 cm.
  • Ogórki kroję w drobną kostkę.
  • Majonez, śmietanę i musztardę dorzucam do śledzi i wszystko dokładnie mieszam.
  • Dorzucam ogórki i cebulę i znów mieszam. Posypuje pieprzem, przekładam do pojemnika, który zamykam i wstawiam do lodówki najlepiej na min. 3 godz. a najlepiej na noc.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie po francusku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze