Apple pie – kruchy placek z jabłkami czyli amerykańska wersja szarlotki

Kosą po patelni
Jest to popularna za oceanem wersja szarlotki w formie kruchego placka z jabłkami, przykrytego drugą warstwą kruchego ciasta. W sam raz słodkie i pyszne. Jabłka maja trochę inną strukturę i smak przez to zapiekanie pod przykryciem. Pamiętajcie zrobić dziurki by miała jak uchodzić para ze środka i nie popękało.
Cynamon, odrobina soku z cytryny lub limonki idealnie komponują się z jabłkami. Polecam też użyć brązowy cukier na wierzch ciasta do posypania. Ja akurat nie miałem i łazić do sklepu mi się nie chciało ale fajniej wygląda. Jabłka dobrze jak dobierzecie lekko kwaskową odmianę, ale nie całkiem kwaśną.
Ciasto Apple pie smakuje naprawdę wszystkim i znika w mgnieniu oka. Jest wilgotne, kruche, słodkie i idealnie pasuje do kawy czy herbaty w zimne dni. Można je podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub na zimno po przestudzeniu. I tak i tak smakuje super.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Chłodzenie: 20 min.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Apple pie

Potrzebne składniki

Kruche ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego, pokrojonego na kawałki masła
  • 20 g cukru pudru
  • 60 g zimnej wody
  • 1 szczypta soli

Masa jabłkowa

  • 800 g jabłek
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy limonki

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób wykonania

  • Składniki na ciasto wrzucam do naczynia miksującego i wyrabiam – czas 40 s / obroty 6. Możecie też użyć robota kuchennego.
  • Ciasto wykładam na blat szybko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą z nich zawijam w folię i wkładam na 20 min. do lodówki,
  • Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych i dziele na mniejsze kawałki. Polewam sokiem z połowy limonki i mieszam.
  • Jedną kulkę wyjmuję i rozwałkowuję na wielkość formy do tarty, plus wysokość brzegu. Wykładam formę wysmarowaną ciastem i dociskam je do dna i brzegów formy.
  • Jabłka wrzucam do Thermomix'a i rozdrabniam – 4 sek. / obroty 6
  • Przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki masy jabłkowej i dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto i wyrównuje łyżką.
  • Drugą kulkę rozwałkowuję na wielkość formy i przykrywam ciasto. Dociskam dokładnie brzegi dookoła.
  • Smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Robię nożem 5-6 otworów na wierzchu by miała jak wydostawać się para.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę przez 45 min. Gotowe.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Apple pie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze