Potrzebne składniki
Kruche ciasto
- 450 g mąki pszennej
- 200 g zimnego, pokrojonego na kawałki masła
- 20 g cukru pudru
- 60 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
Masa jabłkowa
- 800 g jabłek
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy limonki
Dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Sposób wykonania
- Składniki na ciasto wrzucam do naczynia miksującego i wyrabiam – czas 40 s / obroty 6. Możecie też użyć robota kuchennego.
- Ciasto wykładam na blat szybko zagniatam, dzielę na 2 części, każdą z nich zawijam w folię i wkładam na 20 min. do lodówki,
- Jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych i dziele na mniejsze kawałki. Polewam sokiem z połowy limonki i mieszam.
- Jedną kulkę wyjmuję i rozwałkowuję na wielkość formy do tarty, plus wysokość brzegu. Wykładam formę wysmarowaną ciastem i dociskam je do dna i brzegów formy.
- Jabłka wrzucam do Thermomix'a i rozdrabniam – 4 sek. / obroty 6
- Przekładam do miski, dodaję pozostałe składniki masy jabłkowej i dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto i wyrównuje łyżką.
- Drugą kulkę rozwałkowuję na wielkość formy i przykrywam ciasto. Dociskam dokładnie brzegi dookoła.
- Smaruję ciasto roztrzepanym jajkiem i posypuję cukrem trzcinowym. Robię nożem 5-6 otworów na wierzchu by miała jak wydostawać się para.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i piekę przez 45 min. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Apple pie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!