w , , , ,

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek



Rybka lubi pływać, ta jednak nie może bo jest ugrillowana 🙂 Wsadziłem całego karpia na grill, dodałem do niego sałatkę z wykorzystaniem mikroliści wg. pomysłu Renaty i wyszła nam super kolacja dla naszych głodnych przyjaciół. Było ich sporo, więc zrobiliśmy nawet dwa karpie. Możecie spokojnie w ten sposób upiec na grillu każdą inną rybę, która się na niego zmieści.
Mikroliście to ciekawy temat, który przedstawi Wam w filmie Renata Głodek z firmy Werbena Art Nasiona. Doskonale nadają się do wykorzystania właśnie jako dodatek do sałatek, czy dań z zielonymi akcentami. Są mega aromatyczne i można je prosto hodować samemu w domu np. na parapecie.
Więcej o mikroliściach, nasionach i sprzęcie do ich hodowli dowiecie się na stronie Werbeny https://nasiona.werbena-art.pl i na stronie na FB, którą prowadzi właśnie Renata: https://www.facebook.com/WerbenaArtNasiona – możecie śmiało pytać o szczegóły.

Film z przepisem

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Grillowana ryba z sałatką z mikroliśćmi

Potrzebne składniki

Ryba z grilla

  • 1 ryba w całości oczywiście oczyszczona (u nas mniej więcej 1,5 kg karp)
  • 1 cytryna
  • 100 g masła (najlepiej pokrojonego w kostkę i zamrożonego)
  • 2 łyżki oliwy
  • tymianek, trawa cytrynowa, sól, pieprz

Na sałatkę

  • kilka-kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka świeżego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • mikroliście w dowolnej konfiguracji (zobaczcie na filmie nasza propozycję)
  • 80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy lub Pesto z czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki octu śliwkowego lub jabłkowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania

  • Rybę nacieram w środku i na zewnątrz ziołami z dodatkiem oliwy.
  • Dodaję do środka pokrojone w kostkę masło a na wierzch układam pokrojone plastry cytryny
  • Zawijam rybę w folię aluminiową i układam na tacce do grilla
  • Rybę piekę na grillu z obu stron około 10 min.
  • Składniki na sałatkę kroimy drobno i dodajemy do miski
  • Przygotowujemy sos z octu, soku z pomarańczy, oliwy i musztardy lub pesto.
  • Wszystko razem mieszamy i podajemy razem z rybką.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowana ryba z sałatką z mikroliśćmi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze