Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Kosą po patelni
Pyszny i delikatny, a przy tym chłodzący w upalne dni pomysł na obiad – czyli chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem na bazie kefiru, jogurtu greckiego i odrobiny śmietany. Szalenie proste i szybkie danie. Możecie dodać jak ja jajka ugotowane na twardo lub ziemniaki jeśli jeszcze bardziej chcecie zrobić z tego sycącą zupę. Mnie jednak wystarczą zazwyczaj tylko jajka.
Gdy żar leje się z nieba to idealne wręcz danie. Nie miksuję całości składników, a część z nich ścieram na tarce. uzyskuje przez to wrażenie, że zupa jest bardziej treściwa. Wydaje się że to tylko kefir i warzywa, jednak to naprawdę sycące danie. Polecam tez grzanki jako dodatek. Mnaim – dla mnie bomba. A Wy jaki chłodnik najczęściej jecie? Zapraszam do obejrzenia filmu, subskrypcji i klikania w dzwoneczek a także do polubienia jeśli Wam się podoba. No i oczywiście powiedzcie koniecznie jak smakowało w komentarzu.
Przygotowanie: 10 min.
Czas chłodzenia: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Potrzebne składniki

  • 2 duże ogórki szklarniowe (lub 6-7 gruntowych)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 litr kefiru
  • 1 duży jogurt typu greckiego (gęsty)
  • 1 mała śmietana 30%
  • sól, pierz do smaku
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Sposób wykonania

  • 3/4 ogórków kroje w grubą kostkę, a 1/4 ścieram na tarce o grubych oczkach.
  • 3-4 rzodkiewki tez ścieram a resztę kroje na ćwiartki.
  • Koperek siekam drobno.
  • Do garnka wkładam pokrojonego w kostkę ogórka, rzodkiewkę w ćwiartkach i większość koperku. Zalewam to kefirem, jogurtem i śmietaną. Wszystko blenduję ok. 2 min na krem.
  • Dodaję starte na tarce ogórek i rzodkiewki. Doprawiam do smaku sola i pieprzem.
  • Wlewam na talerze i dokładam obrane i przekrojone na pół jajka i posypuję resztą koperku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze