Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie

Kosą po patelni
Pyszne i ciepłe jeszcze bułeczki poznańskie na śniadanie, bez konieczności wychodzenia rano do sklepu. Możesz spokojnie przygotować je szybko w domu. To nic skomplikowanego. Nie dość, że smaczne to jeszcze wypełniają dom pięknym zapachem. Bezcenne na dobry początek dnia.
Tradycja wypieku bułek poznańskich sięga XIX wieku, kiedy to zaczęło być pieczone przez lokalne piekarzy. Obecnie pieczone są w całej Polsce. Charakteryzują się chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Bułki poznańskie są zwykle większe niż małe bułki np. kajzerki.
Długo dość zachowują świeżość. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Bułka poznańska ma charakterystyczny przedziałek i chyba po kajzerkach, to jedna z najbardziej u nas popularnych bułek. Chyba każdy jadł i każdy zna, jednak warto spróbować takich wykonanych samemu – smakują inaczej i dla mnie lepiej.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 9 bułek
Jak wykonać przepis na – Bułki poznańskie

Potrzebne składniki

  • 520 g mąki pszennej typu 650 lub 750
  • 14 g suchych drożdży
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody (można też użyć 150 ml wody + 150 ml mleka wg. mnie wychodzą smaczniejsze)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wsypuję sól, cukier, mąkę drożdże i robię wgłębienie. Dodaję powoli ciepłą ale nie gorącą wodę i olej i wyrabiam ciasto. Muszą się porządnie połączyć składniki. Jak będzie gładkie odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. i ponownie wyrabiam. W razie konieczności podsypuje moką gdy za bardzo się ciasto klei do rąk. Możesz tez ten punkt wykonać w Thermomix i wrzucić wszystkie składniki do naczynia miksującego a następnie ustawić program ciasto na 3 min.
  • Po wyrosnięciu dzielę ciasto na 9 równych części. Najlepiej zrobić wałek i podzielić nożem na równe kawałki.
  • Każdą część wyrównuję w dłoniach tworząc kulę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy. Zostawiam znów do wyrośnięcia na 15 min.
  • Każdą bułkę naciskam na środku patyczkiem lub tępą częścią noża tworząc przedziałek. Do każdego nacięcia wkładam po małym pasku masła i całość oprószam mąką po wierzchu. Można tez bułki posypać makiem lub np. ziarnami sezamu.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 25 min. Studzę bułki po wyjęciu na kratce.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki poznańskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl

Rzeczywiście przepyszne! 🙂 Idealne nie tylko na śniadanie!