Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie

Kosą po patelni
26 kwietnia 2023
bulki poznanskie
Pyszne i ciepłe jeszcze bułeczki poznańskie na śniadanie, bez konieczności wychodzenia rano do sklepu. Możesz spokojnie przygotować je szybko w domu. To nic skomplikowanego. Nie dość, że smaczne to jeszcze wypełniają dom pięknym zapachem. Bezcenne na dobry początek dnia.
Tradycja wypieku bułek poznańskich sięga XIX wieku, kiedy to zaczęło być pieczone przez lokalne piekarzy. Obecnie pieczone są w całej Polsce. Charakteryzują się chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Bułki poznańskie są zwykle większe niż małe bułki np. kajzerki.
Długo dość zachowują świeżość. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Bułka poznańska ma charakterystyczny przedziałek i chyba po kajzerkach, to jedna z najbardziej u nas popularnych bułek. Chyba każdy jadł i każdy zna, jednak warto spróbować takich wykonanych samemu – smakują inaczej i dla mnie lepiej.
Przygotowanie: 35 min. min.
Gotowanie: 25 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 9 bułek
Jak wykonać przepis na – Bułki poznańskie

Potrzebne składniki

  • 520 g mąki pszennej typu 650 lub 750
  • 14 g suchych drożdży
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody (można też użyć 150 ml wody + 150 ml mleka wg. mnie wychodzą smaczniejsze)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g masła
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wsypuję sól, cukier, mąkę drożdże i robię wgłębienie. Dodaję powoli ciepłą ale nie gorącą wodę i olej i wyrabiam ciasto. Muszą się porządnie połączyć składniki. Jak będzie gładkie odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. i ponownie wyrabiam. W razie konieczności podsypuje moką gdy za bardzo się ciasto klei do rąk. Możesz tez ten punkt wykonać w Thermomix i wrzucić wszystkie składniki do naczynia miksującego a następnie ustawić program ciasto na 3 min.
  • Po wyrosnięciu dzielę ciasto na 9 równych części. Najlepiej zrobić wałek i podzielić nożem na równe kawałki.
  • Każdą część wyrównuję w dłoniach tworząc kulę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy. Zostawiam znów do wyrośnięcia na 15 min.
  • Każdą bułkę naciskam na środku patyczkiem lub tępą częścią noża tworząc przedziałek. Do każdego nacięcia wkładam po małym pasku masła i całość oprószam mąką po wierzchu. Można tez bułki posypać makiem lub np. ziarnami sezamu.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 25 min. Studzę bułki po wyjęciu na kratce.
    smak gwarantuje tata

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki poznańskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

bulki poznanskie
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl
Lamotek.pl
10 maja 2023 21:09

Rzeczywiście przepyszne! 🙂 Idealne nie tylko na śniadanie!

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
nowoczesna0kuchnia

Nowoczesne urządzenia kuchenne, które ułatwią Ci gotowanie

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

szczeniak w domu

Jak przygotować dom na przyjęcie szczeniaka? Pierwsze chwile w nowym miejscu

miod pasieka rodzinna

Miód w roli głównej. Przepis na domowe ciastka z miodem i orzechami

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?