Potrzebne składniki
- 520 g mąki pszennej typu 650 lub 750
- 14 g suchych drożdży
- 80 ml oleju roślinnego
- 300 ml ciepłej wody (można też użyć 150 ml wody + 150 ml mleka wg. mnie wychodzą smaczniejsze)
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g masła
Sposób wykonania
- Na stolnicę wsypuję sól, cukier, mąkę drożdże i robię wgłębienie. Dodaję powoli ciepłą ale nie gorącą wodę i olej i wyrabiam ciasto. Muszą się porządnie połączyć składniki. Jak będzie gładkie odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. i ponownie wyrabiam. W razie konieczności podsypuje moką gdy za bardzo się ciasto klei do rąk. Możesz tez ten punkt wykonać w Thermomix i wrzucić wszystkie składniki do naczynia miksującego a następnie ustawić program ciasto na 3 min.
- Po wyrosnięciu dzielę ciasto na 9 równych części. Najlepiej zrobić wałek i podzielić nożem na równe kawałki.
- Każdą część wyrównuję w dłoniach tworząc kulę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy. Zostawiam znów do wyrośnięcia na 15 min.
- Każdą bułkę naciskam na środku patyczkiem lub tępą częścią noża tworząc przedziałek. Do każdego nacięcia wkładam po małym pasku masła i całość oprószam mąką po wierzchu. Można tez bułki posypać makiem lub np. ziarnami sezamu.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 25 min. Studzę bułki po wyjęciu na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki poznańskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Rzeczywiście przepyszne! 🙂 Idealne nie tylko na śniadanie!