w , ,

Bułki poznańskie – pyszne bułeczki na śniadanie



Pyszne i ciepłe jeszcze bułeczki poznańskie na śniadanie i bez konieczności wychodzenia rano do sklepu. Możesz spokojnie przygotować je szybko w domu. To nic skomplikowanego. Nie dość, że smaczne to jeszcze wypełniają dom pięknym zapachem. Bezcenne na dobry początek dnia. Długo dość zachowują świeżość, maja chrupiącą skórkę i delikatny miękki środek. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Bułka poznańska ma charakterystyczny przedziałek i chyba po kajzerkach, to jedna z najbardziej u nas popularnych bułek. Chyba każdy jadł i każdy zna, jednak warto spróbować takich wykonanych samemu – smakują inaczej i dla mnie lepiej.
Przygotowanie: 35 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 9 bułek
Jak wykonać przepis na – Bułki poznańskie

Potrzebne składniki

  • 520 g mąki pszennej typu 650 lub 750
  • 14 g suchych drożdży
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 300 ml ciepłej wody (można też użyć 150 ml wody + 150 ml mleka wg. mnie wychodzą smaczniejsze)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Sposób wykonania

  • Na stolnicę wsypuję sól, cukier, mąkę drożdże i robię wgłębienie. Dodaję powoli ciepłą ale nie gorącą wodę i olej i wyrabiam ciasto. Muszą się porządnie połączyć składniki. Jak będzie gładkie odstawiam do wyrośnięcia na 20 min. i ponownie wyrabiam. W razie konieczności podsypuje moką gdy za bardzo się ciasto klei do rąk.
  • Dzielę ciasto na 9 równych części. Najlepiej zrobić wałek i podzielić nożem na równe kawałki.
  • Każdą część wyrównuję w dłoniach tworząc kulę. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 3-4 cm odstępy. Zostawiam znów do wyrośnięcia na 15 min.
  • Każdą bułkę naciskam na środku patyczkiem lub tępą częścią noża tworząc przedziałek. Do każdego nacięcia wkładam po małym pasku masła i całość oprószam mąką po wierzchu.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę przez 25 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki poznańskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze