w ,

Chlebek turecki, czyli żulik

Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melasa nadają mu charakterystyczny kolor i smak. Ja go wcinam praktycznie z samym masłem i to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałem ten chlebek i dalej uwielbiam, zawsze kupowałem go w piekarni i jadłem popijając mlekiem. Czasem go nawet nie donosiłem do domu. U mnie w sklepach występuje często pod nazwą żulik. Pewnie ma jeszcze inne nazwy – porównajmy, napiszcie w komentarzach jak się nazywa u Was w piekarni? Miękki, słodki i pyszny – polecam spróbować jeśli jeszcze nie jedliście.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji – 4 chlebki
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chlebek turecki
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki kawy zbożowej (suchej)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml melasy (lub miodu)
  • 100 g rodzynek
  • 2 jajka
Sposób wykonania:
  • Mleko delikatnie podgrzewam tak by było ciepłe, nie może być gorące. Dodaje do niego 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki i rozkruszone drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 min. do wyrośnięcia.
  • Rodzynki dokładnie umyłem i zostawiłem do osuszenia.
  • Mąkę przesiewam do miski. Dodaje do niej kawę, sól i mieszam.
  • Rozpuszczam w rondelku melasę (lub miód) z masłem i zostawiam do przestudzenia.
  • Jajka roztrzepałem widelcem i odkładam 1/4 masy do posmarowania chlebków. Dodałem pozostały cukier do jajek i dokładnie ubiłem.
  • Teraz wszystko połączyłem do maki dodałem rozczyn, masło z melasą i jajka z cukrem. Wszystko wymieszałem i wyrobiłem ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem rodzynki. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na 45 min.
  • Gdy ciasto wyrośnie przerabiam je jeszcze raz dzielę na 4 części i formuje chlebki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości. Przykrywam i znów pozwalam im wyrosnąć przez 30 min.
  • Chlebki smaruje rozmąconym, wcześniej odłożonym jajkiem.
  • Wstawiam chlebki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chlebek turecki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

Chlebki tureckie Agaty Olechno – śliczności, dziękuję za podzielenie się zdjęciami.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Świetna nazwa i bardzo ciekawe składniki, ostatnio robiłam tureckie naleśniki, a ten chlebek też mnie zaciekawił 🙂

Kasia Kowalska
4 miesięcy temu

Przeczytałam „żulik” i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😛

Monika
4 miesięcy temu

Już od samego patrzenia na zdjęcie zgłodniałam 🙂 Muszę wypróbować ten przepis!

Sikorkowe Pasje
4 miesięcy temu

Bardzo apetycznie wygląda. Jeszcze nie próbowałam swoich sił w pieczeniu pieczywa 🙂

Kamila
Kamila
4 miesięcy temu

Chyba wkradł się błąd-22 łyżeczki mąki do zaczynu to trochę sporo 😉