Chlebek turecki, czyli żulik

Kosą po patelni
Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melasa nadają mu charakterystyczny kolor i smak. Ja go wcinam praktycznie z samym masłem i to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałem ten chlebek i dalej uwielbiam, zawsze kupowałem go w piekarni i jadłem popijając mlekiem. Czasem go nawet nie donosiłem do domu. U mnie w sklepach występuje często pod nazwą żulik. Pewnie ma jeszcze inne nazwy – porównajmy, napiszcie w komentarzach jak się nazywa u Was w piekarni? Miękki, słodki i pyszny – polecam spróbować jeśli jeszcze nie jedliście.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji 4 chlebki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Chlebek turecki

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki kawy zbożowej (suchej)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml melasy (lub miodu)
  • 100 g rodzynek
  • 2 jajka

Sposób wykonania

  • Mleko delikatnie podgrzewam tak by było ciepłe, nie może być gorące. Dodaje do niego 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki i rozkruszone drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 min. do wyrośnięcia.
  • Rodzynki dokładnie umyłem i zostawiłem do osuszenia.
  • Mąkę przesiewam do miski. Dodaje do niej kawę, sól i mieszam.
  • Rozpuszczam w rondelku melasę (lub miód) z masłem i zostawiam do przestudzenia.
  • Jajka roztrzepałem widelcem i odkładam 1/4 masy do posmarowania chlebków. Dodałem pozostały cukier do jajek i dokładnie ubiłem.
  • Teraz wszystko połączyłem do maki dodałem rozczyn, masło z melasą i jajka z cukrem. Wszystko wymieszałem i wyrobiłem ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem rodzynki. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na 45 min.
  • Gdy ciasto wyrośnie przerabiam je jeszcze raz dzielę na 4 części i formuje chlebki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości. Przykrywam i znów pozwalam im wyrosnąć przez 30 min.
  • Chlebki smaruje rozmąconym, wcześniej odłożonym jajkiem.
  • Wstawiam chlebki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chlebek turecki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

W Waszym wykonaniu:

Chlebki tureckie Agaty Olechno – śliczności, dziękuję za podzielenie się zdjęciami.

Poleć ten wpis innym
13 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Radek

Dokładnie o ten smak mi chodzilo. Co prawda musialem dodac troche wiecej mąki i krocej trzymalem żuliki w piecu zeby sie nie spalily ale wyszło super. Tym razem uzylem miodu ale nastepnym razem wykozystam melase moze beda jeszcze lepsze😁

misiolot

Moja mama zawsze taki piekła na wigilię 🙂 teraz ja piekę, z trzech przepisów które wypróbowałem ten najbardziej oddaje smak oryginału. Ilość dodanego rozczynu trzeba dostosować do wilgotności mąki mi za pierwszym razem ciasto wyszło nieco za rzadkie i dodawałem mąki.

Lidia

Fantastyczny przepis, chlebek smakuje jak w dzieciństwie 🙂 W sklepach już takich nie ma.

Kasia

Smak dzieciństwa 🙂
Zrobiłam zgdonie z przepisem i poczęstowałam dzieci i wnuki. Córka, która nie lubi rodzynek i słodkich ciast, skrzywiła się na widok „takiego chleba”. Po skosztowaniu, zduminym głosem poprosiła o przepis 😉 Usłyszałam: „Nawet te rodzynki w tym nie przeszkadzają” – to była najwyższa pochwała 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis, który pozwolił mi podzielić się moim dzieciństwem z miomi dziećmi i wnukami 🙂
Niesamowite przeżycie, nie tylko kulinarne 🙂

Tadeusz

Jesteśmy już po sześćdziesiątce i pamiętamy ten smak z dzieciństwa. Ostatnio kupiliśmy go na kurpiowskim miodobraniu. To ten smak. Znaleźliśmy ten przepis, zaraz wykorzystaliśmy i jest. Właśnie to. Pycha.

Aga

Chętnie zrobię. W moim mieście żaden piekarz już od lat nie robi. Podobno to nieopłacalne:(

Adam

Wyszedł bardzo smaczny taki jaki pamiętam z dzieciństwa.

Słodko Słodka

Świetna nazwa i bardzo ciekawe składniki, ostatnio robiłam tureckie naleśniki, a ten chlebek też mnie zaciekawił 🙂

Kasia Kowalska

Przeczytałam „żulik” i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😛

Monika

Już od samego patrzenia na zdjęcie zgłodniałam 🙂 Muszę wypróbować ten przepis!

Sikorkowe Pasje

Bardzo apetycznie wygląda. Jeszcze nie próbowałam swoich sił w pieczeniu pieczywa 🙂

Kamila

Chyba wkradł się błąd-22 łyżeczki mąki do zaczynu to trochę sporo 😉