Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Chlebek turecki, czyli żulik

Kosą po patelni 21 maja 2020
Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melasa nadają mu charakterystyczny kolor i smak. Ja go wcinam praktycznie z samym masłem i to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałem ten chlebek i dalej uwielbiam, zawsze kupowałem go w piekarni i jadłem popijając mlekiem. Czasem go nawet nie donosiłem do domu. U mnie w sklepach występuje często pod nazwą żulik. Pewnie ma jeszcze inne nazwy – porównajmy, napiszcie w komentarzach jak się nazywa u Was w piekarni? Miękki, słodki i pyszny – polecam spróbować jeśli jeszcze nie jedliście.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Ilość porcji 4 chlebki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Chlebek turecki

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki kawy zbożowej (suchej)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml melasy (lub miodu)
  • 100 g rodzynek
  • 2 jajka

Sposób wykonania

  • Mleko delikatnie podgrzewam tak by było ciepłe, nie może być gorące. Dodaje do niego 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki i rozkruszone drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 min. do wyrośnięcia.
  • Rodzynki dokładnie umyłem i zostawiłem do osuszenia.
  • Mąkę przesiewam do miski. Dodaje do niej kawę, sól i mieszam.
  • Rozpuszczam w rondelku melasę (lub miód) z masłem i zostawiam do przestudzenia.
  • Jajka roztrzepałem widelcem i odkładam 1/4 masy do posmarowania chlebków. Dodałem pozostały cukier do jajek i dokładnie ubiłem.
  • Teraz wszystko połączyłem do maki dodałem rozczyn, masło z melasą i jajka z cukrem. Wszystko wymieszałem i wyrobiłem ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem rodzynki. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na 45 min.
  • Gdy ciasto wyrośnie przerabiam je jeszcze raz dzielę na 4 części i formuje chlebki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości. Przykrywam i znów pozwalam im wyrosnąć przez 30 min.
  • Chlebki smaruje rozmąconym, wcześniej odłożonym jajkiem.
  • Wstawiam chlebki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chlebek turecki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

W Waszym wykonaniu:

Chlebki tureckie Agaty Olechno – śliczności, dziękuję za podzielenie się zdjęciami.

Tagi chlebek, drożdżowy, mąka, melasa, miód. kawa zbożowa, pieczywo, rodzynki, słodkie, turecki, żulik
Kosą po patelni 21 maja 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Tarta ze szparagami
Następny wpis Stare Dobre Małżeństwo – Piosenka dla Wojtka Bellona – cover
13 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
trackback
1beckon
26 stycznia 2023 05:12

1innkeeper

0
Odpowiedz
misiolot
misiolot
21 grudnia 2022 07:56

Moja mama zawsze taki piekła na wigilię 🙂 teraz ja piekę, z trzech przepisów które wypróbowałem ten najbardziej oddaje smak oryginału. Ilość dodanego rozczynu trzeba dostosować do wilgotności mąki mi za pierwszym razem ciasto wyszło nieco za rzadkie i dodawałem mąki.

0
Odpowiedz
Lidia
Lidia
27 listopada 2022 12:13

Fantastyczny przepis, chlebek smakuje jak w dzieciństwie 🙂 W sklepach już takich nie ma.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
29 stycznia 2022 09:32

Smak dzieciństwa 🙂
Zrobiłam zgdonie z przepisem i poczęstowałam dzieci i wnuki. Córka, która nie lubi rodzynek i słodkich ciast, skrzywiła się na widok „takiego chleba”. Po skosztowaniu, zduminym głosem poprosiła o przepis 😉 Usłyszałam: „Nawet te rodzynki w tym nie przeszkadzają” – to była najwyższa pochwała 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis, który pozwolił mi podzielić się moim dzieciństwem z miomi dziećmi i wnukami 🙂
Niesamowite przeżycie, nie tylko kulinarne 🙂

2
Odpowiedz
Tadeusz
Tadeusz
11 września 2021 15:50

Jesteśmy już po sześćdziesiątce i pamiętamy ten smak z dzieciństwa. Ostatnio kupiliśmy go na kurpiowskim miodobraniu. To ten smak. Znaleźliśmy ten przepis, zaraz wykorzystaliśmy i jest. Właśnie to. Pycha.

1
Odpowiedz
Aga
Aga
20 stycznia 2021 13:29

Chętnie zrobię. W moim mieście żaden piekarz już od lat nie robi. Podobno to nieopłacalne:(

0
Odpowiedz
Adam
Adam
22 grudnia 2020 20:35

Wyszedł bardzo smaczny taki jaki pamiętam z dzieciństwa.

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 maja 2020 14:48

Świetna nazwa i bardzo ciekawe składniki, ostatnio robiłam tureckie naleśniki, a ten chlebek też mnie zaciekawił 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
22 maja 2020 23:35

Przeczytałam „żulik” i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😛

0
Odpowiedz
Monika
Monika
22 maja 2020 23:21

Już od samego patrzenia na zdjęcie zgłodniałam 🙂 Muszę wypróbować ten przepis!

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
22 maja 2020 22:13

Bardzo apetycznie wygląda. Jeszcze nie próbowałam swoich sił w pieczeniu pieczywa 🙂

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
21 maja 2020 18:44

Chyba wkradł się błąd-22 łyżeczki mąki do zaczynu to trochę sporo 😉

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kamila
22 maja 2020 14:52

tak dziękuje powinny być dwie już poprawiłem 🙂

0
Odpowiedz

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Sernik puszysty jak chmurka

pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Kurczak po chińsku

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?