Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Chlebek turecki, czyli żulik

Kosą po patelni
26 maja 2020
chleb turecki zulik
Chlebek turecki to rodzaj słodkawego chleba drożdżowego z rodzynkami. Kawa zbożowa i melasa nadają mu charakterystyczny kolor i smak. Ja go wcinam praktycznie z samym masłem i to wspomnienie mojego dzieciństwa. Uwielbiałem ten chlebek i dalej uwielbiam, zawsze kupowałem go w piekarni i jadłem popijając mlekiem. Czasem go nawet nie donosiłem do domu. U mnie w sklepach występuje często pod nazwą żulik. Pewnie ma jeszcze inne nazwy – porównajmy, napiszcie w komentarzach jak się nazywa u Was w piekarni? Miękki, słodki i pyszny – polecam spróbować jeśli jeszcze nie jedliście.
Przygotowanie: 20 min. min.
Gotowanie: 40 min. min.
Czas wyrastania: 1 godz. godz. 15 min. min.
Łącznie: 2 godz. godz. 15 min. min.
Ilość porcji 4 chlebki
5 from 4 votes
Jak wykonać przepis na – Chlebek turecki

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 40 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki kawy zbożowej (suchej)
  • 200 ml mleka
  • 100 ml melasy (lub miodu)
  • 100 g rodzynek
  • 2 jajka
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mleko delikatnie podgrzewam tak by było ciepłe, nie może być gorące. Dodaje do niego 1 łyżeczkę cukru trzcinowego, 2 łyżeczki mąki i rozkruszone drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 min. do wyrośnięcia.
  • Rodzynki dokładnie umyłem i zostawiłem do osuszenia.
  • Mąkę przesiewam do miski. Dodaje do niej kawę, sól i mieszam.
  • Rozpuszczam w rondelku melasę (lub miód) z masłem i zostawiam do przestudzenia.
  • Jajka roztrzepałem widelcem i odkładam 1/4 masy do posmarowania chlebków. Dodałem pozostały cukier do jajek i dokładnie ubiłem.
  • Teraz wszystko połączyłem do maki dodałem rozczyn, masło z melasą i jajka z cukrem. Wszystko wymieszałem i wyrobiłem ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem rodzynki. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące przykrywam ściereczka i odstawiam do wyrośnięcia na 45 min.
  • Gdy ciasto wyrośnie przerabiam je jeszcze raz dzielę na 4 części i formuje chlebki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odległości. Przykrywam i znów pozwalam im wyrosnąć przez 30 min.
  • Chlebki smaruje rozmąconym, wcześniej odłożonym jajkiem.
  • Wstawiam chlebki do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piekę 30 min (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chlebek turecki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

chleb turecki zulik

W Waszym wykonaniu:

Chlebki tureckie Agaty Olechno – śliczności, dziękuję za podzielenie się zdjęciami.

turecki agata 1
turecki agata 2
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Radek
Radek
8 maja 2023 17:36

Dokładnie o ten smak mi chodzilo. Co prawda musialem dodac troche wiecej mąki i krocej trzymalem żuliki w piecu zeby sie nie spalily ale wyszło super. Tym razem uzylem miodu ale nastepnym razem wykozystam melase moze beda jeszcze lepsze😁

0
Odpowiedz
misiolot
misiolot
21 grudnia 2022 07:56

Moja mama zawsze taki piekła na wigilię 🙂 teraz ja piekę, z trzech przepisów które wypróbowałem ten najbardziej oddaje smak oryginału. Ilość dodanego rozczynu trzeba dostosować do wilgotności mąki mi za pierwszym razem ciasto wyszło nieco za rzadkie i dodawałem mąki.

0
Odpowiedz
Lidia
Lidia
27 listopada 2022 12:13

Fantastyczny przepis, chlebek smakuje jak w dzieciństwie 🙂 W sklepach już takich nie ma.

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
29 stycznia 2022 09:32

Smak dzieciństwa 🙂
Zrobiłam zgdonie z przepisem i poczęstowałam dzieci i wnuki. Córka, która nie lubi rodzynek i słodkich ciast, skrzywiła się na widok „takiego chleba”. Po skosztowaniu, zduminym głosem poprosiła o przepis 😉 Usłyszałam: „Nawet te rodzynki w tym nie przeszkadzają” – to była najwyższa pochwała 🙂
Bardzo dziękuję za ten przepis, który pozwolił mi podzielić się moim dzieciństwem z miomi dziećmi i wnukami 🙂
Niesamowite przeżycie, nie tylko kulinarne 🙂

2
Odpowiedz
Tadeusz
Tadeusz
11 września 2021 15:50

Jesteśmy już po sześćdziesiątce i pamiętamy ten smak z dzieciństwa. Ostatnio kupiliśmy go na kurpiowskim miodobraniu. To ten smak. Znaleźliśmy ten przepis, zaraz wykorzystaliśmy i jest. Właśnie to. Pycha.

1
Odpowiedz
Aga
Aga
20 stycznia 2021 13:29

Chętnie zrobię. W moim mieście żaden piekarz już od lat nie robi. Podobno to nieopłacalne:(

0
Odpowiedz
Adam
Adam
22 grudnia 2020 20:35

Wyszedł bardzo smaczny taki jaki pamiętam z dzieciństwa.

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
23 maja 2020 14:48

Świetna nazwa i bardzo ciekawe składniki, ostatnio robiłam tureckie naleśniki, a ten chlebek też mnie zaciekawił 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
22 maja 2020 23:35

Przeczytałam „żulik” i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie 😛

0
Odpowiedz
Monika
Monika
22 maja 2020 23:21

Już od samego patrzenia na zdjęcie zgłodniałam 🙂 Muszę wypróbować ten przepis!

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
22 maja 2020 22:13

Bardzo apetycznie wygląda. Jeszcze nie próbowałam swoich sił w pieczeniu pieczywa 🙂

0
Odpowiedz
Kamila
Kamila
21 maja 2020 18:44

Chyba wkradł się błąd-22 łyżeczki mąki do zaczynu to trochę sporo 😉

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kamila
22 maja 2020 14:52

tak dziękuje powinny być dwie już poprawiłem 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
kotwkartonie

Dlaczego koty tak bardzo uwielbiają kartony? Odkrywamy tajemnice kociej psychiki

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

jam 428094 1280

ABC przetworów, czyli jak się zabrać za jesienne słoiki

organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?