Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 500 g maki pszennej pełnoziarnistej
- 1 litr ciepłej wody
- 10 łyżek płatków owsianych
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Mąki z płatkami wymieszałem ze sobą w misce.
- Na środku zrobiłem zagłębienie i wsypałem drożdże,,cukier i kilka łyżek letniej wody. Wymieszałem delikatnie na środku to co dodałem i grzecznie czekałem 10 min.
- Dodałem sól i ciepłą wodę. Wymieszałem wszystkie składniki i zagniotłem ciasto. Ciasto ma odchodzić od ręki, jak będzie trzeba podsypcie trochę mąką, ale powinno się ładnie wyrobić.
- Przełożyłem ciasto do formy keksowej nasmarowanej olejem i posypanej płatkami lub mąką.
- Piekłem 1 godz. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra dół bez termoobiegu.
- Chleb po upieczeniu wyjąłem i wystudziłem na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Błyskawiczny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Fajny chlebuś, u mnie najwięcej pieczywa powstaje na jesieni i zimą.