w ,

Błyskawiczny chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej

Bardzo prosty i szybki w wykonaniu chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą. Potrzebne suche drożdże, które łatwiej dostać. Do tego trochę płatków owsianych i wychodzi pyszny, pachnący w całym domu chleb. Nie trzeba czekać by wyrastał. 20 min przygotowania, godzina pieczenia i gotowe. Nie kruszy się, jest miękki w środku a skórka przyjemnie chrupiąca. Naprawdę polecam ten przepis jak i mój Tata który go wykonał i dziś gościnnie jego dzieło.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Błyskawiczny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
  • Mąki z płatkami wymieszałem ze sobą w misce.
  • Na środku zrobiłem zagłębienie i wsypałem drożdże,,cukier i kilka łyżek letniej wody. Wymieszałem delikatnie na środku to co dodałem i grzecznie czekałem 10 min.
  • Dodałem sól i ciepłą wodę. Wymieszałem wszystkie składniki i zagniotłem ciasto. Ciasto ma odchodzić od ręki, jak będzie trzeba podsypcie trochę mąką, ale powinno się ładnie wyrobić.
  • Przełożyłem ciasto do formy keksowej nasmarowanej olejem i posypanej płatkami lub mąką.
  • Piekłem 1 godz. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra dół bez termoobiegu.
  • Chleb po upieczeniu wyjąłem i wystudziłem na kratce.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Błyskawiczny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
4 miesięcy temu

Fajny chlebuś, u mnie najwięcej pieczywa powstaje na jesieni i zimą.