Błyskawiczny chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej

5 min. czytania
1
0
Bardzo prosty i szybki w wykonaniu chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą. Potrzebne suche drożdże, które łatwiej dostać. Do tego trochę płatków owsianych i wychodzi pyszny, pachnący w całym domu chleb. Nie trzeba czekać by wyrastał. 20 min przygotowania, godzina pieczenia i gotowe. Nie kruszy się, jest miękki w środku a skórka przyjemnie chrupiąca. Naprawdę polecam ten przepis jak i mój Tata który go wykonał i dziś gościnnie jego dzieło.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 20 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Błyskawiczny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
  • Mąki z płatkami wymieszałem ze sobą w misce.
  • Na środku zrobiłem zagłębienie i wsypałem drożdże,,cukier i kilka łyżek letniej wody. Wymieszałem delikatnie na środku to co dodałem i grzecznie czekałem 10 min.
  • Dodałem sól i ciepłą wodę. Wymieszałem wszystkie składniki i zagniotłem ciasto. Ciasto ma odchodzić od ręki, jak będzie trzeba podsypcie trochę mąką, ale powinno się ładnie wyrobić.
  • Przełożyłem ciasto do formy keksowej nasmarowanej olejem i posypanej płatkami lub mąką.
  • Piekłem 1 godz. w temperaturze 180 stopni z grzaniem góra dół bez termoobiegu.
  • Chleb po upieczeniu wyjąłem i wystudziłem na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Błyskawiczny chleb pszenny z mąką pełnoziarnistą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
16 dni temu

Fajny chlebuś, u mnie najwięcej pieczywa powstaje na jesieni i zimą.

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).