Tortilla pszenno-kukurydziana

4 min. czytania
2
0
Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stwierdziłem, że może spróbować samemu. Okazało się że jest to strasznie proste i o wiele smaczniejsze niż to co kupowałem. Robiłem też tortillę na smalcu zamiast oleju i powiem Wam też jest boska. Placki są elastyczne lekko miejscami chrupiące dokładnie takie jak powinny być. Bez problemu też się je przechowuje i można odgrzać.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 6 min.
Łącznie: 26 min.
Jak wykonać przepis na – Tortilla pszenno-kukurydziana
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól
Sposób wykonania:
  • Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
  • Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
  • Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
  • Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
  • Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.
Uwagi dodatkowe
Polecam po usmażeniu każdy krążek przełożyć ręcznikiem papierowym. wchłonie on resztki wilgoci i placki się nie posklejają.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tortilla pszenno-kukurydziana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Kosą po patelniBeata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Beata
Gość
Beata

Zdecydowanie więcej wody na podane ilości maki 🙂 Soli dałam z 1,5 łyżeczki. Po usmażeniu dość kruche, ale jak trochę poleżały to zmiękły 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).