Potrzebne składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g mąki kukurydzianej
- pół szklanki ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 jajko
- sól
Sposób wykonania
- Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
- Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
- Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
- Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
- Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tortilla pszenno-kukurydziana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zdecydowanie więcej wody na podane ilości maki 🙂 Soli dałam z 1,5 łyżeczki. Po usmażeniu dość kruche, ale jak trochę poleżały to zmiękły 🙂
Wydaje mi się że ilość wody zależy od rodzaju mąki – ciasto wychodzi dość twarde i nie dawałem jej dużo więcej niż to co podałem. Placki jak stygną robią się naturalnie miękkie po ponownym podgrzaniu znów nabierają chrupkości 🙂