w ,

Tortilla pszenno-kukurydziana



Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stwierdziłem, że może spróbować samemu. Okazało się że jest to strasznie proste i o wiele smaczniejsze niż to co kupowałem. Robiłem też tortillę na smalcu zamiast oleju i powiem Wam też jest boska. Placki są elastyczne lekko miejscami chrupiące dokładnie takie jak powinny być. Bez problemu też się je przechowuje i można odgrzać.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 6 min.
Łącznie: 26 min.
4 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tortilla pszenno-kukurydziana

Potrzebne składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól

Sposób wykonania

  • Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
  • Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
  • Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
  • Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
  • Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.
Polecam po usmażeniu każdy krążek przełożyć ręcznikiem papierowym. wchłonie on resztki wilgoci i placki się nie posklejają.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tortilla pszenno-kukurydziana wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Beata

Zdecydowanie więcej wody na podane ilości maki 🙂 Soli dałam z 1,5 łyżeczki. Po usmażeniu dość kruche, ale jak trochę poleżały to zmiękły 🙂