Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Tortilla pszenno-kukurydziana

Tortilla pszenno-kukurydziana

2 min. czytania
0
0
Zawsze zastanawiało mnie czemu 6 placków z mąki i wody kossztuje tyle kasy w sklepie i stwierdziłem, że może spróbować samemu. Okazało się że jest to strasznie proste i o wiele smaczniejsze niż to co kupowałem. Robiłem też tortillę na smalcu zamiast oleju i powiem Wam też jest boska. Placki są elastyczne lekko miejscami chrupiące dokładnie takie jak powinny być. Bez problemu też się je przechowuje i można odgrzać.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 6 min.
Łącznie: 26 min.
Przepis na:

Tortilla pszenno-kukurydziana

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • sól

Sposób wykonania:

  • Do mąki wlewamy wodę i olej, dodajemy jajko i solimy.
  • Wyrabiamy na gładką masę tak by ciasto się ciągnęło ale nie kleiło do rąk. Jeśli się rwie dodajemy wody jak zbyt się lepi podsypujemy delikatnie mąką.
  • Dzielimy na 6 równych porcji i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek wielkości dużej patelni.
  • Patelnie mocno rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu.
  • Smażymy na dużym ogniu i suchej patelni po 30 sek. z każdej ze stron lekko dociskając w miejscach gdzie się podnosi.

Uwagi dodatkowe

Polecam po usmażeniu każdy krążek przełożyć ręcznikiem papierowym. wchłonie on resztki wilgoci i placki się nie posklejają.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…