w ,

Chleb żytni z miodem na zakwasie



Pyszny pachnący chleb żytni z miodem i pestkami dyni i słonecznika. Strasznie dobry, długo zachowuje świeżość.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na – Chleb żytni z miodem na zakwasie

Potrzebne składniki

  • 350 g mąki pszennej grubego przemiału
  • 400 g mąki żytniej grubego przemiału
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 40 g drożdży
  • 3 łyżeczki płaskie soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pestki słonecznika łuskane
  • pestki dyni łuskane
  • 20 ml miodu
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób wykonania

  • Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże, dodać pestki i miód i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  • Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  • Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  • Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb żytni z miodem na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni.

Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Adam Siwołowski

Niestety nie mam piekarnika. No i nie umiem zrobić… Kiedyś zrobiłem ciasto i wyszło z zakalcem 🙁

Cyanna

Skąd wziąć zakwas na ten chlebek?

Kosą po patelni

przepis jest tutaj: http://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie/ przy okazji innego chlebka podałem