Potrzebne składniki
- 350 g mąki pszennej grubego przemiału
- 400 g mąki żytniej grubego przemiału
- 400 ml ciepłaej wody
- 50 ml zakwasu chlebowego
- 40 g drożdży
- 3 łyżeczki płaskie soli
- 1 łyżeczka cukru
- pestki słonecznika łuskane
- pestki dyni łuskane
- 20 ml miodu
- masło do wysmarowania formy.
Sposób wykonania
- Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
- W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże, dodać pestki i miód i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
- Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
- Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
- Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb żytni z miodem na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni.
Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.
Niestety nie mam piekarnika. No i nie umiem zrobić… Kiedyś zrobiłem ciasto i wyszło z zakalcem 🙁
Skąd wziąć zakwas na ten chlebek?
przepis jest tutaj: http://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie/ przy okazji innego chlebka podałem