Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb żytni z miodem na zakwasie

Chleb żytni z miodem na zakwasie

6 minuty czytania

Pyszny pachnący chleb żytni z miodem i pestkami dyni i słonecznika. Strasznie dobry, długo zachowuje świeżość.

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Wielkość porcji 3-4 osoby


Wersja do druku

Składniki:

  • 35 dkg maki pszennej grubego przemiału
  • 40 dkg maki żytniej grubego przemiału
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pestki słonecznika łuskane
  • pestki dyni łuskane
  • 20 ml miodu
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób wykonania:

  1. Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  2. W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże, dodać pestki i miód i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  3. Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  4. Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  5. Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  6. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.

Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni.

Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Piernik świąteczny wersja 2

    Rzutem na taśmę, ale może jeszcze ktoś się skusi na pyszny piernik świąteczny. Można go pr…
  • Seromak na kruchym spodzie

    Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to …