Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb żytni z miodem na zakwasie

Chleb żytni z miodem na zakwasie

0

Pyszny pachnący chleb żytni z miodem i pestkami dyni i słonecznika. Strasznie dobry, długo zachowuje świeżość.

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Chleb żytni z miodem na zakwasie

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 35 dkg maki pszennej grubego przemiału
  • 40 dkg maki żytniej grubego przemiału
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pestki słonecznika łuskane
  • pestki dyni łuskane
  • 20 ml miodu
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  2. W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże, dodać pestki i miód i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  3. Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  4. Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  5. Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  6. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chleb-zytni-z-miodem-na-zakwasie/

Przepis na zakwas podałem przy okazji przepisu na chleb pszenno-żytni.

Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Jabłka pieczone z miodem i orzechami

    Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wan…
  • Nalewka z pigwowca

    Dziś mam hicior dla mega cierpliwych osób. Ja do takich nie należę i nalewka z pigwowca i …
  • Borowiki smażone w miodzie z orzechami

    Znów grzybobranie i niesamowita przystawka albo śniadanie czyi borowiki smażone w miodzie …
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Bułeczki pszenne, śniadaniowe

    Bułeczki pszenne, śniadaniowe to popularnie nazywane kajzerki. Idealnie sprawdzają się na …
  • Chleb pszenny

    Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a d…
  • Chleb graham

    Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…