Potrzebne składniki
- 350 g maki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)
Sposób wykonania
- Do dużego kubka wkładam drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewam 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszam i pozostawiam do wyrośnięcia.
- Pozostałe składniki wkładam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto. Jak jest za gęste to dodaję trochę wody. Okrywam szczelnie folią i wstawiam na noc do lodówki. Jeśli masz Thermomix to wrzuć wszystkie składniki do naczynia miksującego, ustaw wyrabianie ciasta na 3 minuty i przełóż ciasto do miski.
- Następnego dnia wsypuję na stolnicę trochę mąki i wyrabiam wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 30 minut.
- Ustawiam temperaturę na 220 stopni i wstawiam do niego naczynie żarooodporne by się rozgrzało. Po 15 minutach wyjmuję naczynie z piekarnika, leciutko podsypuję mąką, przekładam do niego ciasto, smaruję wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywam i wstawiam do piekarnika.
- Zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę 30 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 20 minut. Gorący chleb wyjmuję z naczynia i stawiam na kratce do ostygnięcia.
- Zrównoważone wartości odżywcze: Chleb pszenno-żytni jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy (w tym witaminy z grupy B) i minerały. Mąka żytnia zawiera więcej błonnika i mikroelementów w porównaniu do samej mąki pszennej, co przyczynia się do lepszego funkcjonowania układu trawiennego.
- Dłuższe uczucie sytości: Ze względu na wysoką zawartość błonnika, chleb pszenno-żytni może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej. Błonnik wpływa na proces trawienia i przyspiesza przepływ pokarmu przez przewód pokarmowy, co może być korzystne dla osób, które starają się kontrolować wagę lub dążyć do zdrowego odżywiania.
- Obniżenie ryzyka chorób serca: Spożywanie chleba pszenno-żytniego może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca. Mąka żytnia zawiera naturalne związki ochronne, takie jak lignany i fitosterole, które mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Z kolei błonnik obecny w chlebie może wspierać zdrowie serca poprzez regulację poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
- Właściwości antyoksydacyjne: Chleb pszenno-żytni może również być źródłem antyoksydantów, które pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Antyoksydanty mają potencjał przeciwdziałania procesom starzenia się komórek i mogą wspierać ogólną odporność organizmu.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pyyyszny, bardzo polecam chlebek. Mięciutki z chrupiącą skórką. Nie dodawałam kminku bo nie lubie, posypałam ulubionymi ziarnami dyni i innego już piec nie będę (a przerobiłam ostatnio trochę chebow 😁)
Mąkę można zrobić ze wszystkich ziaren wystarczy je zmielić np. w młynku do kawy. Możesz zrezygnować z mąki żytniej będziesz miała pszenny chlebek też super.
Co zrobić, jeśli nie ma się dostępu do mąki żytniej? Kusi mnie ten chlebek ale co dodać – więcej mąki pszennej?