Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

3 min. czytania
2
0
Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry. Szybko się go robi, pięknie wyrasta i można go długo przechowywać. Cały dom pachnący chlebem... jeśli nawet nie chce Wam się robić tego ze względu na sam chleb do jedzenia, to zróbcie go tylko dla zapachu. Ręczę, że warto z obu powodów się postarać.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Przepis na:

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Składniki:

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)

Sposób wykonania:

  • Do dużego kubka wkładamy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewamy 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Jak jest za gęste to dodajemy trochę wody. Okrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
  • Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
  • Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Karol Kosiński - 27 stycznia 2018 w 11:57

    Mąkę można zrobić ze wszystkich ziaren wystarczy je zmielić np. w młynku do kawy. Możesz zrezygnować z mąki żytniej będziesz miała pszenny chlebek też super.

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Margherita Szwec - 15 stycznia 2018 w 16:43

    Co zrobić, jeśli nie ma się dostępu do mąki żytniej? Kusi mnie ten chlebek ale co dodać – więcej mąki pszennej?

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…