Potrzebne składniki
- 350 g maki pszennej
- 200 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)
Sposób wykonania
- Do dużego kubka wkładamy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewamy 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
- Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Jak jest za gęste to dodajemy trochę wody. Okrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
- Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
- Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
- Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni z ziarnami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Pyyyszny, bardzo polecam chlebek. Mięciutki z chrupiącą skórką. Nie dodawałam kminku bo nie lubie, posypałam ulubionymi ziarnami dyni i innego już piec nie będę (a przerobiłam ostatnio trochę chebow 😁)
Mąkę można zrobić ze wszystkich ziaren wystarczy je zmielić np. w młynku do kawy. Możesz zrezygnować z mąki żytniej będziesz miała pszenny chlebek też super.
Co zrobić, jeśli nie ma się dostępu do mąki żytniej? Kusi mnie ten chlebek ale co dodać – więcej mąki pszennej?