Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

0

Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry. Szybko się go robi, pięknie wyrasta i można go długo przechowywać. Cały dom pachnący chlebem... jeśli nawet nie chce Wam się robić tego ze względu na sam chleb do jedzenia, to zróbcie go tylko dla zapachu. Ręczę, że warto z obu powodów się postarać.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Czas przygotowania 1 godzina

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Wielkość porcji kilka osób

Składniki

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)

Sposób przygotowania

  1. Do dużego kubka wkładamy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewamy 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Jak jest za gęste to dodajemy trochę wody. Okrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
  4. Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
  5. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-z-ziarnami/
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
  • Strucla z serem i truskawkami

    Wilgotna, pachnąca strucla z serem i truskawkami. Wypełnia aromatem cały dom. Jest słodka,…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Chleb pszenny

    Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a d…
  • Chleb graham

    Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to…
  • Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

    Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający ke…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Policzki wieprzowe duszone

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzo…