Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

8 minuty czytania

Pyszny chrupiący chleb pszenno-żytni z ziarnami słonecznika, dyni i kminkiem. Bez zakwasu, na świeżych drożdżach jednak równie dobry. Szybko się go robi, pięknie wyrasta i można go długo przechowywać. Cały dom pachnący chlebem... jeśli nawet nie chce Wam się robić tego ze względu na sam chleb do jedzenia, to zróbcie go tylko dla zapachu. Ręczę, że warto z obu powodów się postarać.

Chleb pszenno-żytni z ziarnami

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 50 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki wymieszanych w dowolnych proporcjach ziaren (słonecznik, dynia, kminek)

Sposób wykonania:

  1. Do dużego kubka wkładamy drożdże, cukier i łyżeczkę mąki. wlewamy 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  2. Pozostałe składniki wkładamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Jak jest za gęste to dodajemy trochę wody. Okrywamy szczelnie folią i wstawiamy na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wsypujemy na stolnicę trochę mąki i wyrabiamy wyjęte z lodówki ciasto, aż będzie odstawało od ręki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 minut.
  4. Po piętnastu minutach do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, ustawiamy temperaturę na 220 stopni. Po kilkunastu minutach wyjmujemy naczynie leciutko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, smarujemy wierzch wodą zmieszaną z mlekiem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
  5. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Gorący wyjmujemy z naczynia i stawiamy na kratce do ostygnięcia.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…