w , , ,

Mleczne bułeczki śniadaniowe



Delikatne, pachnące i świeże bułeczki na śniadanie… czego chcieć więcej. Te szczególnie polecam, mają niepowtarzalny mleczny smak. Idealnie komponują się z różnymi dodatkami. Posypane na wierzchu ulubionymi ziarenkami, umilą poranek. Możemy je formować w różne wzory lub zrobić zwykłe okrągłe bułeczki, to już zależy od Waszej pomysłowości. Przygotowuje się je szybciutko i nie są skomplikowane. Smacznego 🙂
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 8 bułeczek
Jak wykonać przepis na – Mleczne bułeczki śniadaniowe

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka (2.5 miarki)
  • 3 łyżki oleju (40 g)
  • 1 płaska łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • dowolne ziarna do posypania – u mnie czarnuszka, sezam, słonecznik i mak

Sposób wykonania

  • Drożdże rozprowadzam z ciepłym mlekiem (nie wrzątek tak koło 40 stopni) dodaję cukier i 1 łyżkę mąki i czekam 10 min. aż urosną.
  • Do miski na dno wsypuję sól, na wierzch mąkę i wlewam rozczyn oraz olej. Wszystko wyrabiam rękami na gładkie lśniące ciasto. Odstawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 15 min.
  • Ciasto dzielę na 8 równych części i formuję z każdej bułeczkę. Odstawiam do wyrośnięcia na 15-20 min.
  • Jajko roztrzepuję i smaruję nim za pomocą pędzelka każdą z bułek.
  • Na wierzchu posypuję ziarnami wg. upodobania.
  • Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do piekarnika i piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 min. do uzyskania złotej barwy.

Wersja na Thermomix

  • Do naczynia miksującego wlewam mleko, dodaję pokruszone drożdże i cukier i ustawiam czas 2 min. temperaturę 37 stopni i obroty 1
  • Otwieram pokrywę dosypuję mąkę, sól i olej i ustawiam na 2 min. program z kłoskiem (TM6 Ciasto).
  • Wyjmuję ciasto z naczynia kopystką do miski i zostawiam do wyrośnięcia na 15 min. Dalej jak w punkcie 3 zwykłego przepisu.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Mleczne bułeczki śniadaniowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze