w , , ,

Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

Chaczapuri to tradycyjna potrawa gruzińska. ma wiele odmian i to tylko jedna z propozycji, jak można je przyrządzić. Wykorzystuje się do nich ciasto drożdżowe, chlebowe lub nawet francuskie. Nadzienie zazwyczaj jest ziemniaczano-serowe. Używany jest zazwyczaj młody ser podpuszczkowy. Może mieć zarówno różne kształty jak i nadzienia, przez mięso jajka i warzywa. Najczęściej jednak to płaski, okrągły placek z nadzieniem serowym. I właśnie taka prosta drożdżową wersję chcę Wam zaprezentować. Chaczapuri można smażyć na patelni lub wypiekać w piecu. Jeśli nie macie młodego sera podpuszczkowego pomieszajcie np. mozarellą z bryndzą lub fetą lub użyjcie ser solankowy. Możecie eksperymentować i dobrać, Wasz ulubiony zestaw serów.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 placki
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chaczapuri – gruzińskie placki z serem
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g młodego sera podpuszczkowego (lub innego patrz opis)
  • 2-3 ziemniaki (ugotowane i roztłuczone)
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 200 ml mleka (i dodatkowo ile zabierze)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Sposób wykonania:
  • Mleko z łyżka mąki, drożdżami, cukrem i mlekiem wymieszałem w wysokim naczyniu i zostawiłem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Szczyptę soli na dnie miski przykryłem mąką dodałem jajko i wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem z tego ciasto, tak by odchodziło od ręki. Zostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Ser pokruszyłem w palcach, dodałem do niego jajko, ziemniaki, sól do smaku i wyrobiłem dokładnie. Ser powinien być odciśnięty jeśli jest zbyt mokry.
  • Ciasto podzieliłem na 4 równe części, tak samo nadzienie. Z każdej części ciasta i sera ulepiłem kule. Kulę z plackiem rozciągnąłem w dłoniach w formę placka (możecie użyć wałka do ciasta).
  • Na każdy placek ciasta położyłem na środek kulę sera i zawinąłem ją dokładnie w ciasto zlepiając koce ciasta ze sobą pod spód.
  • Tak utworzone kule rozgniotłem rękami na placki.
  • Piekłem je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Można też to zrobić na patelni, jednak wtedy trzeba placek odwrócić.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri – gruzińskie placki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Minimili
11 miesięcy temu

W gruzińskiej knajpie jem to i tylko to. Żadnych baranin itp. Chaczapuri ze słonym serem rulez! Karol, otwieraj restaurację:-)

Ania
11 miesięcy temu

Mój chłopak by się ucieszył na taki smakołyk! Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć ser, który odda walory tych bałkańskich, rewelacyjnych serów, ale co tam, warto próbować! 😀

Irena-Hooltayewpodrozy
11 miesięcy temu

Chaczapuri jadłam raz w gruzińskiej restauracji i bardzo mi smakowały.
Ale sama bym się nie odważyła ich zrobic.
Mogę Ci dac przepis na mizerię, albo zieloną sałatę.Takie dania mi najlepiej wychodzą.
Mąki nie ma, nie kurzy się i zdrowe jest-)

Myśli Potarganej
11 miesięcy temu

Uwielbiam takie plackowate chlebki 🙂

Sikorkowe Pasje
11 miesięcy temu

Bardzo ciekawie wygląda ten placek. Nie obiecuję, że spróbuję wykonać, lecz eksperymenty w kuchni lubię robić. Jak mi wyjdzie, to się podzielę 🙂

Paulina
11 miesięcy temu

Czy ziemniaki są niezbędnym składnikiem? Czy dużo zmienią w konsystencji jak z nich zrezygnuję? Nie jestem wielką fanką ziemniaków dodanych do czegoś… Toleruję je wyłącznie oddzielnie na talerzu 🙁