Potrzebne składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 500 g młodego sera podpuszczkowego (lub innego patrz opis)
- 2-3 ziemniaki (ugotowane i roztłuczone)
- 2 jajka
- 20 g drożdży (świeżych)
- 200 ml mleka (i dodatkowo ile zabierze)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Sposób wykonania
- Mleko z łyżka mąki, drożdżami, cukrem i mlekiem wymieszałem w wysokim naczyniu i zostawiłem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Szczyptę soli na dnie miski przykryłem mąką dodałem jajko i wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem z tego ciasto, tak by odchodziło od ręki. Zostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Ser pokruszyłem w palcach, dodałem do niego jajko, ziemniaki, sól do smaku i wyrobiłem dokładnie. Ser powinien być odciśnięty jeśli jest zbyt mokry.
- Ciasto podzieliłem na 4 równe części, tak samo nadzienie. Z każdej części ciasta i sera ulepiłem kule. Kulę z plackiem rozciągnąłem w dłoniach w formę placka (możecie użyć wałka do ciasta).
- Na każdy placek ciasta położyłem na środek kulę sera i zawinąłem ją dokładnie w ciasto zlepiając koce ciasta ze sobą pod spód.
- Tak utworzone kule rozgniotłem rękami na placki.
- Piekłem je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Można też to zrobić na patelni, jednak wtedy trzeba placek odwrócić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri – gruzińskie placki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W gruzińskiej knajpie jem to i tylko to. Żadnych baranin itp. Chaczapuri ze słonym serem rulez! Karol, otwieraj restaurację:-)
o tym to myśle juz od bardzo dawna ale może niekoniecznie kuchnia gruzińska 🙂
Mój chłopak by się ucieszył na taki smakołyk! Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć ser, który odda walory tych bałkańskich, rewelacyjnych serów, ale co tam, warto próbować! 😀
nie jest tak cięzko mamy wybór serów dość dobry i coś dopasować zawsze się da 🙂
Chaczapuri jadłam raz w gruzińskiej restauracji i bardzo mi smakowały.
Ale sama bym się nie odważyła ich zrobic.
Mogę Ci dac przepis na mizerię, albo zieloną sałatę.Takie dania mi najlepiej wychodzą.
Mąki nie ma, nie kurzy się i zdrowe jest-)
dobra mizeria nie jest zła a jak jeszcze umiesz zrobic marchewke z groszkiem to wpadam na obiad
Uwielbiam takie plackowate chlebki 🙂
Bardzo ciekawie wygląda ten placek. Nie obiecuję, że spróbuję wykonać, lecz eksperymenty w kuchni lubię robić. Jak mi wyjdzie, to się podzielę 🙂
czekam zatem na efekt i smacznego 🙂
Czy ziemniaki są niezbędnym składnikiem? Czy dużo zmienią w konsystencji jak z nich zrezygnuję? Nie jestem wielką fanką ziemniaków dodanych do czegoś… Toleruję je wyłącznie oddzielnie na talerzu 🙁
Pewnie że nie musisz możesz spokojnie je pominąć – tak jak pisałem co przepis to inna wersja i są ich setki. Nie powinno za bardzo nic zmienić w konsystencji bo ser powinien być suchy jak go wyrabiasz z jajkiem – możesz jak uznasz że masa jest cos nie taka jak trzeba dodać dodatkowe jajko. Ale pewnie nie trzeba.