Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

Chaczapuri – gruzińskie placki z serem

6 min. czytania
11
0
Chaczapuri to tradycyjna potrawa gruzińska. ma wiele odmian i to tylko jedna z propozycji, jak można je przyrządzić. Wykorzystuje się do nich ciasto drożdżowe, chlebowe lub nawet francuskie. Nadzienie zazwyczaj jest ziemniaczano-serowe. Używany jest zazwyczaj młody ser podpuszczkowy. Może mieć zarówno różne kształty jak i nadzienia, przez mięso jajka i warzywa. Najczęściej jednak to płaski, okrągły placek z nadzieniem serowym. I właśnie taka prosta drożdżową wersję chcę Wam zaprezentować. Chaczapuri można smażyć na patelni lub wypiekać w piecu. Jeśli nie macie młodego sera podpuszczkowego pomieszajcie np. mozarellą z bryndzą lub fetą lub użyjcie ser solankowy. Możecie eksperymentować i dobrać, Wasz ulubiony zestaw serów.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 placki
Jak wykonać przepis na – Chaczapuri – gruzińskie placki z serem
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g młodego sera podpuszczkowego (lub innego patrz opis)
  • 2-3 ziemniaki (ugotowane i roztłuczone)
  • 2 jajka
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 200 ml mleka (i dodatkowo ile zabierze)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Sposób wykonania:
  • Mleko z łyżka mąki, drożdżami, cukrem i mlekiem wymieszałem w wysokim naczyniu i zostawiłem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Szczyptę soli na dnie miski przykryłem mąką dodałem jajko i wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem z tego ciasto, tak by odchodziło od ręki. Zostawiłem pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Ser pokruszyłem w palcach, dodałem do niego jajko, ziemniaki, sól do smaku i wyrobiłem dokładnie. Ser powinien być odciśnięty jeśli jest zbyt mokry.
  • Ciasto podzieliłem na 4 równe części, tak samo nadzienie. Z każdej części ciasta i sera ulepiłem kule. Kulę z plackiem rozciągnąłem w dłoniach w formę placka (możecie użyć wałka do ciasta).
  • Na każdy placek ciasta położyłem na środek kulę sera i zawinąłem ją dokładnie w ciasto zlepiając koce ciasta ze sobą pod spód.
  • Tak utworzone kule rozgniotłem rękami na placki.
  • Piekłem je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 220 stopni do zrumienienia. Można też to zrobić na patelni, jednak wtedy trzeba placek odwrócić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chaczapuri – gruzińskie placki z serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

11
Napisz coś od Siebie

avatar

6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
MinimiliAniaIrena-HooltayewpodrozyMyśli PotarganejSikorkowe Pasje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Minimili
Gość

W gruzińskiej knajpie jem to i tylko to. Żadnych baranin itp. Chaczapuri ze słonym serem rulez! Karol, otwieraj restaurację:-)

Ania
Gość

Mój chłopak by się ucieszył na taki smakołyk! Obawiam się, że ciężko będzie znaleźć ser, który odda walory tych bałkańskich, rewelacyjnych serów, ale co tam, warto próbować! 😀

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Chaczapuri jadłam raz w gruzińskiej restauracji i bardzo mi smakowały.
Ale sama bym się nie odważyła ich zrobic.
Mogę Ci dac przepis na mizerię, albo zieloną sałatę.Takie dania mi najlepiej wychodzą.
Mąki nie ma, nie kurzy się i zdrowe jest-)

Myśli Potarganej
Gość

Uwielbiam takie plackowate chlebki 🙂

Sikorkowe Pasje
Gość

Bardzo ciekawie wygląda ten placek. Nie obiecuję, że spróbuję wykonać, lecz eksperymenty w kuchni lubię robić. Jak mi wyjdzie, to się podzielę 🙂

Paulina
Gość

Czy ziemniaki są niezbędnym składnikiem? Czy dużo zmienią w konsystencji jak z nich zrezygnuję? Nie jestem wielką fanką ziemniaków dodanych do czegoś… Toleruję je wyłącznie oddzielnie na talerzu 🙁

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite