Potrzebne składniki
- 50 g ziaren żyta
- 100 g ziaren pszenicy
- 350 g mąki pszennej
- 150 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 2 jajka
- 130 ml kefiru lub mleka
- 120 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżeczki łuskanych ziaren pestek dyni
- 2 łyżeczki łuskanych ziaren słonecznika
- 4 łyżeczki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki oregano suszonego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 szczypta suszonego tymianku
Sposób wykonania
- Robię rozczyn łącząc wodę i mleko (wszystko musi być lekko ciepłe), dodaję łyżeczkę mąki i cukru i kruszę drożdże. Wszystko mieszam dokładnie i odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
- Ziarna żyta i pszenicy mielę w młynku lub blenderem. Nie musimy ich zmielić na mąkę wystarczy dokładnie rozdrobnić.
- Wsypuję ziarna do miski, dodaję sól, ziemniaki, siemię, pestki dyni, ziarna słonecznika i połowę płatków owsianych. Dodaje również zioła. Następnie 1 jajko, mąkę pszenną i 1 łyżkę oleju. Po wyrośnięciu drożdży rozczyn również dolewam do miski. Wyrabiam ciasto rękami lub robotem kuchennym na gładko.
- Przykrywam miskę i odstawiam na 30 min. do wyrośnięcia.
- Formę dużą keksówkę wysmarowuję olejem i posypuję resztą płatków owsianych. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję wierzch, przykrywam i odstawiam znów na 15 min. w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wyrośnięte ciasto smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na 40 min.
Wykonanie przepisu z pomocą urządzenia Thermomix®
- Do naczynia miksującego wsypuję żyto i pszenicę i mielę przez 30 sek. na obrotach 10. Następnie przesypuję do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlewam mleko lub kefir i wodę, dodaję drożdże i cukier i podgrzewam 2 min. w 37 stopniach, obroty 1.
- Dodaję jajko, mąkę, olej, sól, ziemniaki, ziarna słonecznika, siemię, dynię, połowę płatków, zioła i wcześniej zmielone ziarna pszenicy i żyta. Ustawiam wyrabianie (program z kłoskiem) na 3 min.
- Ciasto przekładam do miski do wyrośnięcia i dalej postępuje jak w zwykłym przepisie od punktu 5.
- Czas pracy urządzenia: 5 min. / Pełny czas: 105 min. / 30 kromek / poziom trudności: łatwy
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni z ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!