w , ,

Chleb pszenno-żytni z ziemniakami

Pachnący w całym domu, ziołowy chleb pszenno-żytni z ziemniakami. Tak właśnie z pyrkami w środku. Spokojnie ziemniaków jest na tyle mało, że chleb nimi nie smakuje, a dzięki ich dodaniu jest bardziej zwięzły i się nie kruszy. Cała masa ziaren w środku, grubo mielone żyto i pszenica i trochę ziół razem daje niepowtarzalny smak. Skórka jest lśniąca i chrupiąca. Dla mnie mistrzostwo świata. Naprawdę polecam ten przepis do wypróbowania. Jest dość prosty do wykonania mimo, że na pierwszy rzut oka może przerażać ilość składników. Nie są one jednak za bardzo wymyślne i można samemu trochę z nimi pokombinować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 40 min.
Wyrastanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji – 1 kg chleba
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenno-żytni z ziemniakami
Składniki:
  • 50 g ziaren żyta
  • 100 g ziaren pszenicy
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 130 ml kefiru lub mleka
  • 120 ml wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki łuskanych ziaren pestek dyni
  • 2 łyżeczki łuskanych ziaren słonecznika
  • 4 łyżeczki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki oregano suszonego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 szczypta suszonego tymianku
Sposób wykonania:
  • Robię rozczyn łącząc wodę i mleko (wszystko musi być lekko ciepłe), dodaję łyżeczkę mąki i cukru i kruszę drożdże. Wszystko mieszam dokładnie i odstawiam na 15 min do wyrośnięcia.
  • Ziarna żyta i pszenicy mielę w młynku lub blenderem. Nie musimy ich zmielić na mąkę wystarczy dokładnie rozdrobnić.
  • Wsypuję ziarna do miski, dodaję sól, ziemniaki, siemię, pestki dyni, ziarna słonecznika i połowę płatków owsianych. Dodaje również zioła. Następnie 1 jajko, mąkę pszenną i 1 łyżkę oleju. Po wyrośnięciu drożdży rozczyn również dolewam do miski. Wyrabiam ciasto rękami lub robotem kuchennym na gładko.
  • Przykrywam miskę i odstawiam na 30 min. do wyrośnięcia.
  • Formę dużą keksówkę wysmarowuję olejem i posypuję resztą płatków owsianych. Przekładam do niej ciasto, wyrównuję wierzch, przykrywam i odstawiam znów na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i wyrośnięte ciasto smaruję z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika na 40 min.

Wykonanie przepisu z pomocą urządzenia Thermomix®

  • Do naczynia miksującego wsypuję żyto i pszenicę i mielę przez 30 sek. na obrotach 10. Następnie przesypuję do innego naczynia.
  • Do naczynia miksującego wlewam mleko lub kefir i wodę, dodaję drożdże i cukier i podgrzewam 2 min. w 37 stopniach, obroty 1.
  • Dodaję jajko, mąkę, olej, sól, ziemniaki, ziarna słonecznika, siemię, dynię, połowę płatków, zioła i wcześniej zmielone ziarna pszenicy i żyta. Ustawiam wyrabianie (program z kłoskiem) na 3 min.
  • Ciasto przekładam do miski do wyrośnięcia i dalej postępuje jak w zwykłym przepisie od punktu 5.
  • Czas pracy urządzenia: 5 min. / Pełny czas: 105 min. / 30 kromek / poziom trudności: łatwy

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni z ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze