Szybki i tani chleb z mąki pełnoziarnistej

Kosą po patelni
Pachnący dom chlebem… cudowne uczucie – jeśli nie robisz sam lub sama chleba w domu, to koniecznie musisz zacząć. To niezwykle proste i o wiele tańsze niż chleb kupiony w piekarni, a do tego wiesz co jesz, bo bez polepszaczy i innych spulchniaczy i tony "witamin E-xxx". Skórka chrupie, miękki i puszysty środek i zdrowszy bo z mąki pełnoziarnistej. No przyznaj, że ślinka już ciekanie na sam widok 🙂 Z masełkiem jeszcze cieplutki – no mniam, mniam 🙂
Chleb powstał z wyjątkowej maki bo Caputo Integrale – jest to włoska pełnoziarnista mąka na pizzę, jednak ja uważam, że również jest to idealna mąka na chleb. Robi się z niej również włoskie pieczywo foccacia.
Dlaczego wybrałem mąkę pełnoziarnistą? To proste, używanie mąki pełnoziarnistej może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Dzięki wyższej zawartości składników odżywczych i korzystnemu wpływowi na zdrowie serca, mąka pełnoziarnista stanowi wartościową alternatywę dla białej mąki w wielu przepisach. Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie i utrzymaniu dobrej kondycji, warto rozważyć zamianę tradycyjnej mąki na pełnoziarnistą.
Mąkę jak i miód wykorzystany w przepisie otrzymałem od sklepu internetowego Schronisko Bukowina. Warto tam zajrzeć, bo sklep specjalizuje się we włoskich i polskich produktach, również lokalnych. Kupicie tam zarówno oliwy extra virgin jak i prawdziwy oscypek z mleka owczego z certyfikatem. Wybór jest naprawdę ogromny i znajdziecie ciekawe produkty do Waszych dań.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Oczekiwanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Chleb z mąki pełnoziarnistej

Potrzebne składniki

  • 700 g mąki pełnoziarnistej na pizzę lub chleb (+ 20 g do podsypania)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 500 g wody (letniej)
  • 10 g soli
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania

  • Wodę z mąką mieszam w Thermomix, nastawa 20 sek. / obroty 6 i odstawiam na 40 min.
  • Dodaję drożdże, miód i sól i wyrabiam ciasto – 6 min. / Tryb: Ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  • Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i składam na pół. Formuję bochenek zawijając pod spód brzegi i napinając ciasto z wierzchu.
  • Posypuję mąką i sezamem na wierchu oraz wycinam wzorek.
  • Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do nagrzanego do 230℃ piekarnika z wstawioną do środka miseczka z wodą. Pieke chleb przez około 45 min., do zezłocenia się skórki.
  • Studzę gotowy chleb na kratce.
    I gotowe. Pracy mało ale trochę czekania jest, jednak warto. Chleb jest pyszny i smakuje super. Jeśli nie masz Thermomix'a, a chcesz mieć, to zadzwoń do Kasi – dane znajdziesz poniżej. Bez Thermoix'a też zrobisz ten chleb, tylko i tak przyda się jakiś robot, bo wyrabianie składników ręcznie przez 20 min. już nie jest dla mnie frajdą – ale jak lubisz to sie pobaw i daj znać jak wyszło.
    Pamiętaj zajrzeć do sklepu Schronisko Bukowina, a ja dziękuje im za wspaniałe produkty i współpracę przy tym przepisie. Chcesz też zobaczyć inne danie, jakie zrobiła Kasia z produktów z tego sklepu? To zajrzyj tutaj: Makaron tagliatelle z kurczakiem i szparagami – pychotka 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z mąki pełnoziarnistej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Coffeedesk

Bardzo ciekawy przepis na chleb z mąki pełnoziarnistej! To świetna alternatywa dla tradycyjnej mąki, bogata w składniki odżywcze. Dzięki temu chleb jest nieco bardziej odżywczy, a przy tym pełny smaku. Dobrze, że podkreślasz możliwość zakupu produktów lokalnych i wysokiej jakości. Dzięki za inspirację i praktyczne wskazówki! 🍞

Justyna

Pyszny i pełnowartościowy chlebek. Zabieram się za wypróbowanie przepisu.