Potrzebne składniki
- 700 g mąki pełnoziarnistej na pizzę lub chleb (+ 20 g do podsypania)
- 20 g świeżych drożdży
- 500 g wody (letniej)
- 10 g soli
- 2 łyżeczki miodu
Sposób wykonania
- 500 g wody z 700 g mąki pełnoziarnistej na pizzę lub chleb mieszam w Thermomix, nastawa 20 sek. / obroty 6 i odstawiam na 40 min.500 g wody, 700 g mąki pełnoziarnistej na pizzę lub chleb
- Dodaję 20 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki miodu i 10 g soli i wyrabiam ciasto – 6 min. / Tryb: Ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.20 g świeżych drożdży, 10 g soli, 2 łyżeczki miodu
- Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i składam na pół. Formuję bochenek zawijając pod spód brzegi i napinając ciasto z wierzchu.700 g mąki pełnoziarnistej na pizzę lub chleb
- Posypuję mąką i sezamem na wierchu oraz wycinam wzorek.
- Wstawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do nagrzanego do 230℃ piekarnika z wstawioną do środka miseczka z wodą. Pieke chleb przez około 45 min., do zezłocenia się skórki.
- Studzę gotowy chleb na kratce. I gotowe. Pracy mało ale trochę czekania jest, jednak warto. Chleb jest pyszny i smakuje super. Jeśli nie masz Thermomix'a, a chcesz mieć, to zadzwoń do Kasi – dane znajdziesz poniżej. Bez Thermoix'a też zrobisz ten chleb, tylko i tak przyda się jakiś robot, bo wyrabianie składników ręcznie przez 20 min. już nie jest dla mnie frajdą – ale jak lubisz to sie pobaw i daj znać jak wyszło. Pamiętaj zajrzeć do sklepu Schronisko Bukowina, a ja dziękuje im za wspaniałe produkty i współpracę przy tym przepisie. Chcesz też zobaczyć inne danie, jakie zrobiła Kasia z produktów z tego sklepu? To zajrzyj tutaj: Makaron tagliatelle z kurczakiem i szparagami – pychotka 🙂
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z mąki pełnoziarnistej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo ciekawy przepis na chleb z mąki pełnoziarnistej! To świetna alternatywa dla tradycyjnej mąki, bogata w składniki odżywcze. Dzięki temu chleb jest nieco bardziej odżywczy, a przy tym pełny smaku. Dobrze, że podkreślasz możliwość zakupu produktów lokalnych i wysokiej jakości. Dzięki za inspirację i praktyczne wskazówki! 🍞
Pyszny i pełnowartościowy chlebek. Zabieram się za wypróbowanie przepisu.