Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

3 min. czytania
1
0
Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, od których przepis dostałem, pieką chleb praktycznie cały czas i jak tylko się u nich pojawię to zawsze sięgam po niego z radością.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 15 min.

Składniki:

  • 35 dkg maki pszennej białej (może być orkiszowa)
  • 40 dkg maki żytniej białej
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób wykonania:

  • Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  • Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  • Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  • Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.

Uwagi dodatkowe

Przepis na zakwas znajdź w internecie lub skorzystaj z tego wg. mnie najlepszy to mąka żytnia razowa i woda i przez 5 dni trzymamy w cieple codzień dokarmiając 50 dkg maki 50 ml wody. Po 5 dniach pieczemy chleb i bierzemy odpowiednią ilość zakwasu a resztę wkładamy do lodówki. Przed następnym pieczeniem wieczorem dokarmiamy i trzymamy w cieple do następnego dnia. I znów odlewamy zakwas do chleba a reszta do lodówki i tak w kółko. No i mamy własną małą piekarnię.

Przepis i zdjęcie podesłane przez Rodziców – dziękuję.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …