Kosą po patelni Przepisy Chleb i bułki Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

0

Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, od których przepis dostałem, pieką chleb praktycznie cały czas i jak tylko się u nich pojawię to zawsze sięgam po niego z radością.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 2 godzin/y

Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 35 dkg maki pszennej białej (może być orkiszowa)
  • 40 dkg maki żytniej białej
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania

  1. Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  2. W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  3. Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  4. Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  5. Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  6. Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.

Notatki

Przepis na zakwas znajdź w internecie lub skorzystaj z tego wg. mnie najlepszy to mąka żytnia razowa i woda i przez 5 dni trzymamy w cieple codzień dokarmiając 50 dkg maki 50 ml wody. Po 5 dniach pieczemy chleb i bierzemy odpowiednią ilość zakwasu a resztę wkładamy do lodówki. Przed następnym pieczeniem wieczorem dokarmiamy i trzymamy w cieple do następnego dnia. I znów odlewamy zakwas do chleba a reszta do lodówki i tak w kółko. No i mamy własną małą piekarnię.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie/

Przepis i zdjęcie podesłane przez Rodziców – dziękuję.

  • Chleb pszenny

    Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a d…
  • Chleb graham

    Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to…
  • Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

    Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający ke…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Chleb pszenny

    Chrupiący i rumiany, a przede wszystkim, własnej roboty chleb pszenny. Wychodzi super, a d…
  • Chleb graham

    Pyszny chleb graham. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Mąka graham to…
  • Chleb z ziarnami i owocami na zakwasie

    Pełen smaków, pszenny chleb z ziarnami i owocami na zakwasie. Delikatny, przypominający ke…
Więcej przepisów w kategorii Chleb i bułki

Zobacz też

Mini małpi chlebek nadziewany toffi

Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…