w ,

Chleb pszenno-żytni na zakwasie



Chleb to podstawa, a że go wcinamy prawie każdego dnia to trzeba coś zrobić by też nam się nie znudził. Taki własnej roboty jest o wiele smaczniejszy niż obojętnie jaki kupiony w sklepie. Moi Rodzice, od których przepis dostałem, pieką chleb praktycznie cały czas i jak tylko się u nich pojawię to zawsze sięgam po niego z radością.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Potrzebne składniki

  • 35 dkg maki pszennej białej (może być orkiszowa)
  • 40 dkg maki żytniej białej
  • 400 ml ciepłaej wody
  • 50 ml zakwasu chlebowego
  • 4 dkg drożdży
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • masło do wysmarowania formy.

Sposób wykonania

  • Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
  • W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
  • Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
  • Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
  • Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
  • Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
Przepis na zakwas znajdź w internecie lub skorzystaj z tego wg. mnie najlepszy to mąka żytnia razowa i woda i przez 5 dni trzymamy w cieple codzień dokarmiając 50 dkg maki 50 ml wody. Po 5 dniach pieczemy chleb i bierzemy odpowiednią ilość zakwasu a resztę wkładamy do lodówki. Przed następnym pieczeniem wieczorem dokarmiamy i trzymamy w cieple do następnego dnia. I znów odlewamy zakwas do chleba a reszta do lodówki i tak w kółko. No i mamy własną małą piekarnię.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przepis i zdjęcie podesłane przez Rodziców – dziękuję.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Paweł
Paweł
8 miesięcy temu

Który z chlebów pszenno-żytnich uważa Pan za najprostszy, taki który się sprawdzić nawet w niezbyt wprawnych rękach?
Gdybym chciał użyć drożdży w proszku, to ile w powyższym przepisie?