Potrzebne składniki
- 35 dkg maki pszennej białej (może być orkiszowa)
- 40 dkg maki żytniej białej
- 400 ml ciepłaej wody
- 50 ml zakwasu chlebowego
- 4 dkg drożdży
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania formy.
Sposób wykonania
- Do ciepłej wody dodać cukier, rozkruszyć drożdże i dodać 2 łyżeczki mąki rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
- W tym czasie do miski wsypać sól żeby nie stykała się bezpośrednio z drożdżami na sól mąkę. zakwas i wlać drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. (można użyć robota)
- Przełożyć do długiej foremki 32 cm i u góry ponacinać w kilku miejscach
- Posmarować wodą następnie wstawić do piekarnika na 30 min. temp. 30 stopni a później 30 min. 50 stopni.
- Po tym czasie podnieść temp. do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut
- Po upieczeniu wyjmujemy od razu z blachy i studzimy na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenno-żytni na zakwasie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis i zdjęcie podesłane przez Rodziców – dziękuję.
Witam. Gdzie tu jest użyty zakwas oprócz tytułu ?
Który z chlebów pszenno-żytnich uważa Pan za najprostszy, taki który się sprawdzić nawet w niezbyt wprawnych rękach?
Gdybym chciał użyć drożdży w proszku, to ile w powyższym przepisie?
Ten nalezy do prostszych smiało sobie z nim powinien poradzić nawet początkujący kucharz 🙂 a co do drożdży to 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych czyli jak tu mamy 40 g świeżych to musimy użyć 11 g suchych