Bułki grahamki

Kosą po patelni

Chrupiące, zdrowe i pyszne bo własne bułeczki grahamki. Możemy sami wybrać kształt, wielkość i rodzaj dodatków. Proste do wykonania.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Bułki grahamki

Potrzebne składniki

  • 100 g pszenicy lub mąki z grubego przemiału
  • 5 g kminku
  • 40 g drożdży
  • 5 g cukru
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 g oleju
  • 5 g soli
  • nasiona słonecznik (dynia lub wg.uznania)

Sposób wykonania

  • Pszenicę i kminek zemleć, jeżeli użyjemy mąki to trzeba dodać kminek mielony.
  • Dodać pozostałe składniki wg. podanej kolejności, ważne ponieważ drożdże nigdy nie mogą się stykać bezpośrednio z solą.
  • Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia ok.15 min.
  • Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułki - kształt dowolny
  • Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Posmarować żółtkiem i posypać makiem lub nasionami.
  • Piec 15-20 min. w temp. 210 stopni

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki grahamki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:


Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze