Potrzebne składniki
- 100 g pszenicy lub mąki z grubego przemiału
- 5 g kminku
- 40 g drożdży
- 5 g cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 400 g mąki pszennej
- 20 g oleju
- 5 g soli
- nasiona słonecznik (dynia lub wg.uznania)
Sposób wykonania
- Pszenicę i kminek zemleć, jeżeli użyjemy mąki to trzeba dodać kminek mielony.
- Dodać pozostałe składniki wg. podanej kolejności, ważne ponieważ drożdże nigdy nie mogą się stykać bezpośrednio z solą.
- Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia ok.15 min.
- Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułki - kształt dowolny
- Pozostawić do wyrośnięcia.
- Posmarować żółtkiem i posypać makiem lub nasionami.
- Piec 15-20 min. w temp. 210 stopni
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bułki grahamki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zdjęcie przesłane przez Rodziców – dziękuję.