w ,

Chałka z kruszonką

Chałka

Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.84 from 25 votes
Jak wykonać przepis na – Chałka z kruszonką

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3 (2%)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

  • 1 całe jajko + łyżka wody

Sposób wykonania

  • Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  • Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  • Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem

W Waszym wykonaniu:

Agnieszka Bzyl
Elżbieta Gajda
Izabela Mucha
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
49 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Tomasz

Super mi wyszły na pewno będą smakowały

Kasia

Przepis najlepszy, chałka zawsze wychodzi ,robiłam ją już kilkanaście razy, czasem robię jedną dużą a czasem dwie mniejsze. Zawsze jest przepyszna

Tom

Niewyszla nic nierosznie😢

Tom

Mieszalem skladniky dodalem maslo na koncu i mieszam. Po 20 minutach cicho i nic niewyroslo.

Sprobuje ponownie tylko szkoda skladnikow.

Izabela

Pierwszy raz w życiu robiłam chałkę . Wyszła przepyszna. Polecam przepis ☺

Anna

Nigdy żadnego ciasta nie robię według przepisu dla mnie przepis to tylko baza, a ile czego to robię według siebie jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie wyszlo

Jolanta

Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wcale się nie udała.

Damian

Jak się ma 2 lewe ręce to tak jest

Anita

Super prosty przepis 🙂 chałka wyszła wyśmienita

Agnieszka

Super 👌 palce lizać, zawsze wychodzi… Dziękuję😊👌🍀

Ewcia

Właśnie wyrasta. Zobaczymy, mam nadzieję że się nie zawiodę 😉 nie każde drożdżowe ciasto mi podchodzi, mam nadzieję, że te będzie takie jakie siedzi w mojej głowie 😛

Angelika

Czy ciasto musi być wyrabiane mikserem z hakiem albo ręcznie ,pozdt

Gerard

Plecionka pieka jus chyba z 20 razy ,jako slonzok pieka chleby łod 10 lot mąka każdo znom jak swoja baba , czy żytnio czy pszynno teraz pieka z mąki typu oo na pizza dom znac jak mi poszło ?

Monika

Myślałam, że chałka to skomplikowana sprawa. Twój przepis pokazał, że jest zupełnie inaczej.

Justyna

Super przepis.😁 Piekłam pierwszy raz chałkę i na pewno nie ostatni. Wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😍
Dziękuję

Wiola

Pierwszy raz robiłam chałkę, zawsze mi się wydawało, że to potwornie skomplikowane. Twój przepis jest rewelacyjny, pierwszą cała zjadła moja mama, drugą w połowie zjadł mąż, trzecią zamówiła siostra…przepis znam na pamięć ❤️ dziękuję ☺️

Jasia

Spróbujcie kiedyś takiej chałki z dobrym żółtym serem. Mmmm palce lizać :))

Doris

Chalka wyśmienita i przepis super

Doris

Zrobiłam dwie z tego przepisu😘👌

SYLWIA

Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam

Ania

Super pyszna chałka polecam!

Magda

Przepis rewelacja

Gosia

Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam

Emilia

Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha

Julia Ma

Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍

Małgorzata

Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam

Natalia

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍

Natalia

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂

Jolanta

Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕

Kasia

Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?

Kasia

Dziekuje
Ta chałka najlepsza na swiecie!!!!

Sophie

Followed the recipe, first time ever baking Chałka z kruszonka . Recipe easy to follow. Turned out beautiful ! Thank you!😋

Anna

Świetny przepis, przepyszna chałeczka!😋

Roza

Świetny przepis! 😊
Za drugim razem dałam mniej cukru i masła,
a przez pomyłkę całe jajka – też wyszła super 😁

Marcin

Ja robiłem pierwszy raz wyszła pyszna Syn i Żona zadowoleni😁

Jadzia

Najlepsza!!!

Asia

Witam, ja dziekuję za wytłumaczenie jak zrobic “kształt” chałki.

Anna

Chalka przepyszna!!!!zamiast swierzych drozdzy uzylam sypane. Ale i tak wyszla mniam mniam

Dorota

Przepis jest niedokładny…80 g cukru ok, ale ile do drożdży a ile do żółtek?

Basia

Chalka przepyszna 🙂😍😍😍😍 lepszej nie jadłam!!!!

Bonoit Perel

Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂

Ewa Balcerak

Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️

Kosą po patelni

Świetnie mam nadzieję że będzie smakowała 🙂