Potrzebne składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 80 g cukru
- 200 ml mleka 3 (2%)
- 3 żółtka jaj
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 80 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
Kruszonka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cukru
Do posmarowania
- 1 całe jajko + łyżka wody
Sposób wykonania
- Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
- 3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
- Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
- Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
- Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem
W Waszym wykonaniu:
Chałka podesłana przez Angelikę Bzyl – dziękuję
Super prosty przepis 🙂 chałka wyszła wyśmienita
Super 👌 palce lizać, zawsze wychodzi… Dziękuję😊👌🍀
Właśnie wyrasta. Zobaczymy, mam nadzieję że się nie zawiodę 😉 nie każde drożdżowe ciasto mi podchodzi, mam nadzieję, że te będzie takie jakie siedzi w mojej głowie 😛
Czy ciasto musi być wyrabiane mikserem z hakiem albo ręcznie ,pozdt
Plecionka pieka jus chyba z 20 razy ,jako slonzok pieka chleby łod 10 lot mąka każdo znom jak swoja baba , czy żytnio czy pszynno teraz pieka z mąki typu oo na pizza dom znac jak mi poszło ?
o z takiej mąki jeszcze nie próbowałem 🙂 miło posłuchać śląskiej godki 6 lat w Katowicach spędziłem to i tęskno i cieplej na serduszku się robi 🙂 Mam nadzieje że wyjdzie piękna
Myślałam, że chałka to skomplikowana sprawa. Twój przepis pokazał, że jest zupełnie inaczej.
Super przepis.😁 Piekłam pierwszy raz chałkę i na pewno nie ostatni. Wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😍
Dziękuję
Pierwszy raz robiłam chałkę, zawsze mi się wydawało, że to potwornie skomplikowane. Twój przepis jest rewelacyjny, pierwszą cała zjadła moja mama, drugą w połowie zjadł mąż, trzecią zamówiła siostra…przepis znam na pamięć ❤️ dziękuję ☺️
Spróbujcie kiedyś takiej chałki z dobrym żółtym serem. Mmmm palce lizać :))
Chalka wyśmienita i przepis super
Zrobiłam dwie z tego przepisu😘👌
Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam
Super pyszna chałka polecam!
Przepis rewelacja
Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam
Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha
Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍
Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂
Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕
Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?
lepiej utrzeć na puszystą masę aż żółtka zmienia kolor na jasny
Dziekuje
Ta chałka najlepsza na swiecie!!!!
Followed the recipe, first time ever baking Chałka z kruszonka . Recipe easy to follow. Turned out beautiful ! Thank you!😋
Świetny przepis, przepyszna chałeczka!😋
Świetny przepis! 😊
Za drugim razem dałam mniej cukru i masła,
a przez pomyłkę całe jajka – też wyszła super 😁
Jak widać kuchnia to nie sztywne procedury 🙂 Ciesze się że się udała i smakuje
Ja robiłem pierwszy raz wyszła pyszna Syn i Żona zadowoleni😁
Najlepsza!!!
Witam, ja dziekuję za wytłumaczenie jak zrobic „kształt” chałki.
Chalka przepyszna!!!!zamiast swierzych drozdzy uzylam sypane. Ale i tak wyszla mniam mniam
ciesze się, że wyszła i smakowała. Jeśli moge spytać jaka proporcja jest drożdży sypkich by wyszło ok??
Przepis jest niedokładny…80 g cukru ok, ale ile do drożdży a ile do żółtek?
faktycznie było niedokładnie – przepraszam mój błąd już naniosłem poprawki
Chalka przepyszna 🙂😍😍😍😍 lepszej nie jadłam!!!!
dziękuje i ciesze się że smakowała 🙂
Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂
Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️
Świetnie mam nadzieję że będzie smakowała 🙂