w ,

Chałka z kruszonką

Chałka
Chałka
Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chałka z kruszonką
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3 (2%)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

  • 1 całe jajko + łyżka wody
Sposób wykonania:
  • Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  • Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  • Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
29 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
SYLWIA
SYLWIA
1 miesiąc temu

Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Super pyszna chałka polecam!

Magda
Magda
3 miesięcy temu

Przepis rewelacja

Gosia
Gosia
4 miesięcy temu

Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam

Emilia
Emilia
4 miesięcy temu

Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha

Julia Ma
Julia Ma
4 miesięcy temu

Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍

Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu

Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍

Natalia
Natalia
4 miesięcy temu

Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂

Jolanta
Jolanta
4 miesięcy temu

Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕

Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu
Odpowiedz  Kosą po patelni

Dziekuje
Ta chałka najlepsza na swiecie!!!!

Sophie
Sophie
5 miesięcy temu

Followed the recipe, first time ever baking Chałka z kruszonka . Recipe easy to follow. Turned out beautiful ! Thank you!😋

Anna
Anna
5 miesięcy temu

Świetny przepis, przepyszna chałeczka!😋

Roza
Roza
5 miesięcy temu

Świetny przepis! 😊
Za drugim razem dałam mniej cukru i masła,
a przez pomyłkę całe jajka – też wyszła super 😁

Marcin
Marcin
6 miesięcy temu

Ja robiłem pierwszy raz wyszła pyszna Syn i Żona zadowoleni😁

Jadzia
Jadzia
6 miesięcy temu

Najlepsza!!!

Asia
Asia
6 miesięcy temu

Witam, ja dziekuję za wytłumaczenie jak zrobic „kształt” chałki.

Anna
Anna
8 miesięcy temu

Chalka przepyszna!!!!zamiast swierzych drozdzy uzylam sypane. Ale i tak wyszla mniam mniam

Dorota
Dorota
9 miesięcy temu

Przepis jest niedokładny…80 g cukru ok, ale ile do drożdży a ile do żółtek?

Basia
Basia
10 miesięcy temu

Chalka przepyszna 🙂😍😍😍😍 lepszej nie jadłam!!!!

Bonoit Perel
Bonoit Perel
2 lat temu

Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂

Ewa Balcerak
Ewa Balcerak
2 lat temu

Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️

Kosą po patelni
2 lat temu
Odpowiedz  Ewa Balcerak

Świetnie mam nadzieję że będzie smakowała 🙂