Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz.godz.15 min.min.
Gotowanie: 35 min.min.
Łącznie: 1 godz.godz.50 min.min.
Ilość porcji 8i więcej osób
4.87 from 29 votes
Jak wykonać przepis na – Chałka z kruszonką
Potrzebne składniki
Ciasto
500gmąki pszennej
30gdrożdży świeżych
80gcukru
200mlmleka 3(2%)
3żółtka jaj
1opakowanie cukru wanilinowego
80gmasła
1/4łyżeczki soli
Kruszonka
2łyżki mąki
1łyżka masła
1łyżeczka cukru wanilinowego
1łyżeczka cukru
Do posmarowania
1całe jajko + łyżka wody
Sposób wykonania
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni) i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
3 żółtka jajek miksujemy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chałka z kruszonką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
--- Reklama ---
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pyszna. Nie można przestać jej jeść. Najlepszy przepis.
Diana
5 sierpnia 2023 19:44
Dziękuję za przepis idealny
Edyta
31 lipca 2023 10:47
Ostatnio robiłam chałkę z tego przepisu i jest zdecydowanie najlepsza jaką robiłam.
A czy z tego przepisu można zrobić bolki z jagodami?
Anna
17 lipca 2023 19:45
Robiłam kilka razy przepyszna, jak dla mnie to ròwnież smak z mojego dzieciństwa.Zazwyczaj robię pòłtora tej porcji i pozostałego ciasta robie takie bułeczki z dżemem lub serem.
Polecam sprubować a Autorowi przepisu dziękuję.
Pozdrawiam
Najlepszy przepis! Jestem fanką chałek, piekę namiętnie od jakiegoś czasu. Do tej pory wychodziły mi dobre, ale ta wyszła dokładnie taka jak chciałam i jaka powinna być. Zależało mi na cieście o strukturze waty, idealnie ciągnącym się. Tutaj właśnie jakie było. Dzięki!
Właśnie. Robiłam już różne proporcje i różne czasy wyrastania i wyrabiania, i potrafię zrobić bardzo dobre drożdżowe ciasto, jednak nigdy nie wyszło mi to gotowe ciasto takie ciągnące jak bym chciała, czyli takie bez kruszenia i przy rozrywaniu jakby włókniste, rzeczywiście podobnie jak przy rozrywniu waty ale tej ,,wiskozowej”- ciągnącej. Nie wiem w czym tkwi sekret? Np w Warszawie znam tylko jedną piekarnię, która potrafi upiec taką chałkę, a tropię od lat.
Andzia
30 czerwca 2022 15:11
To jeszcze raz ja 😉
Tak jak obiecałam daje znać, chałki (bo zrobiłam mniejsze trzy) wyszły super🥰niebo w gębie
Przepis zostaje wpisany do mojego zeszytu i teraz już tylko z niego będę je robiła. Dziękuję ☺️
PS. Z miłą chęcią podzielę się zdjęciami tylko nie wiem jak je wysłać 🤪
pod przepisem podałem informacje o zdjęciach wystarczy wysłać je do mnie na mail i chętnie umieszczę – cieszę się że smakowała i pozdrawiam 🙂
Andzia
30 czerwca 2022 10:00
Kiedyś,dawno temu piekłam chałkę,ale gdzieś zapodział mi się przepis 🤷
Dzisiaj spróbuję z Twojego, przyznam, że na zdjęciu wygląda bajecznie 😍
Trzymaj kciuki 😉
Dam znać jak wyszła 😁
Last edited 1 rok temu by Andzia
Tomasz
3 czerwca 2022 11:49
Super mi wyszły na pewno będą smakowały
Kasia
11 lutego 2022 17:14
Przepis najlepszy, chałka zawsze wychodzi ,robiłam ją już kilkanaście razy, czasem robię jedną dużą a czasem dwie mniejsze. Zawsze jest przepyszna
Pierwszy raz w życiu robiłam chałkę . Wyszła przepyszna. Polecam przepis ☺
Anna
28 sierpnia 2021 11:19
Nigdy żadnego ciasta nie robię według przepisu dla mnie przepis to tylko baza, a ile czego to robię według siebie jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie wyszlo
Jolanta
11 sierpnia 2021 11:51
Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wcale się nie udała.
Właśnie wyrasta. Zobaczymy, mam nadzieję że się nie zawiodę 😉 nie każde drożdżowe ciasto mi podchodzi, mam nadzieję, że te będzie takie jakie siedzi w mojej głowie 😛
Angelika
5 stycznia 2021 23:09
Czy ciasto musi być wyrabiane mikserem z hakiem albo ręcznie ,pozdt
Gerard
2 stycznia 2021 10:35
Plecionka pieka jus chyba z 20 razy ,jako slonzok pieka chleby łod 10 lot mąka każdo znom jak swoja baba , czy żytnio czy pszynno teraz pieka z mąki typu oo na pizza dom znac jak mi poszło ?
o z takiej mąki jeszcze nie próbowałem 🙂 miło posłuchać śląskiej godki 6 lat w Katowicach spędziłem to i tęskno i cieplej na serduszku się robi 🙂 Mam nadzieje że wyjdzie piękna
Myślałam, że chałka to skomplikowana sprawa. Twój przepis pokazał, że jest zupełnie inaczej.
Justyna
12 listopada 2020 20:06
Super przepis.😁 Piekłam pierwszy raz chałkę i na pewno nie ostatni. Wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😍
Dziękuję
Wiola
10 listopada 2020 22:00
Pierwszy raz robiłam chałkę, zawsze mi się wydawało, że to potwornie skomplikowane. Twój przepis jest rewelacyjny, pierwszą cała zjadła moja mama, drugą w połowie zjadł mąż, trzecią zamówiła siostra…przepis znam na pamięć ❤️ dziękuję ☺️
Jasia
18 października 2020 16:23
Spróbujcie kiedyś takiej chałki z dobrym żółtym serem. Mmmm palce lizać :))
Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam
Ania
29 czerwca 2020 11:12
Super pyszna chałka polecam!
Magda
2 czerwca 2020 14:29
Przepis rewelacja
Gosia
14 maja 2020 18:46
Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam
Emilia
13 maja 2020 11:48
Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha
Julia Ma
13 maja 2020 09:41
Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍
Małgorzata
12 maja 2020 18:19
Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam
Natalia
2 maja 2020 20:16
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍
Natalia
2 maja 2020 20:15
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂
Jolanta
2 maja 2020 15:42
Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕
Kasia
21 kwietnia 2020 10:13
Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?
Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂
Ewa Balcerak
18 listopada 2017 13:56
Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Pyszna. Nie można przestać jej jeść. Najlepszy przepis.
Dziękuję za przepis idealny
Ostatnio robiłam chałkę z tego przepisu i jest zdecydowanie najlepsza jaką robiłam.
A czy z tego przepisu można zrobić bolki z jagodami?
Robiłam kilka razy przepyszna, jak dla mnie to ròwnież smak z mojego dzieciństwa.Zazwyczaj robię pòłtora tej porcji i pozostałego ciasta robie takie bułeczki z dżemem lub serem.
Polecam sprubować a Autorowi przepisu dziękuję.
Pozdrawiam
Dziękuję baaaaardxo za przepis
Super , super najlepsza
Ale myk z tym zawijaniem!!!
Petarda 🙂
Najlepszy przepis! Jestem fanką chałek, piekę namiętnie od jakiegoś czasu. Do tej pory wychodziły mi dobre, ale ta wyszła dokładnie taka jak chciałam i jaka powinna być. Zależało mi na cieście o strukturze waty, idealnie ciągnącym się. Tutaj właśnie jakie było. Dzięki!
Właśnie. Robiłam już różne proporcje i różne czasy wyrastania i wyrabiania, i potrafię zrobić bardzo dobre drożdżowe ciasto, jednak nigdy nie wyszło mi to gotowe ciasto takie ciągnące jak bym chciała, czyli takie bez kruszenia i przy rozrywaniu jakby włókniste, rzeczywiście podobnie jak przy rozrywniu waty ale tej ,,wiskozowej”- ciągnącej. Nie wiem w czym tkwi sekret? Np w Warszawie znam tylko jedną piekarnię, która potrafi upiec taką chałkę, a tropię od lat.
To jeszcze raz ja 😉
Tak jak obiecałam daje znać, chałki (bo zrobiłam mniejsze trzy) wyszły super🥰niebo w gębie
Przepis zostaje wpisany do mojego zeszytu i teraz już tylko z niego będę je robiła. Dziękuję ☺️
PS. Z miłą chęcią podzielę się zdjęciami tylko nie wiem jak je wysłać 🤪
pod przepisem podałem informacje o zdjęciach wystarczy wysłać je do mnie na mail i chętnie umieszczę – cieszę się że smakowała i pozdrawiam 🙂
Kiedyś,dawno temu piekłam chałkę,ale gdzieś zapodział mi się przepis 🤷
Dzisiaj spróbuję z Twojego, przyznam, że na zdjęciu wygląda bajecznie 😍
Trzymaj kciuki 😉
Dam znać jak wyszła 😁
Super mi wyszły na pewno będą smakowały
Przepis najlepszy, chałka zawsze wychodzi ,robiłam ją już kilkanaście razy, czasem robię jedną dużą a czasem dwie mniejsze. Zawsze jest przepyszna
Niewyszla nic nierosznie😢
Mieszalem skladniky dodalem maslo na koncu i mieszam. Po 20 minutach cicho i nic niewyroslo.
Sprobuje ponownie tylko szkoda skladnikow.
Pewnie sparzyłeś drożdże zbyt gprącym masłem 😉
Pierwszy raz w życiu robiłam chałkę . Wyszła przepyszna. Polecam przepis ☺
Nigdy żadnego ciasta nie robię według przepisu dla mnie przepis to tylko baza, a ile czego to robię według siebie jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie wyszlo
Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie i wcale się nie udała.
Jak się ma 2 lewe ręce to tak jest
Super prosty przepis 🙂 chałka wyszła wyśmienita
Super 👌 palce lizać, zawsze wychodzi… Dziękuję😊👌🍀
Właśnie wyrasta. Zobaczymy, mam nadzieję że się nie zawiodę 😉 nie każde drożdżowe ciasto mi podchodzi, mam nadzieję, że te będzie takie jakie siedzi w mojej głowie 😛
Czy ciasto musi być wyrabiane mikserem z hakiem albo ręcznie ,pozdt
Plecionka pieka jus chyba z 20 razy ,jako slonzok pieka chleby łod 10 lot mąka każdo znom jak swoja baba , czy żytnio czy pszynno teraz pieka z mąki typu oo na pizza dom znac jak mi poszło ?
o z takiej mąki jeszcze nie próbowałem 🙂 miło posłuchać śląskiej godki 6 lat w Katowicach spędziłem to i tęskno i cieplej na serduszku się robi 🙂 Mam nadzieje że wyjdzie piękna
Myślałam, że chałka to skomplikowana sprawa. Twój przepis pokazał, że jest zupełnie inaczej.
Super przepis.😁 Piekłam pierwszy raz chałkę i na pewno nie ostatni. Wyszła przepyszna. Zapisuję przepis 😍
Dziękuję
Pierwszy raz robiłam chałkę, zawsze mi się wydawało, że to potwornie skomplikowane. Twój przepis jest rewelacyjny, pierwszą cała zjadła moja mama, drugą w połowie zjadł mąż, trzecią zamówiła siostra…przepis znam na pamięć ❤️ dziękuję ☺️
Spróbujcie kiedyś takiej chałki z dobrym żółtym serem. Mmmm palce lizać :))
Chalka wyśmienita i przepis super
Zrobiłam dwie z tego przepisu😘👌
Prze przepychotka zrobilam dwie z drozdzy suchych 8 g ,wyszla wysmienita mniaaaam
Super pyszna chałka polecam!
Przepis rewelacja
Robie dzisiaj kolejny raz ten przepis na chałke i moge powiedziec miód malina 🙂 jest przepyszna i prosty szybki przepis 🙂 pozdrawiam
Pyszna chałka, właśnie się upiekła. Wspaniały ,prosty przepis. Będę często robiła. Pycha
Przepis pierwsza klasa! Robiłam wczoraj, wyszły mi dwie, po godzinie nie było śladu i musiałam zrobić kolejne 😍😍😍😍
Łatwy przepis, chałka wyszła smaczna i bardzo ładna. Polecam
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Mi z tej porcji wychodza 2 duże chałki 😍 Robie 4 raz i za każdym razem znikaja w przeciągu chwili 😍
Najlepszy przepis na chałke ❤️❤️ Robie 4 raz i za każdym razem wychodzą pyszne 🥰🥰 Mi akurat z tej porcji wychodza duze 2 sztuki chałki wiec jest jeszcze lepiej 😍😂
Witam serdecznie.Właśnie upiekłam gałkę.Wyszła znakomicie i nie ubijałam żółtej wszystko dobrze wymieszałam zagniotłam i pozostawiła do wyrośnięcia.Przepis doskonały.Polecam.☕☕☕☕☕
Czy żółtka z cukrem trzeba ubijać? czy tylko przez chwile zmiksować do połączenia?
lepiej utrzeć na puszystą masę aż żółtka zmienia kolor na jasny
Dziekuje
Ta chałka najlepsza na swiecie!!!!
Followed the recipe, first time ever baking Chałka z kruszonka . Recipe easy to follow. Turned out beautiful ! Thank you!😋
Świetny przepis, przepyszna chałeczka!😋
Świetny przepis! 😊
Za drugim razem dałam mniej cukru i masła,
a przez pomyłkę całe jajka – też wyszła super 😁
Jak widać kuchnia to nie sztywne procedury 🙂 Ciesze się że się udała i smakuje
Ja robiłem pierwszy raz wyszła pyszna Syn i Żona zadowoleni😁
Najlepsza!!!
Witam, ja dziekuję za wytłumaczenie jak zrobic „kształt” chałki.
Chalka przepyszna!!!!zamiast swierzych drozdzy uzylam sypane. Ale i tak wyszla mniam mniam
ciesze się, że wyszła i smakowała. Jeśli moge spytać jaka proporcja jest drożdży sypkich by wyszło ok??
Przepis jest niedokładny…80 g cukru ok, ale ile do drożdży a ile do żółtek?
faktycznie było niedokładnie – przepraszam mój błąd już naniosłem poprawki
Chalka przepyszna 🙂😍😍😍😍 lepszej nie jadłam!!!!
dziękuje i ciesze się że smakowała 🙂
Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂
Super przepis!
Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️
Świetnie mam nadzieję że będzie smakowała 🙂