Chałka z kruszonką

3 min. czytania
3
1
Pachnąca maślana i waniliowa chałka z kruszonką. To wybitnie smak mojego dzieciństwa. Miękka posmarowana masłem z miodem lub dżemem na wierzchu… mmmm. Już macie smaka? Przyznam się że ja chałkę lubię również np. z wędliną – taki bzik na połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnym dodatkiem. Robiąc tę na zdjęciu, dałem zdecydowanie za mało kruszonki w przepisie dałem trochę więcej, ale możecie dopasować jej ilość do własnego gustu.
Przygotowanie: 1 godz. 15 min.
Gotowanie: 35 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Przepis na:

Chałka z kruszonką

Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 80 g cukru
  • 200 ml mleka 3 (2%)
  • 3 żółtka jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania

  • 1 całe jajko + łyżka wody

Sposób wykonania:

  • Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko (ok.35-40 stopni), szczyptę soli i łyżkę mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  • 3 żółtka jajek miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy mąkę i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione i przestudzone wcześniej masło i ponownie zagniatamy tym razem dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. w cieple.
  • Ciasto dzielimy na pół a następnie każdą część na 3. Z każdej cząstki formujemy wałek.
  • Z pierwszych trzech części splatamy gruby warkocz. Z pozostałych trzech trochę luźniejszy i płaski. Nakładamy warkocze na siebie – grubszy na płaski, formując chałkę i zawijając końce pod spód.
  • Zostawiamy do wyrośnięcia, koło 40 min., smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy kruszonką zrobioną z ręką zagniecionych składników.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni ciut ponad 30 min. Powinna być przyrumieniona i złocista.

Przykład wykorzystania chałki na słono – Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 6
  •  
  • 118
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    124
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Bonoit Perel - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Moja pierwsza w zyciu chalka. Wyszla naprawde bardzo smaczna, wyrosnieta ze hej wiec tez pieknie sie prezentuje. Dziekuje za przepis 🙂

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Ewa Balcerak - 18 listopada 2017 w 13:56

    Super przepis!
    Chałka właśnie się piecze a po domu roznosi się przyjemny waniliowy zapach😄
    Uwielbiam kruszonkę więc ja zrobiłam prawie podwójną ilość i ledwo się cała zmieściła na chałce ale na pewno nic się nie zmarnuję 😊
    Zaraz skoczę do piwnicy po jakiś dżemik i będzie idealna do popołudniowej herbatki☺️

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Chleb z otrębami

    Nie jest to całkiem świąteczny przepis, jednak taki chleb z otrębami, przyda się również n…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…