Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Chleb z orzechami

Kosą po patelni
5 lutego 2020
chleb orzechowy
Pyszny chrupiący chleb z orzechami. Pachnie orzechami i smakuje orzechami. Świetne urozmaicenie dla tradycyjnych wypieków. Mąka pszenna, żytnia i żytnia z grubego przemiału to dobre połączenie. Użyłem, zgodnie z przepisem jaki dostałem, zakwasu w granulacie i drożdży instant, ale pewnie kolejną wersję zrobię na własnym zakwasie i drożdżach świeżych. Jakoś tak jestem uprzedzony do tych suszonych zamienników z papierków. Jak zrobię to podam Wam zmiany w komentarzu do przepisu. Chleb się szybko robi, nie wymaga sporo pracy, no i smakuje wybornie, nie kruszy się i jest pyszny nawet z samym masłem.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz.
Oczekiwanie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Łącznie: 3 godz. godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 3 votes
Jak wykonać przepis na – Chleb z orzechami

Potrzebne składniki

  • 150 g mąki żytniej 815
  • 500 g mąki żytniej z grubego przemiału 1800
  • 300 g mąki pszennej (dowolna)
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego w granulacie
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • masło do wysmarowania blaszki
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Chleb jest naprawdę prosty do wykonania. Wszystkie mąki wymieszałem z zakwasem, drożdżami sola i cukrem. Dodałem wodę i olej i z całości zagniotłem ciasto. Oprószyłem maka i zostawiłem do wyrośnięcia na 45 min. Powiększy w tym czasie objętość dwukrotnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyrobiłem ponownie. dodając posiekane orzechy włoskie.
  • Blaszkę wysmarowałem masłem, z ciasta uformowałem bochenek i włożyłem na blaszkę.
  • Zostawiłem ponownie na 45 min. do wyrośnięcia.
  • Posmarowałem chleb letnią wodą oprószyłem maka i ponacinałem z wierzchu.
  • Wstawiłem chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłem 1 godzinę.
  • Studzimy chleb na kratce poza piekarnikiem.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

chleb orzechowy
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Di bloguje
Di bloguje
6 stycznia 2020 17:08

Pyszny chleb.

0
Odpowiedz
Gosia
Gosia
11 listopada 2019 22:14

W sklepach wybór chleba ogromny, ale jego skład pozostawia wiele do życzenia. Domowy nie ma sobie równych! Ja od dwóch lat nie kupuję chleba. Nastawiłam zakwas żytni i chlebek piekę sama. Uwielbiam ten zapach chleba unoszący się po domu. Z orzechami też czasem robię, ale ostatnio tylko z nasionami konopi – strasznie lubię jak mi te nasiona chrupią 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Gosia
16 listopada 2019 10:52

🙂 fajny pomysł musze wykorzystać w kolejnym przepisie – ja nie mam czasu piec stale samemu ale moi rodzice pieką tez juz od lat tylko swój – lubię ich odwiedzać 🙂

0
Odpowiedz
Ania
Ania
11 listopada 2019 20:24

No i to jest chleb, a nie ta wata z marketu! Co prawda ja do drożdży w proszku nic nie mam, sama ostatnio chętnie stosuję, ale o granulacie zakwasu pierwszy raz słyszę! Sama już od jakiegoś czasu chcę zrobić taki prawdziwy zakwas, więc czekam na aktualizację! 😉

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Ania
16 listopada 2019 10:54

no mnie też trochę zdziwiło ale poszedłem do sklepu patrze i jest faktycznie 🙂 jednak też uważam że co własny to własny

0
Odpowiedz
Irena-Hooltayewpodrozy
Irena-Hooltayewpodrozy
11 listopada 2019 12:09

Ja na chlebie z orzechami ułamałam zęba.
Chleba sama nie piekę, bo nie cierpię paprania się w mące i drożdżach.
Zresztą chleba nie jadam.Ale jak mam gości, to kupuję w osiedlowej piekarni chlebki z nasionami, orzechami.
Są bardzo smaczne zwłaszcza z masełkiem i bez żadnych innych dodatków.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Irena-Hooltayewpodrozy
16 listopada 2019 11:00

tez kiedys chciałem przestac jeść chleb ale za bardzo go lubię – no uwielbiam wręcz mniej kłopotów mi sprawiło odstawienie mięsa niż chleba

0
Odpowiedz
Myśli Potarganej
Myśli Potarganej
11 listopada 2019 10:26

Orzechy znów nam obrodziły w tym roku. Wiem już teraz jak je wykorzystamy 😉

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Myśli Potarganej
16 listopada 2019 11:03

no cały czas szukam sposobów na wykorzystanie tych mega zapasów 🙂

0
Odpowiedz
Sikorkowe Pasje
Sikorkowe Pasje
10 listopada 2019 20:18

Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nie piekłam chlebka w domu. Z czasem na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Sikorkowe Pasje
16 listopada 2019 11:07

własny chleb to pozycja obowiązkowa na liście nowych prób w kuchni – to naprawdę zupełnie cos innego 🙂

0
Odpowiedz
Kasia Kowalska
Kasia Kowalska
8 listopada 2019 10:01

Wygląda nieźle. Też mam całkiem fajny przepis na chleb, tylko składników jest zdecydowanie więcej. Postaram się za jakiś czas zrobić zakwas i skorzystać z twojego. Powiedz mi tylko, w smaku orzechy dominowały? Nie wiem, czy proporcje będą odpowiednie dla moich dzieci.

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Kasia Kowalska
8 listopada 2019 11:18

tak dość wyraźnie czuć ich smak, ale można zwyczajnie dobrać ilość orzechów do własnych potrzeb lub zastąpić je innymi dowolnymi ziarnami lub orzechami.

0
Odpowiedz
Paulina
Paulina
7 listopada 2019 20:48

Czy taki chlebek piecze się w jakiejś specjalnej formie? Czy zostawia się normalnie na blasze?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Paulina
8 listopada 2019 09:46

możesz zostawić na blaszce takiej z brzegami jak mała to i tak dopasuje się do jej kształtu – możesz równie dobrze użyć naczynia żaroodpornego i wtedy będzie miał inny kształt. Raczej nie używaj płaskiej otwartej blachy bo może jak ciasto będzie luźne wyjść za płaski

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
jakpoprawicjakoscsnu

Jak poprawić jakość snu? Proste triki, które pomogą Ci się wysypiać

steak 3544070 1280

Jak smażyć steki? Techniki smażenia i stopnie wysmażenia

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

zabawyzpsemwdomu

Najlepsze zabawy dla psa w domu – co robić, gdy na zewnątrz jest brzydka pogoda?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?