Potrzebne składniki
- 150 g mąki żytniej 815
- 500 g mąki żytniej z grubego przemiału 1800
- 300 g mąki pszennej (dowolna)
- 250 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 opakowanie zakwasu chlebowego w granulacie
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml wody
- 4 łyżki oleju
- masło do wysmarowania blaszki
Sposób wykonania
- Chleb jest naprawdę prosty do wykonania. Wszystkie mąki wymieszałem z zakwasem, drożdżami sola i cukrem. Dodałem wodę i olej i z całości zagniotłem ciasto. Oprószyłem maka i zostawiłem do wyrośnięcia na 45 min. Powiększy w tym czasie objętość dwukrotnie.
- Wyrośnięte ciasto wyrobiłem ponownie. dodając posiekane orzechy włoskie.
- Blaszkę wysmarowałem masłem, z ciasta uformowałem bochenek i włożyłem na blaszkę.
- Zostawiłem ponownie na 45 min. do wyrośnięcia.
- Posmarowałem chleb letnią wodą oprószyłem maka i ponacinałem z wierzchu.
- Wstawiłem chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłem 1 godzinę.
- Studzimy chleb na kratce poza piekarnikiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pyszny chleb.
W sklepach wybór chleba ogromny, ale jego skład pozostawia wiele do życzenia. Domowy nie ma sobie równych! Ja od dwóch lat nie kupuję chleba. Nastawiłam zakwas żytni i chlebek piekę sama. Uwielbiam ten zapach chleba unoszący się po domu. Z orzechami też czasem robię, ale ostatnio tylko z nasionami konopi – strasznie lubię jak mi te nasiona chrupią 🙂
🙂 fajny pomysł musze wykorzystać w kolejnym przepisie – ja nie mam czasu piec stale samemu ale moi rodzice pieką tez juz od lat tylko swój – lubię ich odwiedzać 🙂
No i to jest chleb, a nie ta wata z marketu! Co prawda ja do drożdży w proszku nic nie mam, sama ostatnio chętnie stosuję, ale o granulacie zakwasu pierwszy raz słyszę! Sama już od jakiegoś czasu chcę zrobić taki prawdziwy zakwas, więc czekam na aktualizację! 😉
no mnie też trochę zdziwiło ale poszedłem do sklepu patrze i jest faktycznie 🙂 jednak też uważam że co własny to własny
Ja na chlebie z orzechami ułamałam zęba.
Chleba sama nie piekę, bo nie cierpię paprania się w mące i drożdżach.
Zresztą chleba nie jadam.Ale jak mam gości, to kupuję w osiedlowej piekarni chlebki z nasionami, orzechami.
Są bardzo smaczne zwłaszcza z masełkiem i bez żadnych innych dodatków.
tez kiedys chciałem przestac jeść chleb ale za bardzo go lubię – no uwielbiam wręcz mniej kłopotów mi sprawiło odstawienie mięsa niż chleba
Orzechy znów nam obrodziły w tym roku. Wiem już teraz jak je wykorzystamy 😉
no cały czas szukam sposobów na wykorzystanie tych mega zapasów 🙂
Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nie piekłam chlebka w domu. Z czasem na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam.
własny chleb to pozycja obowiązkowa na liście nowych prób w kuchni – to naprawdę zupełnie cos innego 🙂
Wygląda nieźle. Też mam całkiem fajny przepis na chleb, tylko składników jest zdecydowanie więcej. Postaram się za jakiś czas zrobić zakwas i skorzystać z twojego. Powiedz mi tylko, w smaku orzechy dominowały? Nie wiem, czy proporcje będą odpowiednie dla moich dzieci.
tak dość wyraźnie czuć ich smak, ale można zwyczajnie dobrać ilość orzechów do własnych potrzeb lub zastąpić je innymi dowolnymi ziarnami lub orzechami.
Czy taki chlebek piecze się w jakiejś specjalnej formie? Czy zostawia się normalnie na blasze?
możesz zostawić na blaszce takiej z brzegami jak mała to i tak dopasuje się do jej kształtu – możesz równie dobrze użyć naczynia żaroodpornego i wtedy będzie miał inny kształt. Raczej nie używaj płaskiej otwartej blachy bo może jak ciasto będzie luźne wyjść za płaski