w ,

Chleb z orzechami

Pyszny chrupiący chleb z orzechami. Pachnie orzechami i smakuje orzechami. Świetne urozmaicenie dla tradycyjnych wypieków. Mąka pszenna, żytnia i żytnia z grubego przemiału to dobre połączenie. Użyłem, zgodnie z przepisem jaki dostałem, zakwasu w granulacie i drożdży instant, ale pewnie kolejną wersję zrobię na własnym zakwasie i drożdżach świeżych. Jakoś tak jestem uprzedzony do tych suszonych zamienników z papierków. Jak zrobię to podam Wam zmiany w komentarzu do przepisu. Chleb się szybko robi, nie wymaga sporo pracy, no i smakuje wybornie, nie kruszy się i jest pyszny nawet z samym masłem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 3 godz.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Chleb z orzechami
Składniki:
  • 150 g mąki żytniej 815
  • 500 g mąki żytniej z grubego przemiału 1800
  • 300 g mąki pszennej (dowolna)
  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie zakwasu chlebowego w granulacie
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • masło do wysmarowania blaszki
Sposób wykonania:
  • Chleb jest naprawdę prosty do wykonania. Wszystkie mąki wymieszałem z zakwasem, drożdżami sola i cukrem. Dodałem wodę i olej i z całości zagniotłem ciasto. Oprószyłem maka i zostawiłem do wyrośnięcia na 45 min. Powiększy w tym czasie objętość dwukrotnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyrobiłem ponownie. dodając posiekane orzechy włoskie.
  • Blaszkę wysmarowałem masłem, z ciasta uformowałem bochenek i włożyłem na blaszkę.
  • Zostawiłem ponownie na 45 min. do wyrośnięcia.
  • Posmarowałem chleb letnią wodą oprószyłem maka i ponacinałem z wierzchu.
  • Wstawiłem chleb do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłem 1 godzinę.
  • Studzimy chleb na kratce poza piekarnikiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb z orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Di bloguje
6 miesięcy temu

Pyszny chleb.

Gosia
7 miesięcy temu

W sklepach wybór chleba ogromny, ale jego skład pozostawia wiele do życzenia. Domowy nie ma sobie równych! Ja od dwóch lat nie kupuję chleba. Nastawiłam zakwas żytni i chlebek piekę sama. Uwielbiam ten zapach chleba unoszący się po domu. Z orzechami też czasem robię, ale ostatnio tylko z nasionami konopi – strasznie lubię jak mi te nasiona chrupią 🙂

Ania
Ania
7 miesięcy temu

No i to jest chleb, a nie ta wata z marketu! Co prawda ja do drożdży w proszku nic nie mam, sama ostatnio chętnie stosuję, ale o granulacie zakwasu pierwszy raz słyszę! Sama już od jakiegoś czasu chcę zrobić taki prawdziwy zakwas, więc czekam na aktualizację! 😉

Irena-Hooltayewpodrozy
7 miesięcy temu

Ja na chlebie z orzechami ułamałam zęba.
Chleba sama nie piekę, bo nie cierpię paprania się w mące i drożdżach.
Zresztą chleba nie jadam.Ale jak mam gości, to kupuję w osiedlowej piekarni chlebki z nasionami, orzechami.
Są bardzo smaczne zwłaszcza z masełkiem i bez żadnych innych dodatków.

Myśli Potarganej
7 miesięcy temu

Orzechy znów nam obrodziły w tym roku. Wiem już teraz jak je wykorzystamy 😉

Sikorkowe Pasje
7 miesięcy temu

Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nie piekłam chlebka w domu. Z czasem na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam.

Kasia Kowalska
7 miesięcy temu

Wygląda nieźle. Też mam całkiem fajny przepis na chleb, tylko składników jest zdecydowanie więcej. Postaram się za jakiś czas zrobić zakwas i skorzystać z twojego. Powiedz mi tylko, w smaku orzechy dominowały? Nie wiem, czy proporcje będą odpowiednie dla moich dzieci.

Paulina
8 miesięcy temu

Czy taki chlebek piecze się w jakiejś specjalnej formie? Czy zostawia się normalnie na blasze?