Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu

Kosą po patelni
21 marca 2020
zakwas na chleb
Wyrób własnego chleba w domu nie jest wcale skomplikowany. Potrzebny nam jednak dobry zakwas na chleb, co też nie jest trudne i można go wykonać samemu w domu. Taki zakwas możemy używać praktycznie regularnie uzupełniając lub mówiąc popularnie karmiąc. Wystarczy 3 dni poczekać na pierwszy, a potem możemy go używać każdego dnia, a nawet jeśli chcemy zrobić sobie przerwę, to zwykła lodówka pozwoli nam przez kilka dni odetchnąć. Łatwe, szybkie i wiemy co jemy. Zapach i smak, własnymi rękami wypieczonego chleba, bezcenny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i do wypróbowania.
Przygotowanie: 10 min. min.
Czas oczekiwania: 3 dni d
Łącznie: 3 dni d 10 min. min.
Ilość porcji 500 ml
Jak wykonać przepis na – Zakwas na chleb

Potrzebne składniki

  • 250 g mąki żytniej
  • 250 ml wody (ciepłej nie gorącej)

Opcjonalnie by przyspieszyć

  • 1 łyżka maślanki lub skórka od chleba na zakwasie
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zalewam mąkę ciepłą wodą i mieszam, aż powstanie papka. Można tez dodać maślankę lub wrzucić skórkę chleba (tę trzeba po 3 dniach wyjąć).
  • Przekładam papkę do słoika (najlepiej 0,7-1 l. mniejsze ryzyko, że wyjdzie na zewnątrz). Słoik przykrywam gazą lub ściereczką bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce. Idealnie sprawdza się postawienie go na obudowie komputera – serio ciepło jakie wytwarza jest optymalne. Co dzień najlepiej przemieszać nasz zakwas w słoiku.
  • Jak dodaliśmy maślankę lub skórkę to sprawdzamy już po 2 dniach czy powstały pęcherzyki powietrza i zakwas powinien mieć kwaskowy zapach. Jak są obie rzeczy to możemy część potrzebną do upieczenia chleba z zakwasu sobie odlać.
  • Ja w ten sposób pobieram 50 ml zakwasu na chleb i resztę w słoiku uzupełniam świeżą papką z ciepłej wody i mąki w stosunku 1:1.
  • W ten sposób możemy co dzień brać zakwas i uzupełniać braki. Na kolejny dzień, ten dorabiany, już jest znów gotowy do użycia.
  • Jeśli chcę przerwać proces, to po wzięciu porcji na wypiek, wsadzam zakwas do lodówki i tak może w niej leżeć do 7 dni. Chłód przerywa proces fermentacji. Chcąc go ponownie użyć wyjmuję z lodówki dokarmiam i zostawiam w cieple, a na kolejny dzień mam gotowy.
    smak gwarantuje mama
Można wykorzystywać go to zup i chleba, można też dodać do słoika np. łyżeczkę kminku, jak ktoś lubi. Mimo, że jest z mąki żytniej, można go później używać do każdego rodzaju chleba. Jeśli szukasz przepisów na chleb z wykorzystaniem zakwasu, zapraszam do kategorii Chleb i bułki. Powodzenia w urządzaniu w domu małej piekarni 🙂 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zakwas na chleb wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

zakwas na chleb
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

leczeniekaca

Leczenie kaca – sprawdzone sposoby na dojście do siebie po hucznej nocy

kiszonakapusta

Kapusta kiszona – królowa polskiej kuchni: zalety, przechowywanie i zastosowanie

pani wiosna shanti scaled e1738845941861

Czy Twoja rodzina jest gotowa na psa? Adopcja czy zakup z hodowli?

spacer z psem

Jak sprawić, żeby spacer z psem był przyjemny dla obu stron?

aromatyspozywcze

Najpopularniejsze naturalne aromaty spożywcze – zastosowanie i właściwości

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?