Potrzebne składniki
- 250 g mąki żytniej
- 250 ml wody (ciepłej nie gorącej)
Opcjonalnie by przyspieszyć
- 1 łyżka maślanki lub skórka od chleba na zakwasie
Sposób wykonania
- Zalewam mąkę ciepłą wodą i mieszam, aż powstanie papka. Można tez dodać maślankę lub wrzucić skórkę chleba (tę trzeba po 3 dniach wyjąć).
- Przekładam papkę do słoika (najlepiej 0,7-1 l. mniejsze ryzyko, że wyjdzie na zewnątrz). Słoik przykrywam gazą lub ściereczką bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce. Idealnie sprawdza się postawienie go na obudowie komputera – serio ciepło jakie wytwarza jest optymalne. Co dzień najlepiej przemieszać nasz zakwas w słoiku.
- Jak dodaliśmy maślankę lub skórkę to sprawdzamy już po 2 dniach czy powstały pęcherzyki powietrza i zakwas powinien mieć kwaskowy zapach. Jak są obie rzeczy to możemy część potrzebną do upieczenia chleba z zakwasu sobie odlać.
- Ja w ten sposób pobieram 50 ml zakwasu na chleb i resztę w słoiku uzupełniam świeżą papką z ciepłej wody i mąki w stosunku 1:1.
- W ten sposób możemy co dzień brać zakwas i uzupełniać braki. Na kolejny dzień, ten dorabiany, już jest znów gotowy do użycia.
- Jeśli chcę przerwać proces, to po wzięciu porcji na wypiek, wsadzam zakwas do lodówki i tak może w niej leżeć do 7 dni. Chłód przerywa proces fermentacji. Chcąc go ponownie użyć wyjmuję z lodówki dokarmiam i zostawiam w cieple, a na kolejny dzień mam gotowy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zakwas na chleb wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!