Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu

7 min. czytania
0
0
Wyrób własnego chleba w domu nie jest wcale skomplikowany. Potrzebny nam jednak dobry zakwas na chleb, co też nie jest trudne i można go wykonać samemu w domu. Taki zakwas możemy używać praktycznie regularnie uzupełniając lub mówiąc popularnie karmiąc. Wystarczy 3 dni poczekać na pierwszy, a potem możemy go używać każdego dnia, a nawet jeśli chcemy zrobić sobie przerwę, to zwykła lodówka pozwoli nam przez kilka dni odetchnąć. Łatwe, szybkie i wiemy co jemy. Zapach i smak, własnymi rękami wypieczonego chleba, bezcenny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i do wypróbowania.
Przygotowanie: 10 min.
Czas oczekiwania: 3 d
Łącznie: 3 d 10 min.
Ilość porcji – 500 ml
Jak wykonać przepis na – Zakwas na chleb
Składniki:
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 ml wody (ciepłej nie gorącej)

Opcjonalnie by przyspieszyć

  • 1 łyżka maślanki lub skórka od chleba na zakwasie
Sposób wykonania:
  • Zalewam mąkę ciepłą wodą i mieszam, aż powstanie papka. Można tez dodać maślankę lub wrzucić skórkę chleba (tę trzeba po 3 dniach wyjąć).
  • Przekładam papkę do słoika (najlepiej 0,7-1 l. mniejsze ryzyko, że wyjdzie na zewnątrz). Słoik przykrywam gazą lub ściereczką bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce. Idealnie sprawdza się postawienie go na obudowie komputera – serio ciepło jakie wytwarza jest optymalne. Co dzień najlepiej przemieszać nasz zakwas w słoiku.
  • Jak dodaliśmy maślankę lub skórkę to sprawdzamy już po 2 dniach czy powstały pęcherzyki powietrza i zakwas powinien mieć kwaskowy zapach. Jak są obie rzeczy to możemy część potrzebną do upieczenia chleba z zakwasu sobie odlać.
  • Ja w ten sposób pobieram 50 ml zakwasu na chleb i resztę w słoiku uzupełniam świeżą papką z ciepłej wody i mąki w stosunku 1:1.
  • W ten sposób możemy co dzień brać zakwas i uzupełniać braki. Na kolejny dzień, ten dorabiany, już jest znów gotowy do użycia.
  • Jeśli chcę przerwać proces, to po wzięciu porcji na wypiek, wsadzam zakwas do lodówki i tak może w niej leżeć do 7 dni. Chłód przerywa proces fermentacji. Chcąc go ponownie użyć wyjmuję z lodówki dokarmiam i zostawiam w cieple, a na kolejny dzień mam gotowy.
Uwagi dodatkowe
Można wykorzystywać go to zup i chleba, można też dodać do słoika np. łyżeczkę kminku, jak ktoś lubi. Mimo, że jest z mąki żytniej, można go później używać do każdego rodzaju chleba. Jeśli szukasz przepisów na chleb z wykorzystaniem zakwasu, zapraszam do kategorii Chleb i bułki. Powodzenia w urządzaniu w domu małej piekarni 🙂 
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zakwas na chleb wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 277
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    278
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).