w ,

Zakwas na chleb – mała piekarnia w domu

Wyrób własnego chleba w domu nie jest wcale skomplikowany. Potrzebny nam jednak dobry zakwas na chleb, co też nie jest trudne i można go wykonać samemu w domu. Taki zakwas możemy używać praktycznie regularnie uzupełniając lub mówiąc popularnie karmiąc. Wystarczy 3 dni poczekać na pierwszy, a potem możemy go używać każdego dnia, a nawet jeśli chcemy zrobić sobie przerwę, to zwykła lodówka pozwoli nam przez kilka dni odetchnąć. Łatwe, szybkie i wiemy co jemy. Zapach i smak, własnymi rękami wypieczonego chleba, bezcenny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i do wypróbowania.
Przygotowanie: 10 min.
Czas oczekiwania: 3 d
Łącznie: 3 d 10 min.
Ilość porcji – 500 ml
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Zakwas na chleb
Składniki:
  • 250 g mąki żytniej
  • 250 ml wody (ciepłej nie gorącej)

Opcjonalnie by przyspieszyć

  • 1 łyżka maślanki lub skórka od chleba na zakwasie
Sposób wykonania:
  • Zalewam mąkę ciepłą wodą i mieszam, aż powstanie papka. Można tez dodać maślankę lub wrzucić skórkę chleba (tę trzeba po 3 dniach wyjąć).
  • Przekładam papkę do słoika (najlepiej 0,7-1 l. mniejsze ryzyko, że wyjdzie na zewnątrz). Słoik przykrywam gazą lub ściereczką bawełnianą i odstawiam w ciepłe miejsce. Idealnie sprawdza się postawienie go na obudowie komputera – serio ciepło jakie wytwarza jest optymalne. Co dzień najlepiej przemieszać nasz zakwas w słoiku.
  • Jak dodaliśmy maślankę lub skórkę to sprawdzamy już po 2 dniach czy powstały pęcherzyki powietrza i zakwas powinien mieć kwaskowy zapach. Jak są obie rzeczy to możemy część potrzebną do upieczenia chleba z zakwasu sobie odlać.
  • Ja w ten sposób pobieram 50 ml zakwasu na chleb i resztę w słoiku uzupełniam świeżą papką z ciepłej wody i mąki w stosunku 1:1.
  • W ten sposób możemy co dzień brać zakwas i uzupełniać braki. Na kolejny dzień, ten dorabiany, już jest znów gotowy do użycia.
  • Jeśli chcę przerwać proces, to po wzięciu porcji na wypiek, wsadzam zakwas do lodówki i tak może w niej leżeć do 7 dni. Chłód przerywa proces fermentacji. Chcąc go ponownie użyć wyjmuję z lodówki dokarmiam i zostawiam w cieple, a na kolejny dzień mam gotowy.
Można wykorzystywać go to zup i chleba, można też dodać do słoika np. łyżeczkę kminku, jak ktoś lubi. Mimo, że jest z mąki żytniej, można go później używać do każdego rodzaju chleba. Jeśli szukasz przepisów na chleb z wykorzystaniem zakwasu, zapraszam do kategorii Chleb i bułki. Powodzenia w urządzaniu w domu małej piekarni 🙂 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Zakwas na chleb wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze