Bułeczki z patelni, bez drożdży, czyli proziaki

Kosą po patelni
Proziaki to błyskawiczny sposób na zrobienie pieczywa bez konieczności używania drożdży i czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki maja banalny skład – mąka, kefir lub maślanka, jajko i soda. To właśnie od sody pochodzi ich nazwa i robiły je nawet nasze babcie, rzucając placki na rozgrzany piec. Parę minut i gotowe.
Proziaki jeść można jak normalne bułki na słono czy na słodko. Ciasto nie musi wyrastać, a bułeczki robią się wysokie i pulchne podczas smażenia. Proziaki świetnie się nadają by przygotować pyszne śniadanie z własnoręcznie wypieczonymi bułeczkami – prawda, że smakowity pomysł?
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 12 sztuk
Kalorii na 100g 40
Jak wykonać przepis na – Proziaki – bułeczki z patelni

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób wykonania

  • Mąkę wymieszałem na wstępie z sodą, solą i cukrem.
  • Dodałem do wgłębienia jajko i mieszając mąkę dolewałem po trochu maślankę.
  • Wyrabiałem ciasto ręką do połączenia się składników. Jeśli nie chce odchodzić od rąk, podsyp trochę mąką.
  • Gdy ciasto stało się jednolite i się nie kleiło do rąk uformowałem z niego placek i rozwałkowałem na stolnicy na placek o grubości 1 cm.
  • Kubkiem powykrawałem krążki wykorzystując całe ciasto. Brzegi wyrobiłem ponownie i zrobiłem kolejny placek i tak do uzyskania jednej kulki która rozwałkowałem na ostatni placuszek.
  • Rozgrzałem patelnię, nie dodając tłuszczu. Ważne by patelnia miała grube dno lub możemy użyć blachy.
  • Układałem placuszki na patelni i smażyłem koło 10-12 min. Co jakiś czas je obracałem tak by się równo zarumieniły z obu stron.
  • Po zdjęciu z patelni wystarczy je lekko przestudzić i już nadają się do wcinania.
  • Proziaki można też upiec w piekarniku – wtedy rozłóżcie placuszki na blaszce i pieczcie 16 min. w temperaturze 200 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Proziaki – bułeczki z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Wasze zdjęcia

Podesłane przez moją siostrę Anię – dziękuję

Udostępnione przez Magdalenę Sapierzyńską w wersji na jogurcie naturalnym- dziękuję

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl

Genialne! Idealna na słono, jak i na słodko!

CookUp

Proziaki Twojego autorstwa prezentują się znakomicie! To super baza posiłków zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, nie tylko kanapek, ale również jako dodatek do innych potraw. 🙂