w ,

Bułeczki z patelni, bez drożdży, czyli proziaki

Proziaki to błyskawiczny sposób na zrobienie pieczywa bez konieczności używania drożdży i czekania aż ciasto wyrośnie. Bułeczki maja banalny skład – mąka, kefir lub maślanka, jajko i soda. To własnie od sody pochodzi ich nazwa i robiły je nawet nasze babcie, rzucając placki na rozgrzany piec. Parę minut i gotowe. Jeść można jak normalne bułki na słono czy na słodko. Ciasto nie musi wyrastać, a bułeczki robią się wysokie i pulchne podczas smażenia. Proziaki świetnie się nadają by przygotować pyszne śniadanie z własnoręcznie wypieczonymi bułeczkami – prawda, że smakowity pomysł?
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 12 sztuk
Kalorii na 100g / 40
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Proziaki – bułeczki z patelni
Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
  • Mąkę wymieszałem na wstępie z sodą, solą i cukrem.
  • Dodałem do wgłębienia jajko i mieszając mąkę dolewałem po trochu maślankę.
  • Wyrabiałem ciasto ręką do połączenia się składników. Jeśli nie chce odchodzić od rąk, podsyp trochę mąką.
  • Gdy ciasto stało się jednolite i się nie kleiło do rąk uformowałem z niego placek i rozwałkowałem na stolnicy na placek o grubości 1 cm.
  • Kubkiem powykrawałem krążki wykorzystując całe ciasto. Brzegi wyrobiłem ponownie i zrobiłem kolejny placek i tak do uzyskania jednej kulki która rozwałkowałem na ostatni placuszek.
  • Rozgrzałem patelnię, nie dodając tłuszczu. Ważne by patelnia miała grube dno lub możemy użyć blachy.
  • Układałem placuszki na patelni i smażyłem koło 10-12 min. Co jakiś czas je obracałem tak by się równo zarumieniły z obu stron.
  • Po zdjęciu z patelni wystarczy je lekko przestudzić i już nadają się do wcinania.
  • Proziaki można też upiec w piekarniku – wtedy rozłóżcie placuszki na blaszce i pieczcie 16 min. w temperaturze 200 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Proziaki – bułeczki z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Wasze zdjęcia

Podesłane przez moją siostrę Anię – dziękuję

Udostępnione przez Magdalenę Sapierzyńską w wersji na jogurcie naturalnym- dziękuję

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze