Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka maślanki (lub kefiru)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania
- Mąkę wymieszałem na wstępie z sodą, solą i cukrem.
- Dodałem do wgłębienia jajko i mieszając mąkę dolewałem po trochu maślankę.
- Wyrabiałem ciasto ręką do połączenia się składników. Jeśli nie chce odchodzić od rąk, podsyp trochę mąką.
- Gdy ciasto stało się jednolite i się nie kleiło do rąk uformowałem z niego placek i rozwałkowałem na stolnicy na placek o grubości 1 cm.
- Kubkiem powykrawałem krążki wykorzystując całe ciasto. Brzegi wyrobiłem ponownie i zrobiłem kolejny placek i tak do uzyskania jednej kulki która rozwałkowałem na ostatni placuszek.
- Rozgrzałem patelnię, nie dodając tłuszczu. Ważne by patelnia miała grube dno lub możemy użyć blachy.
- Układałem placuszki na patelni i smażyłem koło 10-12 min. Co jakiś czas je obracałem tak by się równo zarumieniły z obu stron.
- Po zdjęciu z patelni wystarczy je lekko przestudzić i już nadają się do wcinania.
- Proziaki można też upiec w piekarniku – wtedy rozłóżcie placuszki na blaszce i pieczcie 16 min. w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Proziaki – bułeczki z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wasze zdjęcia
Podesłane przez moją siostrę Anię – dziękuję
Udostępnione przez Magdalenę Sapierzyńską w wersji na jogurcie naturalnym- dziękuję
Genialne! Idealna na słono, jak i na słodko!
Proziaki Twojego autorstwa prezentują się znakomicie! To super baza posiłków zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, nie tylko kanapek, ale również jako dodatek do innych potraw. 🙂