Potrzebne składniki
Na chlebki pita
- 600 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Na gyros drobiowy
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 małe pomidory
- sól do smaku
Dodatkowo
- Sos czosnkowy wg. tego przepisu – Sos czosnkowy
- dowolny miks sałat lub kapusta pekińska
Sposób wykonania
Pierwszy etap układanki – chlebki pita
- Drożdże rozpuściłem w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca) z cukrem i łyżką mąki. Zostawiłem to na 10 min.
- Mąkę wymieszałem z solą, i oliwą, dodałem lekko wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem ciasto. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto jak wyrosło podzieliłem na 8 równych części. Z każdej zrobiłem kulkę i rozwałkowałem na cienki placek. Im cieniej tym cieńsze brzegi powstaną. Rozwałkowane pity zostawiłem znów na 30 min, do wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzałem piekarnik do 250 stopni. Pity piekłem na blaszce wyłożonej papierem przez 10 min. Powinny w tym czasie ładnie wyrosnąć i się lekko zarumienić. Jeszcze ciepłe przekroiłem. Jeśli wyjdą zbyt twarde i chrupkie możesz je przełożyć na blat i przykryć wilgotną ściereczką na kilka minut – powinny zmięknąć i będą łatwe do pokrojenia.
Druki etap – robimy gyros
- Kurczaka umyłem i pokroiłem w paseczki. Wymieszałem z oliwą i przyprawami i wstawiłem na 30 min. do lodówki.
- Wrzuciłem zawartość na patelnię i smażyłem dość długo, do odparowania płynu z patelni. Trzeba czasem mieszać szczególnie w końcowej fazie by się nie przypalał. Nie przejmuj się, że na patelni coś ciężko będzie domyć, zaraz to zniknie – kurczak ma być dobrze wysmażony i rumiany.
- Zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę. Smażyłem 2 min. chwilę mieszając tak by oczyścić patelnię z tego co zostało po kurczaku.
- Warzywa wrzuciłem do kurczaka i wymieszałem z mięsem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gyros drobiowy w chlebku pita wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Witam, robilam dzisiaj chlebki i ciasto wyszło twarde, nie było elastyczne. Co mogło być tego przyczyna?
Podsyłam pomysła mojemu, może mi zrobi 🙂