Ani przygotowanie gyrosu drobiowego, ani chlebków pita nie należy to trudnych zadań. Nie jest to może obiad błyskawiczny jednak niezwykle smaczny i jeśli są tu miłośnicy tego typu dań, to mogą z powodzeniem zrobić je sobie w domu. Chlebki robimy z bardzo prostych składników. Wyrabiamy ciasto, niestety czekamy aż wyrośnie i pieczemy 10-15 min. W tym czasie jak czekamy na ciasto, możemy usmażyć pyszne mięsko i zrobić błyskawiczny sos czosnkowy. Trochę sałaty lub pekinki i gotowe. Mięso jest bardzo wyraziste i aromatyczne. Chlebki miękkie i puchate, a warzywa uzupełniają całość. Pychota.
Jak wykonać przepis na – Gyros drobiowy w chlebku pita
Potrzebne składniki
Na chlebki pita
- 600 g mąki
- 20 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Na gyros drobiowy
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 małe pomidory
- sól do smaku
Dodatkowo
- Sos czosnkowy wg. tego przepisu – Sos czosnkowy
- dowolny miks sałat lub kapusta pekińska
Sposób wykonania
Pierwszy etap układanki – chlebki pita
- Drożdże rozpuściłem w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca) z cukrem i łyżką mąki. Zostawiłem to na 10 min.
- Mąkę wymieszałem z solą, i oliwą, dodałem lekko wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem ciasto. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto jak wyrosło podzieliłem na 8 równych części. Z każdej zrobiłem kulkę i rozwałkowałem na cienki placek. Im cieniej tym cieńsze brzegi powstaną. Rozwałkowane pity zostawiłem znów na 30 min, do wyrośnięcia.
- W tym czasie nagrzałem piekarnik do 250 stopni. Pity piekłem na blaszce wyłożonej papierem przez 10 min. Powinny w tym czasie ładnie wyrosnąć i się lekko zarumienić. Jeszcze ciepłe przekroiłem. Jeśli wyjdą zbyt twarde i chrupkie możesz je przełożyć na blat i przykryć wilgotną ściereczką na kilka minut – powinny zmięknąć i będą łatwe do pokrojenia.
Druki etap – robimy gyros
- Kurczaka umyłem i pokroiłem w paseczki. Wymieszałem z oliwą i przyprawami i wstawiłem na 30 min. do lodówki.
- Wrzuciłem zawartość na patelnię i smażyłem dość długo, do odparowania płynu z patelni. Trzeba czasem mieszać szczególnie w końcowej fazie by się nie przypalał. Nie przejmuj się, że na patelni coś ciężko będzie domyć, zaraz to zniknie – kurczak ma być dobrze wysmażony i rumiany.
- Zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę. Smażyłem 2 min. chwilę mieszając tak by oczyścić patelnię z tego co zostało po kurczaku.
- Warzywa wrzuciłem do kurczaka i wymieszałem z mięsem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gyros drobiowy w chlebku pita wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Witam, robilam dzisiaj chlebki i ciasto wyszło twarde, nie było elastyczne. Co mogło być tego przyczyna?
mi również wyszło twardawe ciasto, podejrzewam, że może to ilość tudzież jakość oleju. lub minimalnie zbyt mała ilość wody. no ale spróbujemy, siłami męża rozwałkowałam i zobaczymy co z tego wyjdzie 😀 mimo wszystko bardzo fajny przepis.
Podsyłam pomysła mojemu, może mi zrobi 🙂