w , , ,

Gyros drobiowy w chlebku pita

Ani przygotowanie gyrosu drobiowego, ani chlebków pita nie należy to trudnych zadań. Nie jest to może obiad błyskawiczny jednak niezwykle smaczny i jeśli są tu miłośnicy tego typu dań, to mogą z powodzeniem zrobić je sobie w domu. Chlebki robimy z bardzo prostych składników. Wyrabiamy ciasto, niestety czekamy aż wyrośnie i pieczemy 10-15 min. W tym czasie jak czekamy na ciasto, możemy usmażyć pyszne mięsko i zrobić błyskawiczny sos czosnkowy. Trochę sałaty lub pekinki i gotowe. Mięso jest bardzo wyraziste i aromatyczne. Chlebki miękkie i puchate, a warzywa uzupełniają całość. Pychota.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Czas oczekiwania: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Gyros drobiowy w chlebku pita
Składniki:

Na chlebki pita

  • 600 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Na gyros drobiowy

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe pomidory
  • sól do smaku

Dodatkowo

  • Sos czosnkowy wg. tego przepisu – Sos czosnkowy
  • dowolny miks sałat lub kapusta pekińska
Sposób wykonania:

Pierwszy etap układanki – chlebki pita

  • Drożdże rozpuściłem w ciepłej wodzie (nie może być za gorąca) z cukrem i łyżką mąki. Zostawiłem to na 10 min.
  • Mąkę wymieszałem z solą, i oliwą, dodałem lekko wyrośnięty rozczyn i wyrobiłem ciasto. Przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Ciasto jak wyrosło podzieliłem na 8 równych części. Z każdej zrobiłem kulkę i rozwałkowałem na cienki placek. Im cieniej tym cieńsze brzegi powstaną. Rozwałkowane pity zostawiłem znów na 30 min, do wyrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzałem piekarnik do 250 stopni. Pity piekłem na blaszce wyłożonej papierem przez 10 min. Powinny w tym czasie ładnie wyrosnąć i się lekko zarumienić. Jeszcze ciepłe przekroiłem. Jeśli wyjdą zbyt twarde i chrupkie możesz je przełożyć na blat i przykryć wilgotną ściereczką na kilka minut – powinny zmięknąć i będą łatwe do pokrojenia.

Druki etap – robimy gyros

  • Kurczaka umyłem i pokroiłem w paseczki. Wymieszałem z oliwą i przyprawami i wstawiłem na 30 min. do lodówki.
  • Wrzuciłem zawartość na patelnię i smażyłem dość długo, do odparowania płynu z patelni. Trzeba czasem mieszać szczególnie w końcowej fazie by się nie przypalał. Nie przejmuj się, że na patelni coś ciężko będzie domyć, zaraz to zniknie – kurczak ma być dobrze wysmażony i rumiany.
  • Zdjąłem kurczaka z patelni i wrzuciłem na nią pokrojonego w drobną kostkę pomidora i paprykę. Smażyłem 2 min. chwilę mieszając tak by oczyścić patelnię z tego co zostało po kurczaku.
  • Warzywa wrzuciłem do kurczaka i wymieszałem z mięsem.

Puzzle na koniec

  • Pita rozkrojona w dłoń – do środka na ścianki kapusta lub sałata. Na to mięso z warzywami. A na koniec sos czosnkowy. Można tez podać to nie w chlebku, a na talerzu, Wtedy układamy na sałacie mięso, dodajemy sos, a chlebki podajemy osobno do zagryzania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gyros drobiowy w chlebku pita wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Podsyłam pomysła mojemu, może mi zrobi 🙂