Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Chleb i bułki

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Kosą po patelni 9 lutego 2022
Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb. Zwyczajnie teraz przy galopujących cenach, opłaca się go robić w domu. Przepis na ten chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej jest szalenie prosty. Nie wymaga zakwasu jedynie trochę cierpliwości. Tak naprawdę pracy przy nim jest koło 10 min. – reszta to czekanie na upieczenie czy wyrośnięcie. Polecam serdecznie ten szalenie prosty przepis i radzę go robić z podwójnej ilości składników bo będzie bardziej ekonomicznie, a spokojnie możecie go zamrozić, jak będzie zbyt dużo. I tak pewnie zniknie w jeden dzień.
Koszt takiego bochenka to pewnie jakieś 3 zł. przy podwójnej porcji pewnie koło 5,50 zł – chociaż trudno powiedzieć czy jutro to wyliczenie będzie dalej aktualne. Ceny jak dobra zmiana – zmieniają się wraz z nią i rosną jak nos Pinokia. Dlatego ten chleb oceniam na osiem gwiazdek.
Gdy będziecie go robić z mąki pszennej zwykłej możecie zamiast posypać go mąką przed pieczeniem posmarować go wodą. Skórka po upieczeniu będzie lśniąca. Dajcie znać jak wyszło u Was i pilnujcie by nie wyrastał 3 godziny.
Zapraszam na film gdzie krok po kroku omawiam jak wykonać ten chleb lub poniżej przepis w tradycyjnej formie dla miłośników literek. To pierwszy przepis z filmem tak więc przy okazji zapraszam do subskrypcji kanału na YouTube i klikania w dzwoneczek, by dostawać powiadomienia o nowych filmach. Czekam na uwagi nawet te krytyczne. Pierwsze koty za płoty, ale stres powiem Wam ogromny.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 30 min.
Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej

Potrzebne składniki

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być tez zwykła lub chlebowa)
  • 200 ml wody (ciepłej 30 stopni)
  • 1 łyżka oliwy
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób wykonania

  • Wodę, drożdże, cukier i dwie łyżki mąki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min.
  • Do robota, Thermomixa lub innego narzędzia, które pozwoli nam wyrobić szybko ciasto wrzucam sól, resztę mąki, rozczyn i ustawiam wyrabianie ciasta (TM6 – kłosek 6 min.)
  • Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  • Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem podwijając brzegi pod spód. Posypuję mąką i nacinam.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni 30 min w przypadku 1 porcji lub 40 min w przypadku podwójnej ilości składników. Nastawa piekarnika: grzanie góra-dół bez termoobiegu.
  • Cheb w piekarniku po 15 i 25 minutach pieczenia warto spryskać wodą. Będzie chrupiąca skórka.
  • Suszę na kratce i czekam aż wystygnie. Koniec.
Sama idea kręcenia filmów powstała już tak dawno, że nie pamiętam kiedy. Zawsze jednak to były tylko przygotowania, planowanie, scenariusze układane w głowie. Rozbijało się jednak wszystko o brak czasu, odwagi i samozaparcia. 
Co się zmieniło zatem że raptem to ruszyło? Poznałem wyjątkowych ludzi. Adam, który stwierdził to nie problem i ogarniemy. Marcin – ja Ci to narysuję. Kasia – wsparcie ogólne i nie podcinanie skrzydeł. Renata – będę gotowała z Tobą. Mój Tata – nakręcimy u nas i będę grillował. Mama – inspiracje i przepisy  To tylko wycinek osób które okazywały wsparcie i pomoc. Wszystkim naprawdę z całego serca dziękuję. Bez Was to by dalej leżało i czekało na lepsze czasy. 
A skoro powiedziało się A trzeba beczeć dalej, tak więc kolejne odcinki będą pojawiały się regularnie. Macie pomysły na nowe i chcecie również pomóc to zapraszam. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi chleb, film, mąka, pełnoziarnista, pszenny
Kosą po patelni 9 lutego 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Swojskie wyroby wędliniarskie – wybierz swojskie wędliny
Następny wpis Czym jest kawa Speciality?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Seromak na kruchym spodzie

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem i jajkiem – idealna do mięs

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?