Dzisiaj mam dla Was przepis na chleb. Zwyczajnie teraz przy galopujących cenach, opłaca się go robić w domu. Przepis na ten chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej jest szalenie prosty. Nie wymaga zakwasu jedynie trochę cierpliwości. Tak naprawdę pracy przy nim jest koło 10 min. – reszta to czekanie na upieczenie czy wyrośnięcie. Polecam serdecznie ten szalenie prosty przepis i radzę go robić z podwójnej ilości składników bo będzie bardziej ekonomicznie, a spokojnie możecie go zamrozić, jak będzie zbyt dużo. I tak pewnie zniknie w jeden dzień. Koszt takiego bochenka to pewnie jakieś 3 zł. przy podwójnej porcji pewnie koło 5,50 zł – chociaż trudno powiedzieć czy jutro to wyliczenie będzie dalej aktualne. Ceny jak dobra zmiana – zmieniają się wraz z nią i rosną jak nos Pinokia. Dlatego ten chleb oceniam na osiem gwiazdek. Gdy będziecie go robić z mąki pszennej zwykłej możecie zamiast posypać go mąką przed pieczeniem posmarować go wodą. Skórka po upieczeniu będzie lśniąca. Dajcie znać jak wyszło u Was i pilnujcie by nie wyrastał 3 godziny.Zapraszam na film gdzie krok po kroku omawiam jak wykonać ten chleb lub poniżej przepis w tradycyjnej formie dla miłośników literek. To pierwszy przepis z filmem tak więc przy okazji zapraszam do subskrypcji kanału na YouTube i klikania w dzwoneczek, by dostawać powiadomienia o nowych filmach. Czekam na uwagi nawet te krytyczne. Pierwsze koty za płoty, ale stres powiem Wam ogromny.
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistejPotrzebne składniki
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być tez zwykła lub chlebowa)
- 200 ml wody (ciepłej 30 stopni)
- 1 łyżka oliwy
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób wykonania
- Wodę, drożdże, cukier i dwie łyżki mąki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min.
- Do robota, Thermomixa lub innego narzędzia, które pozwoli nam wyrobić szybko ciasto wrzucam sól, resztę mąki, rozczyn i ustawiam wyrabianie ciasta (TM6 – kłosek 6 min.)
- Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem podwijając brzegi pod spód. Posypuję mąką i nacinam.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni 30 min w przypadku 1 porcji lub 40 min w przypadku podwójnej ilości składników. Nastawa piekarnika: grzanie góra-dół bez termoobiegu.
- Cheb w piekarniku po 15 i 25 minutach pieczenia warto spryskać wodą. Będzie chrupiąca skórka.
- Suszę na kratce i czekam aż wystygnie. Koniec.
Sama idea kręcenia filmów powstała już tak dawno, że nie pamiętam kiedy. Zawsze jednak to były tylko przygotowania, planowanie, scenariusze układane w głowie. Rozbijało się jednak wszystko o brak czasu, odwagi i samozaparcia.
Co się zmieniło zatem że raptem to ruszyło? Poznałem wyjątkowych ludzi. Adam, który stwierdził to nie problem i ogarniemy. Marcin – ja Ci to narysuję. Kasia – wsparcie ogólne i nie podcinanie skrzydeł. Renata – będę gotowała z Tobą. Mój Tata – nakręcimy u nas i będę grillował. Mama – inspiracje i przepisy To tylko wycinek osób które okazywały wsparcie i pomoc. Wszystkim naprawdę z całego serca dziękuję. Bez Was to by dalej leżało i czekało na lepsze czasy.
A skoro powiedziało się A trzeba beczeć dalej, tak więc kolejne odcinki będą pojawiały się regularnie. Macie pomysły na nowe i chcecie również pomóc to zapraszam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: