Potrzebne składniki
- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być tez zwykła lub chlebowa)
- 200 ml wody (ciepłej 30 stopni)
- 1 łyżka oliwy
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
Sposób wykonania
- Wodę, drożdże, cukier i dwie łyżki mąki mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 min.
- Do robota, Thermomixa lub innego narzędzia, które pozwoli nam wyrobić szybko ciasto wrzucam sól, resztę mąki, rozczyn i ustawiam wyrabianie ciasta (TM6 – kłosek 6 min.)
- Wyrobione ciasto zostawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem podwijając brzegi pod spód. Posypuję mąką i nacinam.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni 30 min w przypadku 1 porcji lub 40 min w przypadku podwójnej ilości składników. Nastawa piekarnika: grzanie góra-dół bez termoobiegu.
- Cheb w piekarniku po 15 i 25 minutach pieczenia warto spryskać wodą. Będzie chrupiąca skórka.
- Suszę na kratce i czekam aż wystygnie. Koniec.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!