Chleb pszenny z płatkami owsianymi

6 min. czytania
1
0
Pieczywo wypieczone samemu w domu ma jednak zupełnie inny smak. Nie ustępuje temu ze sklepu, wręcz sądzę, że je bije na głowę. Chleb pszenny z płatkami owsianymi jest miękki, delikatny, lekko się kruszy ale nie rozpada. Jest naprawdę pyszny. Płatki są miękkie i mało wyczuwalne jednak dają charakterystyczny smak i dodatkowe wartości odżywcze.
Teraz gdy wirus panuje i w sklepach mąki brakuje (nie czuję jak rymuję), pewnie wielu z Was będzie miało problem go wykonać. Dla innych, którzy mają zapasy będzie upieczenie go dodatkowym powodem by nie wychodzić z domu, a dla tych co go opuszczać w ogóle nie mogą, może stać się wymogiem koniecznym. Serdecznie polecam ten fajny przepis na trudne czasy. Szybki i prosty.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Wyrastanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Ilość porcji – 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Chleb pszenny z płatkami owsianymi
Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 80 g płatków owsianych
  • 200 ml wody (wrzątku)
  • 200 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 50 g ziaren słonecznika
  • masło (do wysmarowania formy)
Sposób wykonania:
  • Płatki owsiane zalałem wrzątkiem i odstawiłem na godzinę by nasiąknęły wodą. Po godzinie nadmiar wody zlałem.
  • Cieple mleko ale nie gorące połączyłem z cukrem, drożdżami i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem rozczyn na 15 min.
  • Do miski wsypałem przesianą mąkę i dodałem: sól, olej, ostudzone płatki owsiane, słonecznik i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszałem.
  • Wyrobiłem ciasto dokładnie do uzyskania jednolitej lśniącej masy i zostawiłem przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 min.
  • Przełożyłem ciasto do wysmarowanej masłem dużej formy keksowej i znów zostawiłem przykryte do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie nagrzałem piekarnik do 200 stopni.
  • Piekłem chleb 40 min. w 200 stopniach. Następnie wyjąłem z piekarnika i wystudziłem na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny z płatkami owsianymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Słodko Słodka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Uwielbiam chlebek z płatkami owsianymi 🙂

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).