Potrzebne składniki
- 500 g maki pszennej
- 80 g płatków owsianych
- 200 ml wody (wrzątku)
- 200 ml mleka
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 50 g ziaren słonecznika
- masło (do wysmarowania formy)
Sposób wykonania
- Płatki owsiane zalałem wrzątkiem i odstawiłem na godzinę by nasiąknęły wodą. Po godzinie nadmiar wody zlałem.
- Cieple mleko ale nie gorące połączyłem z cukrem, drożdżami i 1 łyżką mąki. Dokładnie wymieszałem i odstawiłem rozczyn na 15 min.
- Do miski wsypałem przesianą mąkę i dodałem: sól, olej, ostudzone płatki owsiane, słonecznik i rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszałem.
- Wyrobiłem ciasto dokładnie do uzyskania jednolitej lśniącej masy i zostawiłem przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 30 min.
- Przełożyłem ciasto do wysmarowanej masłem dużej formy keksowej i znów zostawiłem przykryte do wyrośnięcia na 20 min. W tym czasie nagrzałem piekarnik do 200 stopni.
- Piekłem chleb 40 min. w 200 stopniach. Następnie wyjąłem z piekarnika i wystudziłem na kratce.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chleb pszenny z płatkami owsianymi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Uwielbiam chlebek z płatkami owsianymi 🙂