Potrzebne składniki
- 0,5 kg mąki
- 4 dkg drożdży
- 260 g cukru (60 g do ciasta)
- 200 ml mleka
- 100 g masła i 50 g do smarowania
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
Sposób wykonania
- Do dużej miski odpornej na temperatury do 60 stopni wsypać część mąki, wlać trochę mleka, cukier i drożdże.
- Wymieszać całość na jednolitą masę i wstawić do piekarnika na 20 min. temperatura 50 stopni.
- Wyjąć dodać roztopione masło, resztę mleka i mąki i wyrabiać kilka minut
- Znowu wstawić na 30 min, temperatura 50 stopni.
- Wyjąć i chwilę wyrabiać.
- Podzielić na pół i rozwałkować na prostokąty grubości kilka milimetrów.
- Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, można dodać trochę cukru waniliowego.
- Zwinąć w rulon i pokroić na paski 3 cm z drugą częścią zrobić tak samo.
- Poukładać na blaszce wyłożonej papierem posmarowanym masłem i posypać cukrem.
- Włożyć do piekarnika na 20 min. 50 stopni a następnie zwiększyć do 200 stopni i upiec na złoto.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Przepis i zdjęcie dodane przez: Rodzice.