w , , ,

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe



Strasznie pozytywnie pachnące i co najważniejsze smaczne ciasteczka. Z mlekiem lub kawą na posiadówkę we dwoje – więcej ludzi bym nie zapraszał bo za szybko znikają ? Trochę pracy ale warto.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 50 min.
Jak wykonać przepis na - Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Potrzebne składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 260 g cukru (60 g do ciasta)
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła i 50 g do smarowania
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu

Sposób wykonania

  • Do dużej miski odpornej na temperatury do 60 stopni wsypać część mąki, wlać trochę mleka, cukier i drożdże.
  • Wymieszać całość na jednolitą masę i wstawić do piekarnika na 20 min. temperatura 50 stopni.
  • Wyjąć dodać roztopione masło, resztę mleka i mąki i wyrabiać kilka minut
  • Znowu wstawić na 30 min, temperatura 50 stopni.
  • Wyjąć i chwilę wyrabiać.
  • Podzielić na pół i rozwałkować na prostokąty grubości kilka milimetrów.
  • Posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem zmieszanym z przyprawami, można dodać trochę cukru waniliowego.
  • Zwinąć w rulon i pokroić na paski 3 cm z drugą częścią zrobić tak samo.
  • Poukładać na blaszce wyłożonej papierem posmarowanym masłem i posypać cukrem.
  • Włożyć do piekarnika na 20 min. 50 stopni a następnie zwiększyć do 200 stopni i upiec na złoto.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


Przepis i zdjęcie dodane przez: Rodzice.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze