w , , , ,

Jajka faszerowane awokado i szpinakiem



Prawdziwie zielone szaleństwo, czyli jajka faszerowane awokado i szpinakiem. Trochę wiosny na talerzu nie tylko na święta, jednak właśnie na Wielkanoc pasują idealnie. Ta propozycja świetnie nadaje się na codzienne śniadanie lub do postawienia na stół również przy innych wyjątkowych okazjach. Awokado i szpinak świetnie się łączą jednak miało by to zestawienie trochę mdły charakter. Trzeba je ewidentnie podrasować i tu z pomocą przychodzi czosnek, majonez i sok z cytryny, które świetnie uzupełniają i podnoszą walory smakowe. Zdjęcie zrobiła Olga – dziękuję za pomoc.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Jajka faszerowane awokado i szpinakiem

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki majonezu (może być light)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • kiełki rzodkiewki i natka pietruszki do dekoracji

Sposób wykonania

  • Jajka gotuję na twardo, studzę przelewając zimną wodą i obieram. Kroję na połówki wzdłuż i wyjmuję ze środka jajek żółtka.
  • Awokado obieram i kroję w dużą kostkę. Szpinak przepłukuję dokładnie by pozbyć się piasku i suszę na ręczniku.
  • Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone awokado, czosnek, szpinak, majonez, żółtka jajek, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuję blenderem na gładką, puszystą masę.
  • Nakładamy na pozostawione wcześniej białka po łyżce pasty i dekoruję pietruszką i kiełkami rzodkiewki. Jeśli chcecie uzyskać odświętny efekt możecie pastę na jajka nałożyć przez rękaw cukierniczy z grubą końcówką. Będzie wtedy to o wiele ładniej wyglądać.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane awokado i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Natasza

Wyglądają bosko a smakują jeszcze lepiej:P