Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- garść świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki majonezu (może być light)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- kiełki rzodkiewki i natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania
- Jajka gotuję na twardo, studzę przelewając zimną wodą i obieram. Kroję na połówki wzdłuż i wyjmuję ze środka jajek żółtka.
- Awokado obieram i kroję w dużą kostkę. Szpinak przepłukuję dokładnie by pozbyć się piasku i suszę na ręczniku.
- Wrzucam do wysokiego naczynia pokrojone awokado, czosnek, szpinak, majonez, żółtka jajek, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuję blenderem na gładką, puszystą masę.
- Nakładamy na pozostawione wcześniej białka po łyżce pasty i dekoruję pietruszką i kiełkami rzodkiewki. Jeśli chcecie uzyskać odświętny efekt możecie pastę na jajka nałożyć przez rękaw cukierniczy z grubą końcówką. Będzie wtedy to o wiele ładniej wyglądać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane awokado i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Super przepis! 🙂
Wyglądają bosko a smakują jeszcze lepiej:P