Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Babka piaskowa dwukolorowa

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Najprostsze chyba ciasto jakie znam, wymagające pieczenia. Mimo to jedno z moich ulubionych (może dlatego, że takie proste a nie tylko ze względu na smak). Miksujemy, pieczemy i wcinamy. Jak zaczynasz przygodę z ciastami to koniecznie wypróbuj.
Chyba nie może nie wyjść, przynajmniej mnie się nie udało tego nigdy zepsuć. Dodatkowo idealne ciasto na wspólna zabawę w kuchni z dziećmi. Możliwość babrania mikserem w misie pełnej glutowatego ciasta (zestawienie całkiem przydatnych robotów planetarnych) – idealne.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 50 min. min.
Łącznie: 1 godz. godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.15 from 7 votes
Jak wykonać przepis na – Babka piaskowa dwukolorowa

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki (najpierw mokre) mieszamy mikserem dodajemy po trochu wymieszane sypkie składniki, prócz kakao. Miksujemy całość na jednolitą masę.
  • Wlewamy do formy podłużnej tzw. keksówki 2/3 masy.
  • Pozostałą masę łączymy z kakao i miksujemy. Wlewamy resztę do formy.
  • Pieczemy 50 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka, czyli sprawdzamy patyczkiem czy w środku ciasto jest mokre czy już wyschło. Jeśli nadal jest wilgotne trzeba chwilę poczekać i dopiec je kilka minut. Koniec – prawda, że banalne?

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa dwukolorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

babka piaskowa kakaowa 1
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
Klaudia
20 stycznia 2024 21:58

Mam pytanie…😁 Za pierwszym razem kakaowa masa ładnie wtopiła się w środek, natomiast drugi i trzeci raz już nie 😃 mam odcięte dwie warstwy cista. Za każdym razem wychodzi idealnie wilgotna i wyrasta. Problem ze wzorem. Co radzisz?

0
Odpowiedz
Kasia
Kasia
16 lipca 2021 19:13

Nie wiem dlaczego, ale góra mi bardzo popękała. Czy to normalne?

0
Odpowiedz
Sonia
Sonia
20 marca 2021 18:14

Super przepis. Faktycznie wychodzi w ciemno 😝🙂. Chociaż powiem miałam wątpliwości bo masło się nie chciało to zmiksować. Można dodać do przepisu tylko informacje że ciasto wychodzi dość gęste 🙂. Polecam 😉

0
Odpowiedz
Patrycja
Patrycja
13 grudnia 2020 17:03

Zrobiłam jest przepyszna dodaje przepis do ulubionych 😍😍

1
Odpowiedz
Karolina
Karolina
14 listopada 2020 20:36

Super szybkie ciasto, nawet dla takiego antytalencia piekarniczego jak ja 😊
W całym domu cudnie pachnie a babka cieszy oko. Tylko masło zamieniłam na szklankę oleju bo akurat zabrakło.
Pyyyycha!
Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😘

2
Odpowiedz
Sylwia
Sylwia
10 listopada 2020 17:05

Robiłam ja po raz pierwszy, zmieszalam mokre składniki i mialam wrazenie jakby się zwazylo, ale postepowalam dalej zgodnie z przepisem. Pieknie wyrosła i wyszła genijalna. Dzieci zadowolone zajadaja ze smakiem, mogę przesłać zdjecia🙂

0
Odpowiedz
Aga
Aga
18 kwietnia 2020 10:24

Super przepis, babka wyszła idealna.
Gdyby można było pokazałaby zdjecia.
Dziś ponownie szukam tego przepisu z ledwością znalazłam.
Teraz żeby nie zgubić zapisze go w moim kajeciku 😆

1
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Aga
19 kwietnia 2020 12:04

Zapraszam do przesłania zdjęcia na mój mail. Z przyjemnością opublikuję pod przepisem. Ciesze się, że się udała i smakowała.

0
Odpowiedz
Karolina
Karolina
11 kwietnia 2020 16:18

Przepis bardzo nieprecyzyjny dla początkujących. Hasło „najprostsza” przekonało mnie, żeby spróbować. Zniszczyłam tylko składniki, czas i nerwy. Być może to przepisy dla ludzi, którzy są obyci z pieczeniem, wtedy warto by było napisać, że do takich są skierowane. Składniki mokre, zgodnie z opisem zmiksowałam i już wtedy wiedziałam, że coś jest nie tak.. W przepisie nie jest napisane czy dodać przetopione masło, czy np. utrzeć najpierw miękkie masło z cukrem, a dopiero potem dodać resztę mokrych i suchych składników. Ja po prostu, z braku doświadczenia w pieczeniu, zmieszałam te mokre składniki razem.. Potem zgodnie z przepisem dodałam suche składniki. Ciasto… Czytaj więcej »

2
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Karolina
13 kwietnia 2020 12:10

Owszem bardzo skrótowo to napisałem ale własnie tak robię wrzucam wszystko do miksera najpierw mokre jajka masło (można je rozpuszczać i dodać wystudzone lekko lub nie) potem suche mieszam dalej i tyle to nie filozofia i naprawdę to tak wygląda. Problem że ciasto wyszło niedopieczone nie jest spowodowany złym łączeniem składników ale prawdopodobnie już samym procesem pieczenia. I tu nie napisałem wszystkiego przyznaje się bez bicia bo choćby jak nastawić piekarnik czyli góra dół bez termoobiegu. Nie napisałem również by sprawdzić patyczkiem czy już się w środku dopiekło i jak nie to potrzymać jeszcze trochę. Następnym razem podstawy też wypisze… Czytaj więcej »

1
Odpowiedz
Elwira
Elwira
Odpowiedz  Kosą po patelni
24 listopada 2022 17:45

Miałam podobnie,mokre składniki jakby się zważyły , myślałam,że to już koniec z ciastem, że jak nic będzie zakalec,po dodaniu suchych składników wyszło bardzo gęste,myślałam, że mój mikser się zaraz spali,ledwo kręcił,trochę dodałam oleju i wyłożyłam na blachę(nie wylałam),bo był taki gęsty.potem dodałam druga cześć z kakao i włożyłam do piekarnika.ku mojemu zdumieniu ciasto zaczęło rosnąć i….naprawdę się upiekło. Pięknie pachniało w całym domu,stwierdzam,że to najlepsze ciasto tego typu, jakie jadłam,na pewno zrobię jeszcze nie raz. Tak myślę,że jak Pan robi thermomixem,to pewnie dlatego nie widzi Pan problemu z gęstością ciasta,może thermomix lepiej wyrabia…

0
Odpowiedz
Iwa
Iwa
Odpowiedz  Karolina
11 lutego 2024 16:42

Zawsze trzeba po paru minutach nadciac ciasto na górze żeby temperatura doszła równo do ciasta. Skorupka tworząca się na górze może wstrzymać równe pieczenie. Robię tak z każdym przepisem czy napisane czy nie. Czasami samo pęknie i wyjdzie ok a czasami nie i masz surowe w środku . Tak samo się postępuje z chlebkiem. Zanim nauczyłam się pięć tony ciast i chlebków lądowały w koszu . Nie poddawaj się ❤️

0
Odpowiedz
gin
gin
28 października 2017 16:51

Mniam, pycha! Też bardzo lubię takie ciasta 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

slownik lotniskowy

Lotniskowy słownik dla początkujących – co oznaczają te wszystkie dziwne słowa?

portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

bezpieczna dieta

Jak bezpiecznie schudnąć? Najnowsze trendy w odchudzaniu

gamer 5979004 1280

Jak gry online wpływają na rozwój umiejętności społecznych i komunikacyjnych?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?