Babka piaskowa dwukolorowa

Kosą po patelni
Babka piaskowa dwukolorowa
Babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Najprostsze chyba ciasto jakie znam, wymagające pieczenia. Mimo to jedno z moich ulubionych (może dlatego, że takie proste a nie tylko ze względu na smak). Miksujemy, pieczemy i wcinamy. Jak zaczynasz przygodę z ciastami to koniecznie wypróbuj.
Chyba nie może nie wyjść, przynajmniej mnie się nie udało tego nigdy zepsuć. Dodatkowo idealne ciasto na wspólna zabawę w kuchni z dziećmi. Możliwość babrania mikserem w misie pełnej glutowatego ciasta (zestawienie całkiem przydatnych robotów planetarnych) – idealne.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 50 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
4.17 from 6 votes
Jak wykonać przepis na – Babka piaskowa dwukolorowa

Potrzebne składniki

  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki (najpierw mokre) mieszamy mikserem dodajemy po trochu wymieszane sypkie składniki, prócz kakao. Miksujemy całość na jednolitą masę.
  • Wlewamy do formy podłużnej tzw. keksówki 2/3 masy.
  • Pozostałą masę łączymy z kakao i miksujemy. Wlewamy resztę do formy.
  • Pieczemy 50 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka, czyli sprawdzamy patyczkiem czy w środku ciasto jest mokre czy już wyschło. Jeśli nadal jest wilgotne trzeba chwilę poczekać i dopiec je kilka minut. Koniec – prawda, że banalne?

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa dwukolorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
11 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Kasia

Nie wiem dlaczego, ale góra mi bardzo popękała. Czy to normalne?

Sonia

Super przepis. Faktycznie wychodzi w ciemno 😝🙂. Chociaż powiem miałam wątpliwości bo masło się nie chciało to zmiksować. Można dodać do przepisu tylko informacje że ciasto wychodzi dość gęste 🙂. Polecam 😉

Patrycja

Zrobiłam jest przepyszna dodaje przepis do ulubionych 😍😍

Karolina

Super szybkie ciasto, nawet dla takiego antytalencia piekarniczego jak ja 😊
W całym domu cudnie pachnie a babka cieszy oko. Tylko masło zamieniłam na szklankę oleju bo akurat zabrakło.
Pyyyycha!
Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😘

Sylwia

Robiłam ja po raz pierwszy, zmieszalam mokre składniki i mialam wrazenie jakby się zwazylo, ale postepowalam dalej zgodnie z przepisem. Pieknie wyrosła i wyszła genijalna. Dzieci zadowolone zajadaja ze smakiem, mogę przesłać zdjecia🙂

Aga

Super przepis, babka wyszła idealna.
Gdyby można było pokazałaby zdjecia.
Dziś ponownie szukam tego przepisu z ledwością znalazłam.
Teraz żeby nie zgubić zapisze go w moim kajeciku 😆

Karolina

Przepis bardzo nieprecyzyjny dla początkujących. Hasło „najprostsza” przekonało mnie, żeby spróbować. Zniszczyłam tylko składniki, czas i nerwy. Być może to przepisy dla ludzi, którzy są obyci z pieczeniem, wtedy warto by było napisać, że do takich są skierowane. Składniki mokre, zgodnie z opisem zmiksowałam i już wtedy wiedziałam, że coś jest nie tak.. W przepisie nie jest napisane czy dodać przetopione masło, czy np. utrzeć najpierw miękkie masło z cukrem, a dopiero potem dodać resztę mokrych i suchych składników. Ja po prostu, z braku doświadczenia w pieczeniu, zmieszałam te mokre składniki razem.. Potem zgodnie z przepisem dodałam suche składniki. Ciasto… Czytaj więcej »

Elwira

Miałam podobnie,mokre składniki jakby się zważyły , myślałam,że to już koniec z ciastem, że jak nic będzie zakalec,po dodaniu suchych składników wyszło bardzo gęste,myślałam, że mój mikser się zaraz spali,ledwo kręcił,trochę dodałam oleju i wyłożyłam na blachę(nie wylałam),bo był taki gęsty.potem dodałam druga cześć z kakao i włożyłam do piekarnika.ku mojemu zdumieniu ciasto zaczęło rosnąć i….naprawdę się upiekło. Pięknie pachniało w całym domu,stwierdzam,że to najlepsze ciasto tego typu, jakie jadłam,na pewno zrobię jeszcze nie raz. Tak myślę,że jak Pan robi thermomixem,to pewnie dlatego nie widzi Pan problemu z gęstością ciasta,może thermomix lepiej wyrabia…

gin

Mniam, pycha! Też bardzo lubię takie ciasta 🙂