Babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Najprostsze chyba ciasto jakie znam, wymagające pieczenia. Mimo to jedno z moich ulubionych (może dlatego, że takie proste a nie tylko ze względu na smak). Miksujemy, pieczemy i wcinamy. Jak zaczynasz przygodę z ciastami to koniecznie wypróbuj. Chyba nie może nie wyjść, przynajmniej mnie się nie udało tego nigdy zepsuć. Dodatkowo idealne ciasto na wspólna zabawę w kuchni z dziećmi. Możliwość babrania mikserem w misie pełnej glutowatego ciasta (zestawienie całkiem przydatnych robotów planetarnych) – idealne.
Jak wykonać przepis na – Babka piaskowa dwukolorowa
Potrzebne składniki
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki (najpierw mokre) mieszamy mikserem dodajemy po trochu wymieszane sypkie składniki, prócz kakao. Miksujemy całość na jednolitą masę.
- Wlewamy do formy podłużnej tzw. keksówki 2/3 masy.
- Pozostałą masę łączymy z kakao i miksujemy. Wlewamy resztę do formy.
- Pieczemy 50 minut w 180 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy do suchego patyczka, czyli sprawdzamy patyczkiem czy w środku ciasto jest mokre czy już wyschło. Jeśli nadal jest wilgotne trzeba chwilę poczekać i dopiec je kilka minut. Koniec – prawda, że banalne?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka piaskowa dwukolorowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Mam pytanie…😁 Za pierwszym razem kakaowa masa ładnie wtopiła się w środek, natomiast drugi i trzeci raz już nie 😃 mam odcięte dwie warstwy cista. Za każdym razem wychodzi idealnie wilgotna i wyrasta. Problem ze wzorem. Co radzisz?
Nie wiem dlaczego, ale góra mi bardzo popękała. Czy to normalne?
Super przepis. Faktycznie wychodzi w ciemno 😝🙂. Chociaż powiem miałam wątpliwości bo masło się nie chciało to zmiksować. Można dodać do przepisu tylko informacje że ciasto wychodzi dość gęste 🙂. Polecam 😉
Zrobiłam jest przepyszna dodaje przepis do ulubionych 😍😍
Super szybkie ciasto, nawet dla takiego antytalencia piekarniczego jak ja 😊
W całym domu cudnie pachnie a babka cieszy oko. Tylko masło zamieniłam na szklankę oleju bo akurat zabrakło.
Pyyyycha!
Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😘
Robiłam ja po raz pierwszy, zmieszalam mokre składniki i mialam wrazenie jakby się zwazylo, ale postepowalam dalej zgodnie z przepisem. Pieknie wyrosła i wyszła genijalna. Dzieci zadowolone zajadaja ze smakiem, mogę przesłać zdjecia🙂
Super przepis, babka wyszła idealna.
Gdyby można było pokazałaby zdjecia.
Dziś ponownie szukam tego przepisu z ledwością znalazłam.
Teraz żeby nie zgubić zapisze go w moim kajeciku 😆
Zapraszam do przesłania zdjęcia na mój mail. Z przyjemnością opublikuję pod przepisem. Ciesze się, że się udała i smakowała.
Przepis bardzo nieprecyzyjny dla początkujących. Hasło „najprostsza” przekonało mnie, żeby spróbować. Zniszczyłam tylko składniki, czas i nerwy. Być może to przepisy dla ludzi, którzy są obyci z pieczeniem, wtedy warto by było napisać, że do takich są skierowane. Składniki mokre, zgodnie z opisem zmiksowałam i już wtedy wiedziałam, że coś jest nie tak.. W przepisie nie jest napisane czy dodać przetopione masło, czy np. utrzeć najpierw miękkie masło z cukrem, a dopiero potem dodać resztę mokrych i suchych składników. Ja po prostu, z braku doświadczenia w pieczeniu, zmieszałam te mokre składniki razem.. Potem zgodnie z przepisem dodałam suche składniki. Ciasto… Czytaj więcej »
Owszem bardzo skrótowo to napisałem ale własnie tak robię wrzucam wszystko do miksera najpierw mokre jajka masło (można je rozpuszczać i dodać wystudzone lekko lub nie) potem suche mieszam dalej i tyle to nie filozofia i naprawdę to tak wygląda. Problem że ciasto wyszło niedopieczone nie jest spowodowany złym łączeniem składników ale prawdopodobnie już samym procesem pieczenia. I tu nie napisałem wszystkiego przyznaje się bez bicia bo choćby jak nastawić piekarnik czyli góra dół bez termoobiegu. Nie napisałem również by sprawdzić patyczkiem czy już się w środku dopiekło i jak nie to potrzymać jeszcze trochę. Następnym razem podstawy też wypisze… Czytaj więcej »
Miałam podobnie,mokre składniki jakby się zważyły , myślałam,że to już koniec z ciastem, że jak nic będzie zakalec,po dodaniu suchych składników wyszło bardzo gęste,myślałam, że mój mikser się zaraz spali,ledwo kręcił,trochę dodałam oleju i wyłożyłam na blachę(nie wylałam),bo był taki gęsty.potem dodałam druga cześć z kakao i włożyłam do piekarnika.ku mojemu zdumieniu ciasto zaczęło rosnąć i….naprawdę się upiekło. Pięknie pachniało w całym domu,stwierdzam,że to najlepsze ciasto tego typu, jakie jadłam,na pewno zrobię jeszcze nie raz. Tak myślę,że jak Pan robi thermomixem,to pewnie dlatego nie widzi Pan problemu z gęstością ciasta,może thermomix lepiej wyrabia…
Zawsze trzeba po paru minutach nadciac ciasto na górze żeby temperatura doszła równo do ciasta. Skorupka tworząca się na górze może wstrzymać równe pieczenie. Robię tak z każdym przepisem czy napisane czy nie. Czasami samo pęknie i wyjdzie ok a czasami nie i masz surowe w środku . Tak samo się postępuje z chlebkiem. Zanim nauczyłam się pięć tony ciast i chlebków lądowały w koszu . Nie poddawaj się ❤️
Mniam, pycha! Też bardzo lubię takie ciasta 🙂