Kosą po patelni Przepisy Grzyby Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

7 minuty czytania

To taka zalewajka ale grzybowa 🙂 W sumie wyszło połączenie dwóch przepisów. Do zalewajki zawsze dodawałem grzyby suszone więc czemu by nie dodać więcej świeżych i zobaczyć co się stanie. I stał się barszcz grzybowy. Okazało się, że smaczne bardzo więc się dzielę przepisem. Spróbujcie sami i powiedzcie czy smakowało. Prosta i sycąca zupa. Polecam na talerz już dodać łyżkę śmietany.

Barszcz na świeżych grzybach

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 40 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 400 g świeżych grzybów
  • 4 ziemniaki raczej duże, jak młode to więcej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g słoninki
  • 4 łyżki zakwasu chlebowego lub 1/2 szklanki białego barszczu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby dokładnie umyć pokroić na kawałki.
  2. Ziemniaki obrać pokroić w nieregularne większe cząstki.
  3. Zagotować w garnku wodę (ok.1,5-2 l) włożyć ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu.
  4. W tym czasie w drobną kostkę pokroić słoninkę. Na rozgrzanej patelni stopić słoninkę dołożyć cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Lekko zrumienić dodać pokrojone grzyby i smażyć 7-8 minut dodać pieprz, majeranek.
  6. Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującymi się ziemniakami i wymieszać.
  7. Chwilę razem pogotować, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, dodać barszcz na końcu natkę pietruszki.

Uwagi dodatkowe:

Jedna uwaga nie dawajcie żuru a barszcz lub zakwas - żur i barszcz to coś zupełnie innego.