Potrzebne składniki
- 400 g świeżych grzybów
- 4 ziemniaki raczej duże (jak młode to więcej)
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g słoninki
- 4 łyżki zakwasu chlebowego lub 1/2 szklanki białego barszczu
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Grzyby dokładnie umyć pokroić na kawałki.
- Ziemniaki obrać pokroić w nieregularne większe cząstki.
- Zagotować w garnku wodę (ok.1,5-2 l) włożyć ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu.
- W tym czasie w drobną kostkę pokroić słoninkę. Na rozgrzanej patelni stopić słoninkę dołożyć cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Lekko zrumienić dodać pokrojone grzyby i smażyć 7-8 minut dodać pieprz, majeranek.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującymi się ziemniakami i wymieszać.
- Chwilę razem pogotować, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, dodać barszcz na końcu natkę pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz na świeżych grzybach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
W Waszym wykonaniu:
Zdjęcie barszczu podesłane przez Agatę Jopkiewicz – dziękuję 🙂