w , , , ,

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

To taka zalewajka ale grzybowa 🙂 W sumie wyszło połączenie dwóch przepisów. Do zalewajki zawsze dodawałem grzyby suszone więc czemu by nie dodać więcej świeżych i zobaczyć co się stanie. I stał się barszcz grzybowy. Okazało się, że smaczne bardzo więc się dzielę przepisem. Spróbujcie sami i powiedzcie czy smakowało. Prosta i sycąca zupa. Polecam na talerz już dodać łyżkę śmietany.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Barszcz na świeżych grzybach

Potrzebne składniki

  • 400 g świeżych grzybów
  • 4 ziemniaki raczej duże (jak młode to więcej)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g słoninki
  • 4 łyżki zakwasu chlebowego lub 1/2 szklanki białego barszczu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Grzyby dokładnie umyć pokroić na kawałki.
  • Ziemniaki obrać pokroić w nieregularne większe cząstki.
  • Zagotować w garnku wodę (ok.1,5-2 l) włożyć ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie i doprawić solą. Gotować na wolnym ogniu.
  • W tym czasie w drobną kostkę pokroić słoninkę. Na rozgrzanej patelni stopić słoninkę dołożyć cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Lekko zrumienić dodać pokrojone grzyby i smażyć 7-8 minut dodać pieprz, majeranek.
  • Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującymi się ziemniakami i wymieszać.
  • Chwilę razem pogotować, sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, dodać barszcz na końcu natkę pietruszki.
Jedna uwaga nie dawajcie żuru a barszcz lub zakwas – żur i barszcz to coś zupełnie innego.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Barszcz na świeżych grzybach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

Zdjęcie barszczu podesłane przez Agatę Jopkiewicz – dziękuję 🙂

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze