Orzechowiec

0

Przepis praktycznie identyczny jak robione niedawno rogaliki orzechowe, jednak dla bardziej leniwych. Wychodzi z tego również doskonały orzechowiec prawie jak makowiec 🙂 Doskonały dodatek do kawy.

Orzechowiec

Orzechowiec

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 50 minut/y

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 puszka masy orzechowej 560 g
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 białko z jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
  2. Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
  3. Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  4. Rozwałkować na placek prostokątny. Posmarować masą orzechową z puszki.
  5. Zwinąć jak makowiec i włożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem i posypać orzeszkami ziemnymi.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni 50 minut.
  7. Przestudzone polukrować.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/orzechowiec/
  • Ciasto bajaderka

    Ciasto bajaderka jest normalnie pyszne. I w zasadzie tak bym mógł zakończyć ten wstęp, jed…
  • Ciasto jogurtowo-truskawkowe – Styropian

    Tak, od dziś zaopatrujemy się w desery w marketach budowlanych i robimy ciasto styropian. …
  • Sernik dyniowy

    Niesamowicie puszysty, wilgotny i obłędnie pyszny sernik dyniowy, a raczej sernik z dodatk…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Zielona matcha jako sposób na zwiększenie koncentracji

W dzisiejszych czasach wszyscy żyjemy na wysokich obrotach. Obowiązki związane z życiem za…