Potrzebne składniki
- 1 puszka masy orzechowej 560 g
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 białko z jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 50 g drożdży
- 200 g masła
- 1 łyżka czubata cukru
- cukier waniliowy
- garść orzeszków ziemnych niesolonych
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Do śmietany włożyć drożdże i cukier i wymieszać.
- Mąkę posiekać z masłem dodać jajko i żółtko, sól i wymieszać.
- Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami wyrobić ciasto w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Rozwałkować na placek prostokątny. Posmarować masą orzechową z puszki.
- Zwinąć jak makowiec i włożyć do wysmarowanej podłużnej foremki, posmarować białkiem i posypać orzeszkami ziemnymi.
- Piec w temperaturze 180 stopni 50 minut.
- Przestudzone polukrować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Orzechowiec wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wygląda wyśmienicie…
Mmm… pycha!