Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone – czyli armagedon w kuchni

Kosą po patelni 17 lutego 2022
Pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na zrobienie tych pączków wiedeńskich, mimo że często je kupowałem i bardzo je lubię. Pierwszy raz i na film? A czemu nie? Chcę Wam pokazać, że kuchnia nie jest doskonała. Piękne potrawy, kuchnia lśniąca po gotowaniu – czy tak to wygląda u Was w domu?
Nie i to jest właśnie problem, że oglądamy program kulinarny na którym zawodowy kucharz produkuje bajecznie piękna potrawę przy okazji w lśniącej kuchni i się zastanawiamy, co nam poszło nie tak, widząc to co mamy w domu. Nic! To magia telewizji i tyle. Kręcą po kilka razy, upiększają i sprzątają, by widz miał chęć to jeść. Wiecie co, mam to gdzieś.
Zaręczam, że nawet jak zrobicie z kuchni taki armagedon jak ja i nawet jeśli wyjdą Wam koślawe te pączki jak mnie to będą smaczne i zrobione przez Was najlepiej jak potraficie. Ba, będą najlepsze na świecie, bo przyprawione pasją, miłością i zaangażowaniem. I to jest sekret udanej potrawy!
Pączki wyszły mega smaczne i przepis jest w porządku. Widzicie co źle zrobiłem więc unikniecie moich błędów i pewnie Wasze będą kształtne i piękne. Z pewnością piękniejsze niż moje. Tłusty czwartek za pasem, a te pączki wiedeńskie mimo, że w stylu Salvadora Dali pasują do tej okazji idealnie.
Przy okazji staramy się z Adamem kręcić i montować te filmy z jak najmniejszą ilością cięć, tak by pokazać w miarę realnie sam proces tworzenia potraw. Jeśli jest to dla Ciebie przydługie, wystarczy przewijać i skracać moje wywody. Radzę jednak obejrzeć tym razem film do końca. Przygotowałem małą niespodziankę 🙂 Wersja skrócona poniżej w formie tekstowej. A teraz, miłego oglądania i zapraszam do wspólnego gotowania.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 10 sztuk
Jak wykonać przepis na – Pączki wiedeńskie

Potrzebne składniki

Ciasto na pączki

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka spirytusu
  • 60 g masła
  • 1 szczypta soli
  • 500 ml oleju rzepakowego do smażenia

Lukier

  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki rumu
  • woda (dodajemy po trochu i sprawdzamy ile potrzeba)

Sposób wykonania

  • Wlewam szklankę wody do rondelka i podgrzewam dodając masło i szczyptę soli. Rozgrzewam wszystko do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
  • Wsypuję jednym ruchem całą mąkę i za pomocą drewnianej łyżki mieszam mąkę z wodą i masłem do uzyskania elastycznego ciasta, stale podgrzewając.
  • Przekładam ciasto do miski i zostawiam do wystudzenia.
  • Do zimnego ciasta dodaje po jednym jajka i ucieram pałka lub mikserem. Gdy jajka się połączą z ciastem w jednolitą masę i nie będzie grudek, dodaje spirytus i mieszam.
  • Tak przygotowane ciasto przekładam do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskam oponki na posmarowany wcześniej lekko olejem papier do pieczenia.
  • Papier wykrawam w kwadraty, tak by na każdym z nich był jeden pączek.
  • Rozgrzewam olej do 180 stopni i wkładam pączki do oleju, papierem do góry tak by odlepiły się bezpośrednio do oleju znajdującego się w garnku. Smażę pączki partiami na złoty kolor obracając patyczkiem.
  • Odkładam pączki na papier do odsączenia z tłuszczu i ostygnięcia.
  • Przygotowuje lukier w głębokim talerzu. Wsypuje cukier puder, dodaję rum i wlewam po 1 łyżce wody mieszając cukier z płynem. Wodę dodaję partiami do uzyskania pożądanego efektu. Jak wleje się za dużo wody można dosypać cukier.
  • Pączki maczam lub polewam lukrem tak by pokryły się nim z jednej strony.
pączki wiedeńskie
P.S.: Dla tych co mnie nie znają bezpośrednio, też mała informacja, ponieważ już padło o to kilka pytań. Nie, ręce nie drżą mi z emocji – tak mam od urodzenia i zwyczajnie nauczyłem się z tym żyć. Jak widać nie przeszkadza mi to, nic sobie nie odciąłem, mam wszystkie palce i radze sobie mimo tej małej ułomności doskonale. Zazwyczaj to inni widząc to maja z tym większy problem, niż ja z tym żyjąc 🙂

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki wiedeńskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
pączki wiedeńskie

Tagi pączki, tłusty czwartek, wiedeńskie, zakręcone
Kosą po patelni 17 lutego 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Czym jest kawa Speciality?
Następny wpis Jak urządzić domowy gabinet? Kilka słów o meblach
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Tradycyjne naleśniki – jak zrobić cienkie i z niską zawartością tłuszczu

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?