Potrzebne składniki
Ciasto na pączki
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka spirytusu
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 500 ml oleju rzepakowego do smażenia
Lukier
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1-2 łyżki rumu
- woda (dodajemy po trochu i sprawdzamy ile potrzeba)
Sposób wykonania
- Wlewam szklankę wody do rondelka i podgrzewam dodając masło i szczyptę soli. Rozgrzewam wszystko do momentu całkowitego rozpuszczenia się masła.
- Wsypuję jednym ruchem całą mąkę i za pomocą drewnianej łyżki mieszam mąkę z wodą i masłem do uzyskania elastycznego ciasta, stale podgrzewając.
- Przekładam ciasto do miski i zostawiam do wystudzenia.
- Do zimnego ciasta dodaje po jednym jajka i ucieram pałka lub mikserem. Gdy jajka się połączą z ciastem w jednolitą masę i nie będzie grudek, dodaje spirytus i mieszam.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskam oponki na posmarowany wcześniej lekko olejem papier do pieczenia.
- Papier wykrawam w kwadraty, tak by na każdym z nich był jeden pączek.
- Rozgrzewam olej do 180 stopni i wkładam pączki do oleju, papierem do góry tak by odlepiły się bezpośrednio do oleju znajdującego się w garnku. Smażę pączki partiami na złoty kolor obracając patyczkiem.
- Odkładam pączki na papier do odsączenia z tłuszczu i ostygnięcia.
- Przygotowuje lukier w głębokim talerzu. Wsypuje cukier puder, dodaję rum i wlewam po 1 łyżce wody mieszając cukier z płynem. Wodę dodaję partiami do uzyskania pożądanego efektu. Jak wleje się za dużo wody można dosypać cukier.
- Pączki maczam lub polewam lukrem tak by pokryły się nim z jednej strony.
![Pączki wiedeńskie, mocno zakręcone - czyli armagedon w kuchni 3 pączki wiedeńskie](https://kosapopatelni.pl/wp-content/uploads/2022/02/pokrecone-paczki-wiedenskie.jpg)
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki wiedeńskie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!