Potrzebne składniki
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg białej kapusty świeżej
- 2 duże cebule
- 700 g mięsa wieprzowego (może być różne pomieszane)
- 500 g boczku
- 500 g kiełbasy
- 60 g suszonych grzybów
- 100 g suszonych śliwek
- 6 liści laurowych
- kilka ziaren jałowca
- kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2-3 goździki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 0,5 szklanki czerwonego wina
Sposób wykonania
- Kapustę kiszoną odciskam (nie płuczę), siekam i wsadzam do dużego garnka.
- Białą kapustę siekam drobno i dodaję również do garnka.
- Dodaję przyprawy i zalewam wodą tak by woda była jakiś 1 cm pod brzegiem kapusty. Wszystko mieszam i wstawiam na małym ogniu na godzinę do gotowania.
- W tym czasie kroje mięso, cebulę i boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Wcześniej namoczone grzyby odcedzam i kroje w paski (nie wylewam wody z moczenia grzybów). Tak samo kroje w paski śliwki.
- Podsmażam boczek i jak się lekko wytopi dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i zdjemuję z patelni zostawiając na niej tłuszcz.
- Wrzucam na patelnię mięso i również podsmażam mieszając. Odkładam na bok.
- Podsmażam też kiełbasę.
- Dodaję mięso, grzyby i wodę z ich moczenia do kapusty i gotuję kolejną godzinę mieszając co 10 min. i sprawdzając poziom płynu w razie potrzeby go uzupełniając tak by cały nie odparował, bo bigos się zacznie przypalać.
- Po godzinie dodaję boczek, śliwki, cebulę i kiełbasę i gotuję kolejne 3-4 godziny, mieszając oczywiście co jakiś czas i uzupełniając wodę.
- Pod koniec gotowania dodaję wino.
- Bigos gotowy – najlepiej podawać gorący z chlebem lub ziemniakami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tradycyjny bigos wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Nie wiem, czy to wstyd, ale nigdy w życiu nie robiłam bigosu. W końcu musi być ten pierwszy raz – idą w końcu święta, a bigos to taki „must have” w tym okresie :D. Wypróbuję ten przepis. Wydaje się być nieskomplikowany – czyli coś dla mnie. Dzięki za inspiracje!