w , , , ,

Bigos

Bigos
Bigos
Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą trochę dla mnie zamroziłaś). Może być coś bardziej polskiego i jesiennego, niż tradycyjny bigos? Bigos nabiera aromatu na drugi, trzeci dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany. Kiedyś był dla mnie jednym z wielu dań, ale teraz dał bym się za niego pokroić. Jeśli moja siostra robi tak dobry jak pamiętam z domu rodzinnego, to jestem w stanie przelecieć pół świata by go wcinać. Bigos można zamrozić i odgrzać gdy nabierzemy ochoty na małym ogniu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Bigos

Potrzebne składniki

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki wytrawnego (czerwonego wina)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 nasiona jałowca
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Grzyby wkładamy po oczyszczeniu do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Następnie kroimy je w paski. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy.
  • Kiszoną kapustę, gdy jest bardzo kwaśna należy wypłukać i osączyć. Następnie trochę ją kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  • Ugotowaną kapustę odcedzamy. Dodajemy pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
  • Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
  • Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do tego pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy. Mięsa dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie dodajemy wino. Wszystkie składniki gotujemy co najmniej 1 godzinę.
  • Po ugotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Bigos wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Ja bigos robię tylko na święta, ale już na pierwszy rzut oka widzę spore różnice w recepturach. Ciekawi mnie jak smakuje taki tylko z kiszonej kapusty, pewnie niebawem spróbuję 🙂

Kosą po patelni

ja też robię z mieszanej zazwyczaj – Sister wymyśliła to z tylko kiszonej podobno jest bardziej wyrazisty i tak samo dobry… też następnym razem chce przetestować