Bigos

4 min. czytania
3
0
Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą trochę dla mnie zamroziłaś). Może być coś bardziej polskiego i jesiennego, niż tradycyjny bigos? Bigos nabiera aromatu na drugi, trzeci dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany. Kiedyś był dla mnie jednym z wielu dań, ale teraz dał bym się za niego pokroić. Jeśli moja siostra robi tak dobry jak pamiętam z domu rodzinnego, to jestem w stanie przelecieć pół świata by go wcinać. Bigos można zamrozić i odgrzać gdy nabierzemy ochoty na małym ogniu.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki wytrawnego (czerwonego wina)
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 nasiona jałowca
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Grzyby wkładamy po oczyszczeniu do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Następnie kroimy je w paski. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy.
  • Kiszoną kapustę, gdy jest bardzo kwaśna należy wypłukać i osączyć. Następnie trochę ją kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  • Ugotowaną kapustę odcedzamy. Dodajemy pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
  • Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
  • Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do tego pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy. Mięsa dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie dodajemy wino. Wszystkie składniki gotujemy co najmniej 1 godzinę.
  • Po ugotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…