Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Kosą po patelni 14 grudnia 2022
Tradycyjny bigos na kapuście kiszonej z dodatkiem białej kapusty, oczywiście z mięsem, boczkiem, grzybami i śliwkami. Wymaga sporo samozaparcia by pilnować i mieszać, ale jak nie zaśniecie to otrzymacie sycące i pyszne danie w sam raz na święta lub Sylwestra.
Mój zrobiłem wczoraj i już zniknął, a miał być do zamrożenia na Sylwka i kicha z tego wyszła – będę gotował drugi. Widać był smaczny skoro znika w takim tempie.
Grunt to gotować go wolno i bez pośpiechu, a jeśli dacie radę, to nawet i z dzień wcześniej, tak by sie przegryzł i był przynajmniej później z dwa razy odgrzany. Doskonale smakuje z chlebem lub ziemniakami i stanowi idealna bazę pod zakrapiane imprezy.
Jeśli chcecie możecie dla podbicia smaku dodać łyżkę koncentratu pomidorowego lub pół szklanki czerwonego wina. Ja to ostatnie dodaję, koncentrat raczej unikam. Szczypta gałki też nie zaszkodzi jak również owoce jałowca i trochę ziaren gorczycy. Traktujcie to jako opcje i kiedyś w ten sposób też spróbujcie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 4 godz.
Ja bym jednak gotował jeszcze: 2 godz.
Łącznie: 6 godz. 30 min.
Ilość porcji 8 osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tradycyjny bigos

Potrzebne składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg białej kapusty świeżej
  • 2 duże cebule
  • 700 g mięsa wieprzowego (może być różne pomieszane)
  • 500 g boczku
  • 500 g kiełbasy
  • 60 g suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek
  • 6 liści laurowych
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego, gorczycy i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2-3 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 szklanki czerwonego wina

Sposób wykonania

  • Kapustę kiszoną odciskam (nie płuczę), siekam i wsadzam do dużego garnka.
  • Białą kapustę siekam drobno i dodaję również do garnka.
  • Dodaję przyprawy i zalewam wodą tak by woda była jakiś 1 cm pod brzegiem kapusty. Wszystko mieszam i wstawiam na małym ogniu na godzinę do gotowania.
  • W tym czasie kroje mięso, cebulę i boczek w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Wcześniej namoczone grzyby odcedzam i kroje w paski (nie wylewam wody z moczenia grzybów). Tak samo kroje w paski śliwki.
  • Podsmażam boczek i jak się lekko wytopi dodaję cebulę. Smażę do zeszklenia i zdjemuję z patelni zostawiając na niej tłuszcz.
  • Wrzucam na patelnię mięso i również podsmażam mieszając. Odkładam na bok.
  • Podsmażam też kiełbasę.
  • Dodaję mięso, grzyby i wodę z ich moczenia do kapusty i gotuję kolejną godzinę mieszając co 10 min. i sprawdzając poziom płynu w razie potrzeby go uzupełniając tak by cały nie odparował, bo bigos się zacznie przypalać.
  • Po godzinie dodaję boczek, śliwki, cebulę i kiełbasę i gotuję kolejne 3-4 godziny, mieszając oczywiście co jakiś czas i uzupełniając wodę.
  • Pod koniec gotowania dodaję wino.
  • Bigos gotowy – najlepiej podawać gorący z chlebem lub ziemniakami.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tradycyjny bigos wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bigos, boczek, kapusta, kiełbasa, mięso, śliwki
Kosą po patelni 14 grudnia 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jak wybrać idealną pościel na prezent?
Następny wpis Seromak na kruchym spodzie
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
LuizaS
LuizaS
15 grudnia 2022 13:12

Nie wiem, czy to wstyd, ale nigdy w życiu nie robiłam bigosu. W końcu musi być ten pierwszy raz – idą w końcu święta, a bigos to taki „must have” w tym okresie :D. Wypróbuję ten przepis. Wydaje się być nieskomplikowany – czyli coś dla mnie. Dzięki za inspiracje!

0
Odpowiedz

Schab dojrzewający

Flaki wołowe

Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Tort bezowy Pavlova

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?