Bigos

0

Zdjęcie i przepis podesłała moja najwspanialsza i kochana sister Ania - dzięki (mam nadzieję, że zgodnie z obietnicą trochę dla mnie zamroziłaś). Może być coś bardziej polskiego i jesiennego, niż tradycyjny bigos? Bigos nabiera aromatu na drugi, trzeci dzień. Najlepiej smakuje odgrzewany. Kiedyś był dla mnie jednym z wielu dań, ale teraz dał bym się za niego pokroić. Jeśli moja siostra robi tak dobry jak pamiętam z domu rodzinnego, to jestem w stanie przelecieć pół świata by go wcinać. Bigos można zamrozić i odgrzać gdy nabierzemy ochoty na małym ogniu.

Bigos

Wielkość porcji 7-8 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 2 godzin/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • 40 g suszonych grzybów
  • 200 g kiełbasy
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 100 g suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 4 nasiona jałowca
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Grzyby wkładamy po oczyszczeniu do garnka i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy na parę godzin.(najlepiej na noc). Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły ok. 30 minut. Następnie kroimy je w paski. Aby bigos był ciemniejszy wywar z grzybów dodaje się potem do kapusty tak więc trochę go zostawiamy.
  2. Kiszoną kapustę, gdy jest bardzo kwaśna należy wypłukać i osączyć. Następnie trochę ją kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  3. Ugotowaną kapustę odcedzamy. Dodajemy pokrojone grzyby i wywar grzybny oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i nasiona jałowca.
  4. Mięso kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
  5. Potem na tej samej lub drugiej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę z pokrojonym w kostkę boczkiem. Dodajemy do tego pokrojoną kiełbasę i razem podsmażamy. Mięsa dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi śliwkami. Następnie dodajemy wino. Wszystkie składniki gotujemy co najmniej 1 godzinę.
  6. Po ugotowaniu przyprawiamy wg uznania solą, pieprzem. Można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja dodałam łyżeczkę sproszkowanych, suszonych grzybów dla lepszego aromatu i koloru oraz kostkę bulionu na żeberkach.
  • Uszka wigilijne smażone

    Jest to wersja mojej Babci Natalii przywieziona jako potrawa regionalna z Wilna gdzie mies…
  • Flaczki z pieczarek

    Flaczki z pieczarek, rozgrzewająca zupa

    Grzybowa a'la flaki czyli flaczki z pieczarek. Ani to grzybowa, ani flaki - ale pyszna zup…
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Łazanki z kapustą i grzybami

    Grudzień nadszedł więc czas na przepisy świąteczne. Łazanki z kapustą i grzybami w wersji …