Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Kosą po patelni

Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ?
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Potrzebne składniki

Babka:

  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • rodzynki
  • pół łyżeczki soli
  • aromatu cytrynowy

Zalewa lukrowa:

  • szklanka cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

Sposób wykonania

  • Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  • Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  • Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, aromat i rozczyn drożdżowy.
  • Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy, jak ktoś wam powie super przepis na takie bez wyrabiania to nie wierzcie, że będzie tak samo smaczne. To jendak nie to samo.
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy do masy przypruszone mąką rodzynki wcześniej namoczone.
  • Ciasto wkładamy do formy (babka – na zdjęciu forma róża) i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
  • Robimy zalewę lukrową rozpuszczając cukier puder w soku cytrynowym. Jest to płynna masa – nie przejmujemy się tym.
  • Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dośc grubym patyczkiem w kilku miejscach (idealne są chińskie pałeczki) i w otwory wlewamy zalewę lukrową.
  • Zostawiamy trochę zalewy i dodajemy cukier puder do uzyskania konsystencji normalnego lukru. Polewamy tym ciasto po ostyngnięciu i wyjęciu z formy.
Takie ciasto można wykorzystać na inne wypieki drożdżowe jak bułki lub dużą blachę ciasta zmieniając odpowiednio proporcje. Uwaga babka znika błyskawicznie.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:


   Zdjęcie i przepis podesłany przez Rodziców – dziękuję.

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Jadwiga Gołębiewska

Bardzo dziękuje za przepis na jagodzianki 🙂 wyszły pyszne , na pewno z korzystam z przepisu na ciasto drożdżowe z lukrem cytrynowym .Pozdrawiam serdecznie ,życzę miłego dnia 🙂

Kosą po patelni

dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowało 🙂 Również życzę miłego dnia.