Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

8 minuty czytania

Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ?

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Babka:
  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • rodzynki
  • pół łyżeczki soli
  • aromatu cytrynowy
    Zalewa lukrowa:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

Sposób wykonania:

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, aromat i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy, jak ktoś wam powie super przepis na takie bez wyrabiania to nie wierzcie, że będzie tak samo smaczne. To jendak nie to samo.
  5. Pod koniec wyrabiania dodajemy do masy przypruszone mąką rodzynki wcześniej namoczone.
  6. Ciasto wkładamy do formy (babka – na zdjęciu forma róża) i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
  7. Robimy zalewę lukrową rozpuszczając cukier puder w soku cytrynowym. Jest to płynna masa – nie przejmujemy się tym.
  8. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dośc grubym patyczkiem w kilku miejscach (idealne są chińskie pałeczki) i w otwory wlewamy zalewę lukrową.
  9. Zostawiamy trochę zalewy i dodajemy cukier puder do uzyskania konsystencji normalnego lukru. Polewamy tym ciasto po ostyngnięciu i wyjęciu z formy.

Uwagi dodatkowe:

Takie ciasto można wykorzystać na inne wypieki drożdżowe jak bułki lub dużą blachę ciasta zmieniając odpowiednio proporcje. Uwaga babka znika błyskawicznie.

   Zdjęcie i przepis podesłany przez Rodziców – dziękuję.

  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…