Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

0

Babki drożdżowe to klasyka ale nigdy się nie nudzą. Ten przepis jest trochę urozmaicony ze względu na lukier, kwaśny idealnie równoważący słodki smak babki. Idealne z masłem i kawą. No co ja zawsze jem drożdzowe z masłem ?

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 45 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Babka:
  • 600 mąki
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 140 g cukru
  • 120 g masła
  • rodzynki
  • pół łyżeczki soli
  • aromatu cytrynowy
    Zalewa lukrowa:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania

  1. Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
  2. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, aromat i rozczyn drożdżowy.
  4. Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy, jak ktoś wam powie super przepis na takie bez wyrabiania to nie wierzcie, że będzie tak samo smaczne. To jendak nie to samo.
  5. Pod koniec wyrabiania dodajemy do masy przypruszone mąką rodzynki wcześniej namoczone.
  6. Ciasto wkładamy do formy (babka – na zdjęciu forma róża) i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
  7. Robimy zalewę lukrową rozpuszczając cukier puder w soku cytrynowym. Jest to płynna masa – nie przejmujemy się tym.
  8. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dośc grubym patyczkiem w kilku miejscach (idealne są chińskie pałeczki) i w otwory wlewamy zalewę lukrową.
  9. Zostawiamy trochę zalewy i dodajemy cukier puder do uzyskania konsystencji normalnego lukru. Polewamy tym ciasto po ostyngnięciu i wyjęciu z formy.

Notatki

Takie ciasto można wykorzystać na inne wypieki drożdżowe jak bułki lub dużą blachę ciasta zmieniając odpowiednio proporcje. Uwaga babka znika błyskawicznie.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/babka-drozdzowa-z-lukrem-cytrynowym/
   Zdjęcie i przepis podesłany przez Rodziców – dziękuję.

  • Pleśniak z czereśniami

    Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…
  • Kluski na parze (Pampuchy)

    Kluski, na parze, buchty, pampuchy, parowańce i pewnie jeszcze kilka innych nazw, zależy o…
  • Kisiel z wiśniami i rodzynkami

    Strasznie prosty pomysł na przygotowanie tego popularnego deseru ze świeżymi owocami. Kisi…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Pleśniak z czereśniami

    Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…
  • Mini małpi chlebek nadziewany toffi

    Monkey bread w wersji babeczek, czyli mini małpi chlebek nadziewany tofii. Doskonała przek…
  • Mini pączki serowe

    Błyskawiczne mini pączki serowe, niezbyt słodkie w sam raz do wcinania podczas meczu, ale …
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Pleśniak z czereśniami

Doskonale wszyscy chyba znają ciasto pleśniak, jednak zazwyczaj robi się go z dżemem lub p…