Potrzebne składniki
Babka:
- 600 mąki
- 4 żółtka
- 60 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 140 g cukru
- 120 g masła
- rodzynki
- pół łyżeczki soli
- aromatu cytrynowy
Zalewa lukrowa:
- szklanka cukru pudru
- sok z 2 cytryn
Sposób wykonania
- Przygotowujemy rozczyn z mleka, łyżeczki cukru, 2 łyżeczek mąki i drożdźy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min. Mleko musi mieć temperaturę pokojową lub lekko ciepłe.
- Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
- Do miski wsypujemy sól, przykrywamy mąką dolewamy masę z jajek, roztopione ostudzone masło, aromat i rozczyn drożdżowy.
- Wyrabiamy dokładnie na ciasto, które bez problemu odchodzi od rąk. Uwaga ciasto drożdżowe wymaga pracy, jak ktoś wam powie super przepis na takie bez wyrabiania to nie wierzcie, że będzie tak samo smaczne. To jendak nie to samo.
- Pod koniec wyrabiania dodajemy do masy przypruszone mąką rodzynki wcześniej namoczone.
- Ciasto wkładamy do formy (babka – na zdjęciu forma róża) i pieczemy 45 min w 180 stopniach.
- Robimy zalewę lukrową rozpuszczając cukier puder w soku cytrynowym. Jest to płynna masa – nie przejmujemy się tym.
- Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto nakłuwamy dośc grubym patyczkiem w kilku miejscach (idealne są chińskie pałeczki) i w otwory wlewamy zalewę lukrową.
- Zostawiamy trochę zalewy i dodajemy cukier puder do uzyskania konsystencji normalnego lukru. Polewamy tym ciasto po ostyngnięciu i wyjęciu z formy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zdjęcie i przepis podesłany przez Rodziców – dziękuję.
Bardzo dziękuje za przepis na jagodzianki 🙂 wyszły pyszne , na pewno z korzystam z przepisu na ciasto drożdżowe z lukrem cytrynowym .Pozdrawiam serdecznie ,życzę miłego dnia 🙂
dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowało 🙂 Również życzę miłego dnia.