Potrzebne składniki
- pół kurczaka
- porcja rosołowa z kaczki (szyja. skrzydełka)
- pęczek włoszczyzny
- 1 mała cebula
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki liści laurowych
- kilka gałązek lubczyku
- sól pieprz
Sposób wykonania
- Do około 3 litrów zimnej wody wkładamy umyte mięso z kaczki i kurczaka.
- Wstawiamy na ogień normalny i czekamy aż będzie się już prawie gotować. W tym momencie zmniejszamy ogień na minimalny nie dopuszczając do wrzenia. Niestety trzeba pilnować i przez cały proces gotowania rosół ma tylko sobie pyrkać. Jak zagotujemy zrobi się mętny.
- Jeśli na wierzchu wody zbiorą się burzyny od gotowania mięsa delikatnie zbieramy je łyżką.
- Po zmniejszeniu ognia dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, lubczyk i solimy.
- Dokładamy obraną włoszczyznę. Marchew jeśli jest duża najlepiej pokroić na mniejsze części. Pietruszkę, seler, por wkładamy w całości.
- Cebulę obieramy i opalamy nad gazem i również dorzucamy w całości.
- Pozwalamy się temu spokojnie gotować pilnując co jakiś czas czy ogień nie jest za mocny przynajmniej przez 1,5 godziny. Sprawdzamy czy warzywa i mięso już są miękkie.
- Jeśli wszystko jest takie jak trzeba przecedzamy całość do drugiego garnka na durszlaku tak by pozostał sam bulion lub odławiamy wszystko ze środka. Lepiej przecedzić bo por może pozostawić oddzielone nitki które ciężko wyłowić.
- Ze skrzydełek i piersi kurczaka możemy oddzielić mięso pokroić drobno i dorzucić na talerz przed podaniem. Tak samo jedną czy dwie marchewki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na talerz.
- Podajemy z makaronem typu nitki z dodatkiem natki pietruszki.
- Warzywa można wykorzystać np. na sałatkę a pozostałe mięso użyć w potrawce.
- Bulion przechowujemy w lodówce i odgrzewamy również na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rosół drobiowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!