Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Boże narodzenie

Rosół drobiowy

Kosą po patelni 3 lipca 2017
U mnie rosołek nie w niedziele a w poniedziałek, może dlatego że nie robię z niego pomidorowej. Szczerze powiem dobry rosół zrobić nie jest to takie proste jak się wydaje. Trzeba to pilnować zachować całą procedurę. Sam zanim zrobiłem taki jak trzeba to spaprałem kilka. Ten jest akurat drobiowy robi się go szybciej bo z innymi rodzajami mięsa trzeba się bawić nawet koło 3 godzin. Może i pracy wymaga ale zrobienie takiego rosołku w porównaniu do takiego na kostkach rosołowych to jak porównanie hulajnogi do nowego BMW 🙂 Polecam się pomęczyć.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 40 min.
Łącznie: 2 godz.
Jak wykonać przepis na – Rosół drobiowy

Potrzebne składniki

  • pół kurczaka
  • porcja rosołowa z kaczki (szyja. skrzydełka)
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki liści laurowych
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól pieprz

Sposób wykonania

  • Do około 3 litrów zimnej wody wkładamy umyte mięso z kaczki i kurczaka.
  • Wstawiamy na ogień normalny i czekamy aż będzie się już prawie gotować. W tym momencie zmniejszamy ogień na minimalny nie dopuszczając do wrzenia. Niestety trzeba pilnować i przez cały proces gotowania rosół ma tylko sobie pyrkać. Jak zagotujemy zrobi się mętny.
  • Jeśli na wierzchu wody zbiorą się burzyny od gotowania mięsa delikatnie zbieramy je łyżką.
  • Po zmniejszeniu ognia dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, lubczyk i solimy.
  • Dokładamy obraną włoszczyznę. Marchew jeśli jest duża najlepiej pokroić na mniejsze części. Pietruszkę, seler, por wkładamy w całości.
  • Cebulę obieramy i opalamy nad gazem i również dorzucamy w całości.
  • Pozwalamy się temu spokojnie gotować pilnując co jakiś czas czy ogień nie jest za mocny przynajmniej przez 1,5 godziny. Sprawdzamy czy warzywa i mięso już są miękkie.
  • Jeśli wszystko jest takie jak trzeba przecedzamy całość do drugiego garnka na durszlaku tak by pozostał sam bulion lub odławiamy wszystko ze środka. Lepiej przecedzić bo por może pozostawić oddzielone nitki które ciężko wyłowić.
  • Ze skrzydełek i piersi kurczaka możemy oddzielić mięso pokroić drobno i dorzucić na talerz przed podaniem. Tak samo jedną czy dwie marchewki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na talerz.
  • Podajemy z makaronem typu nitki z dodatkiem natki pietruszki.
  • Warzywa można wykorzystać np. na sałatkę a pozostałe mięso użyć w potrawce.
  • Bulion przechowujemy w lodówce i odgrzewamy również na małym ogniu nie dopuszczając do zagotowania.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rosół drobiowy wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bulion, kaczka, kura, włoszczyzna
Kosą po patelni 3 lipca 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zapiekanka z ryżu, kalafiora i schabu
Następny wpis Sałatka z warzyw z rosołu
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Seromak na kruchym spodzie

Rosół drobiowo-wołowy – tradycyjna niedzielna zupa

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?