Seromak na kruchym spodzie

4 min. czytania
0
0
Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto – seromakowiec. Nie wyobrażam sobie świąt bez maku w postaci makowca i sernika. Tu macie dwa w jednym, więc to trochę wersja dla leniwych, bo i wyrabiać specjalnie nie trzeba a większość roboty zrobi za nas mikser. I mamy sernik i makowiec w jednym. Pyszne ciasto pełne bakalii i aromatu świąt. Ciężko by się nie udało bo jest naprawdę proste. Ser i tak opadnie trochę po upieczeniu, więc się nie martwcie. Warto je zostawić w uchylonym piekarniku po upieczeniu na trochę. Jeśli Wasz piekarnik piecze za mocno i przed upływem godziny będziecie już mieli wierzch mocno przypieczony, przykryjcie ciasto folią aluminiową i dopieczcie jeszcze kilka minut. Pychota.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało
  • łyżka otartej skórki pomarańczowej

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego
  • 2 jajka i białko które zostało z ciasta
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Sposób wykonania:

  • Zimne masło łączymy z mąka żółtkami, białkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem i siekamy nożem. Szybko wyrabiamy na gładką masę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Masę makową łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim spód formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni.
  • Jajka na masę serową ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy aromat, budyń i ciepłe masło. Po trochu dodajemy ser cały czas miksując. Wkładamy rodzynki lub inne bakalie i mieszamy.
  • Wykładamy na podpieczony spód masę makową i wyrównujemy. Następnie ser i również wyrównujemy.
  • Wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Sprawdzamy podczas pieczenia czy wierzch się zarumienił. Każdy piekarnik jest inny, u mnie to była, grubo ponad godzina.
  • Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…