Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Seromak na kruchym spodzie

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
seromak
Seromak na kruchym spodzie, tradycyjny przepis pokoleniowy, lub jak niektórzy nazywają to ciasto – seromakowiec. Nie wyobrażam sobie świąt bez maku w postaci makowca i sernika. Tu macie dwa w jednym, więc to trochę wersja dla leniwych, bo i wyrabiać specjalnie nie trzeba a większość roboty zrobi za nas mikser.
I mamy sernik i makowiec w jednym. Pyszne ciasto pełne bakalii i aromatu świąt. Ciężko by się nie udało bo jest naprawdę proste. Ser i tak opadnie trochę po upieczeniu, więc się nie martwcie. Warto je zostawić w uchylonym piekarniku po upieczeniu na trochę.
Jeśli Wasz piekarnik piecze za mocno i przed upływem godziny będziecie już mieli wierzch mocno przypieczony, przykryjcie ciasto folią aluminiową i dopieczcie jeszcze kilka minut. Pychota.
Przygotowanie: 30 min. min.
Gotowanie: 1 godz. godz. 30 min. min.
Łącznie: 2 godz. godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Seromak na kruchym spodzie

Potrzebne składniki

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 1 puszka maku z bakaliami
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało
  • łyżka otartej skórki pomarańczowej

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego
  • 2 jajka i białko które zostało z ciasta
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Zimne masło łączę z mąką, żółtkami, białkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem i siekam nożem. Szybko wyrabiam na gładką masę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 30 min.
  • Masę makową łączę z pozostałymi składnikami i mieszam.
  • Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim spód formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni.
  • Jajka na masę serową ubijam mikserem z cukrem, dodaję aromat, budyń i ciepłe masło. Po trochu dodaję ser, cały czas miksując. Wkładam rodzynki lub inne bakalie i mieszam.
  • Wykładam na podpieczony spód masę makową i wyrównuję. Następnie ser i również wyrównuję.
  • Wstawiam na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Sprawdzam podczas pieczenia czy wierzch się zarumienił. Każdy piekarnik jest inny, u mnie to była, grubo ponad godzina.
  • Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem i gotowe pyszne ciasto świąteczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

seromak
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
17 grudnia 2019 22:37

Na jaki rozmiar blachy jest tn przepis?

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Pyszny i zdrowy kurczak z grilla – najlepsze przepisy na lato
  • Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi
  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Chłodniczy przewóz cateringu
sernik wiedenski scaled

Sernik wiedeński – klasyka, która nigdy się nie nudzi

alergia zwierzeta

Alergia na zwierzęta – jak sobie z tym poradzić?

laka kwietna

Łąka kwietna w ogrodzie: zalety, pielęgnacja, ekologia

alfredo 8305773 1280

Sekrety idealnego sosu: Jak zrobić pyszny sos, który urozmaici każde danie?

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

ai technologia

Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze codzienne życie?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?