Potrzebne składniki
Na ciasto:
- 120 g masła
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 1 puszka maku z bakaliami
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało
- łyżka otartej skórki pomarańczowej
Masa serowa:
- 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego
- 2 jajka i białko które zostało z ciasta
- 1 budyń waniliowy
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania
- Zimne masło łączymy z mąka żółtkami, białkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem i siekamy nożem. Szybko wyrabiamy na gładką masę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
- Masę makową łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i wyklejamy nim spód formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni.
- Jajka na masę serową ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy aromat, budyń i ciepłe masło. Po trochu dodajemy ser cały czas miksując. Wkładamy rodzynki lub inne bakalie i mieszamy.
- Wykładamy na podpieczony spód masę makową i wyrównujemy. Następnie ser i również wyrównujemy.
- Wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Sprawdzamy podczas pieczenia czy wierzch się zarumienił. Każdy piekarnik jest inny, u mnie to była, grubo ponad godzina.
- Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Na jaki rozmiar blachy jest tn przepis?