Potrzebne składniki
Na ciasto:
- 120 g masła
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 1 puszka maku z bakaliami
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek i bakalii bo pewnie w puszce za mało
- łyżka otartej skórki pomarańczowej
Masa serowa:
- 1 kg sera białego lub opakowanie dobrej jakości sera na sernik już mielonego
- 2 jajka i białko które zostało z ciasta
- 1 budyń waniliowy
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego
Sposób wykonania
- Zimne masło łączę z mąką, żółtkami, białkiem, proszkiem do pieczenia i cukrem i siekam nożem. Szybko wyrabiam na gładką masę zawijam w folię i wstawiam do lodówki na 30 min.
- Masę makową łączę z pozostałymi składnikami i mieszam.
- Wyjmuję ciasto z lodówki i wyklejam nim spód formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do piekarnika na 10 min w temperaturze 180 stopni.
- Jajka na masę serową ubijam mikserem z cukrem, dodaję aromat, budyń i ciepłe masło. Po trochu dodaję ser, cały czas miksując. Wkładam rodzynki lub inne bakalie i mieszam.
- Wykładam na podpieczony spód masę makową i wyrównuję. Następnie ser i również wyrównuję.
- Wstawiam na 1-1,5 godziny do piekarnika na 180 stopni, grzanie góra i dół. Sprawdzam podczas pieczenia czy wierzch się zarumienił. Każdy piekarnik jest inny, u mnie to była, grubo ponad godzina.
- Możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem i gotowe pyszne ciasto świąteczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Seromak na kruchym spodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Na jaki rozmiar blachy jest tn przepis?