Potrzebne składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 100 g drożdży (świeżych)
- 200 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- masa krówkowa, masa czekoladowa lub konfitura (do nadziewania)
- cukier puder lub lukier (na wierzch pączków)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Gorące ziemniaki przeciskam przez praskę do miski.
- Na wierzch jeszcze ciepłych ziemniaków kruszę drożdże i wykładam zwiórkowane masło. Wszystko mieszam i zostawiam do przestudzenia.
- Żółtak jajek ucieram z cukrem na gęsty kogiel-mogiel, dodaję do przestudzonych ziemniaków i mieszam.
- Z białek ubijam pianę z odrobiną soli i dokładam do ziemniaków wraz ze spirytusem. Całość wyrabiam mikserem lub Thermomixem.
- Zostawiam ciasto na 15 min by odpoczęło.
- Ciasto jest trochę lepkie, więc nabieram je z miski łyżką na natłuszczone dłonie, robię wgłębienie i nakładam łyżeczką nadzienie. Zlepiam, formując kulkę w razie konieczności obtaczając lekko mąką na blacie.
- Pączki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotej barwy. Wykładam na papier by przestygły i posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem. Zostawiam je na 4-5 godzin i wcinam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki ziemniaczane z toffi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!