Pączki z ziemniakami? No może nie z nadzieniem ziemniaczanym ale toffi czy konfiturą, jednak ziemniaki w cieście to super rozwiązanie. Dzięki nim właśnie długo pozostają świeże, ponieważ ziemniaki zatrzymują wilgoć. Ja je po usmażeniu zostawiam na 4-5 godzin by porządnie odparowały albo robię je nawet dzień wcześniej. W ogóle nie czuć ziemniaków w smaku, są słodkie i pyszne. Nie są za słodkie więc polecam użyć słodkiego nadzienia a nawet je polukrować. Idealnie sprawdza się właśnie toffi, czekolada lub słodka konfitura różana. Mniam… i słodkiego tłustego czwartku.
Jak wykonać przepis na – Pączki ziemniaczane z toffiPotrzebne składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 100 g drożdży (świeżych)
- 200 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- masa krówkowa, masa czekoladowa lub konfitura (do nadziewania)
- cukier puder lub lukier (na wierzch pączków)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Gorące ziemniaki przeciskam przez praskę do miski.
- Na wierzch jeszcze ciepłych ziemniaków kruszę drożdże i wykładam zwiórkowane masło. Wszystko mieszam i zostawiam do przestudzenia.
- Żółtak jajek ucieram z cukrem na gęsty kogiel-mogiel, dodaję do przestudzonych ziemniaków i mieszam.
- Z białek ubijam pianę z odrobiną soli i dokładam do ziemniaków wraz ze spirytusem. Całość wyrabiam mikserem lub Thermomixem.
- Zostawiam ciasto na 15 min by odpoczęło.
- Ciasto jest trochę lepkie, więc nabieram je z miski łyżką na natłuszczone dłonie, robię wgłębienie i nakładam łyżeczką nadzienie. Zlepiam, formując kulkę w razie konieczności obtaczając lekko mąką na blacie.
- Pączki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotej barwy. Wykładam na papier by przestygły i posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem. Zostawiam je na 4-5 godzin i wcinam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki ziemniaczane z toffi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: