Pączki ziemniaczane z toffi – długo pozostają świeże i są pyszne

Kosą po patelni
Pączki z ziemniakami? No może nie z nadzieniem ziemniaczanym ale toffi czy konfiturą, jednak ziemniaki w cieście to super rozwiązanie. Dzięki nim właśnie długo pozostają świeże, ponieważ ziemniaki zatrzymują wilgoć. Ja je po usmażeniu zostawiam na 4-5 godzin by porządnie odparowały albo robię je nawet dzień wcześniej. W ogóle nie czuć ziemniaków w smaku, są słodkie i pyszne. Nie są za słodkie więc polecam użyć słodkiego nadzienia a nawet je polukrować. Idealnie sprawdza się właśnie toffi, czekolada lub słodka konfitura różana. Mniam… i słodkiego tłustego czwartku.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 20 pączków
Jak wykonać przepis na – Pączki ziemniaczane z toffi

Potrzebne składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 180 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g drożdży (świeżych)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • masa krówkowa, masa czekoladowa lub konfitura (do nadziewania)
  • cukier puder lub lukier (na wierzch pączków)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Gorące ziemniaki przeciskam przez praskę do miski.
  • Na wierzch jeszcze ciepłych ziemniaków kruszę drożdże i wykładam zwiórkowane masło. Wszystko mieszam i zostawiam do przestudzenia.
  • Żółtak jajek ucieram z cukrem na gęsty kogiel-mogiel, dodaję do przestudzonych ziemniaków i mieszam.
  • Z białek ubijam pianę z odrobiną soli i dokładam do ziemniaków wraz ze spirytusem. Całość wyrabiam mikserem lub Thermomixem.
  • Zostawiam ciasto na 15 min by odpoczęło.
  • Ciasto jest trochę lepkie, więc nabieram je z miski łyżką na natłuszczone dłonie, robię wgłębienie i nakładam łyżeczką nadzienie. Zlepiam, formując kulkę w razie konieczności obtaczając lekko mąką na blacie.
  • Pączki smażę w głębokim tłuszczu z obu stron, do uzyskania złotej barwy. Wykładam na papier by przestygły i posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem. Zostawiam je na 4-5 godzin i wcinam.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki ziemniaczane z toffi wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze