Potrzebne składniki
- 1 kg mąki
- 80 g drożdży
- 200 g cukru
- 6 żółtek
- 1 opakowanie masła lub margaryny
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 500 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu
- marmolada najlepiej różana
Sposób wykonania
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka oddzielam i ucieram np. mikserem z resztą cukru, dodaję aromat, spirytus i solę.
- Do masy dodaję mąkę i mieszam dodając roztopione przestudzone masło lub margarynę.
- Całość wyrabiam dokładnie, tak by ciasto odchodziło od dłoni i się dobrze napowietrzyło. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto zagniatam ponownie, dodając trochę mąki i robę placek o grubości około 1,5 cm.
- Wykrawam krążki o średnicy szklanki. Lekko rozciągając w dłoniach. Nakładam do do środka marmoladę i zawijam wszystkie brzegi do środka zlepiając. Cały pączek należy jeszcze uformować w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
- W szerokim garnku podgrzewam olej, jednak nie może być on bardzo gorący, tak więc wstawiam na średni ogień. Wrzucam kawałek ciasta i sprawdzam czy nadaje się już do smażenia. Powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę).
- Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest wilgotne.
- Odsączam nadmiar tłuszczu na kratce lub na ręcznikach papierowych i zostawiam do przestudzenia. Potem posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tradycyjne pączki z marmoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Super,zrobię na pewno dziś zacheciłeś do tego przepisu 👍💖
A można je nadziewać po usmażeniu?
oczywiście że tak 🙂 np bita śmietana niezbyt się nadaję do nadziewania przed smażeniem
Czasami próbuję robić pączki z różnych przepisów, ale w środku pozostają ciastowate :(. Nie mam zbytniej wprawy :(. Co robię źle?
zapewne za duża temperatura przy smażeniu, szybko nabierają koloru ale są smażone zbyt krótko i w środku są jeszcze niedosmażone
Zamiast marmolady użyjcie wiśni z nalewki rewelacja.