Tradycyjne pączki domowej roboty z marmoladą

Kosą po patelni
Każdy, kto poszukuje autentycznego przepisu na pączki, znajdzie ukojenie w tej sprawdzonej recepturze. Tradycyjne pączki, przygotowywane według starych, domowych metod, to nie tylko kulinarna przyjemność, ale również sposób na celebrowanie rodzinnych tradycji. W naszych domach od pokoleń przekazywana jest tajemnica idealnie miękkiego i puszystego ciasta drożdżowego, które po smażeniu w głębokim tłuszczu, staje się nieodparcie kuszące. Wypełnione hojną porcją aromatycznej marmolady i obsypane obficie cukrem pudrem, te pączki to kwintesencja domowego ciepła i radości, jaką niesie wspólne gotowanie.
Sekret idealnych pączków kryje się nie tylko w składnikach, ale i w miłości, z jaką są przygotowywane. Dziś chcę się z Tobą podzielić tą wyjątkową recepturą, która pozwoli Ci odtworzyć smak dzieciństwa i wprowadzić do Twojego domu atmosferę pełną słodkich wspomnień. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczne posypanie cukrem pudrem, czy też zechcesz dodać odrobinę nowoczesności, lukrując je według własnego gustu, te pączeki z pewnością zachwycą każdego, kto je spróbuje. Zapraszam do kuchni pełnej aromatów, gdzie tradycja łączy się z domowym ciepłem, dając początek niezapomnianym smakowym doświadczeniom.
Przygotowanie: 1 godz.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz. 40 min.
Ilość porcji 10 – 12 pączków
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Tradycyjne pączki z marmoladą

Potrzebne składniki

  • 1 kg mąki
  • 80 g drożdży
  • 200 g cukru
  • 6 żółtek
  • 1 opakowanie masła lub margaryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 500 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • marmolada najlepiej różana

Sposób wykonania

  • Drożdże rozpuszczam w letnim mleku z łyżką cukru i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Żółtka oddzielam i ucieram np. mikserem z resztą cukru, dodaję aromat, spirytus i solę.
  • Do masy dodaję mąkę i mieszam dodając roztopione przestudzone masło lub margarynę.
  • Całość wyrabiam dokładnie, tak by ciasto odchodziło od dłoni i się dobrze napowietrzyło. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto zagniatam ponownie, dodając trochę mąki i robę placek o grubości około 1,5 cm.
  • Wykrawam krążki o średnicy szklanki. Lekko rozciągając w dłoniach. Nakładam do do środka marmoladę i zawijam wszystkie brzegi do środka zlepiając. Cały pączek należy jeszcze uformować w dłoniach w zgrabną kulkę i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
  • W szerokim garnku podgrzewam olej, jednak nie może być on bardzo gorący, tak więc wstawiam na średni ogień. Wrzucam kawałek ciasta i sprawdzam czy nadaje się już do smażenia. Powinien po jego wrzuceniu skwierczeć (ale nie wariować jak gejzer na wiosnę).
  • Pączki smażymy z obu stron do uzyskania złoto-brązowej barwy sprawdzając patyczkiem czy ciasto w środku nie jest wilgotne.
  • Odsączam nadmiar tłuszczu na kratce lub na ręcznikach papierowych i zostawiam do przestudzenia. Potem posypuję cukrem pudrem lub polewam lukrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Tradycyjne pączki z marmoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
6 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Super,zrobię na pewno dziś zacheciłeś do tego przepisu 👍💖

Magdalena Andrysiewicz

A można je nadziewać po usmażeniu?

Kosą po patelni

oczywiście że tak 🙂 np bita śmietana niezbyt się nadaję do nadziewania przed smażeniem

Margherita Szwec

Czasami próbuję robić pączki z różnych przepisów, ale w środku pozostają ciastowate :(. Nie mam zbytniej wprawy :(. Co robię źle?

Kosą po patelni

zapewne za duża temperatura przy smażeniu, szybko nabierają koloru ale są smażone zbyt krótko i w środku są jeszcze niedosmażone

Karol Kosiński

Zamiast marmolady użyjcie wiśni z nalewki rewelacja.