Schab gotowany w ziołach

7 minuty czytania

Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię.

Schab gotowany w ziołach

Wielkość porcji kupa luda

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół - tu były użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  1. Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  3. Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  4. Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  5. Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  6. Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej.
  7. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania.
  8. Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem.
  9. Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia.
  10. Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia.
  11. Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  12. Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę.