Schab gotowany w ziołach

5 min. czytania
0
0
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię. Czujecie już magię Świąt w powietrzu?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Schab gotowany w ziołach
Składniki:
  • 1200 g schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół – tu były użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
  • Wieczorem umyłem schab i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowałem mieszankę ziół z 1/4 oleju i dokładnie natarłem nimi schab, równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  • Wsadziłem do miski przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rano schab wsadziłem do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  • Do garnka wrzuciłem: sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  • Zalałem całość wodą, tak by przykryła mięso całkiem i wlałem pozostały olej.
  • Garnek przykryłem i na średnim ogniu zostawiłem do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody, gotowałem jeszcze 5 minut i wyłączyłem grzanie pod garnkiem.
  • Zostawiłem garnek, nie zdejmując pokrywki, do ostudzenia.
  • Znów włączyłem grzanie po przestudzeniu i zagotowałem wodę i gotowałem kolejne 5 minut od wrzenia.
  • Znów wyłączyłem grzanie i zostawiłem do wystudzenia.
  • Wyjąłem z garnka schab i mam pyszną, soczystą wędlinę. Nic trudnego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab gotowany w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 117
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    119
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite