Schab gotowany w ziołach

2 min. czytania
0
0
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół - tu były użyte szałwia (zioła prowansalskie, tymianek)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  • Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  • Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  • Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  • Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej.
  • Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem.
  • Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia.
  • Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia.
  • Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…