Schab gotowany w ziołach

Kosą po patelni
Schab gotowany w ziołach
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!!
Delikatny i soczysty idealny na wyjątkowe okazje jak święta. Do tego wiemy co jemy, a to wartość bezcenna.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
Jak wykonać przepis na – Schab gotowany w ziołach

Potrzebne składniki

  • 1200 g schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół – tu były użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  • Wieczorem umyłem schab i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowałem mieszankę ziół z 1/4 oleju i dokładnie natarłem nimi schab, równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony. Wsadziłem do miski przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rano schab wsadziłem do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu. Do garnka wrzuciłem: sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek. Zalałem całość wodą, tak by przykryła mięso całkiem i wlałem pozostały olej. Garnek przykryłem i na średnim ogniu zostawiłem do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody, gotowałem jeszcze 5 minut i wyłączyłem grzanie pod garnkiem. Zostawiłem garnek, nie zdejmując pokrywki, do ostudzenia.
  • Znów włączyłem grzanie po przestudzeniu i zagotowałem wodę i gotowałem kolejne 5 minut od wrzenia. Wyłączyłem grzanie i zostawiłem do wystudzenia.
  • Wyjąłem z garnka schab i mam pyszną, soczystą wędlinę. Nic trudnego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab gotowany w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl

Mniam! Idealny do kanapek! 🙂 Smakuje naprawdę świetnie!

minimili

Baaaaaardzo niedobrze, że znalazłam ten przepis, jak schab siedzi już w piekarniku. Marzyło mi się coś innego niż zwykle. Spróbuję następnym razem:-)