Potrzebne składniki
- 1200 g schabu bez kości
- 3/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soli
- 2 łyżki cukru
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- Po łyżce różnych ziół – tu były użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania
- Wieczorem umyłem schab i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
- Przygotowałem mieszankę ziół z 1/4 oleju i dokładnie natarłem nimi schab, równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
- Wsadziłem do miski przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
- Rano schab wsadziłem do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
- Do garnka wrzuciłem: sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
- Zalałem całość wodą, tak by przykryła mięso całkiem i wlałem pozostały olej.
- Garnek przykryłem i na średnim ogniu zostawiłem do zagotowania.
- Po zagotowaniu wody, gotowałem jeszcze 5 minut i wyłączyłem grzanie pod garnkiem.
- Zostawiłem garnek, nie zdejmując pokrywki, do ostudzenia.
- Znów włączyłem grzanie po przestudzeniu i zagotowałem wodę i gotowałem kolejne 5 minut od wrzenia.
- Znów wyłączyłem grzanie i zostawiłem do wystudzenia.
- Wyjąłem z garnka schab i mam pyszną, soczystą wędlinę. Nic trudnego.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab gotowany w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Baaaaaardzo niedobrze, że znalazłam ten przepis, jak schab siedzi już w piekarniku. Marzyło mi się coś innego niż zwykle. Spróbuję następnym razem:-)