Schab gotowany w ziołach

3 min. czytania
0
0
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Schab gotowany w ziołach

Składniki:

  • 1,2 kg schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół - tu były użyte szałwia (zioła prowansalskie, tymianek)
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

  • Wieczorem myjemy schab i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowujemy mieszankę ziół i wcieramy w schab równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  • Wsadzamy do miski przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
  • Rano schab wyjmujemy i wsadzamy do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  • Do garnka wrzucamy, sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  • Zalewamy wodą tak by przykryło mięso całkiem i wlewamy olej.
  • Garnek przykrywamy i na średnim ogniu wstawiamy do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień pod garnkiem.
  • Zostawiamy garnek nie zdejmując pokrywki do ostudzenia.
  • Gdy będzie już chłodny znów zagotowujemy i gotujemy 5 minut od wrzenia.
  • Znów wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.
  • Wyjmujemy z garnka schab i mamy pyszną soczystą wędlinę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 97
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    98
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…