Schab gotowany w ziołach
Nie ma jak wędlinka zrobiona samemu w domu. Taki schab gotowany w ziołach z pozoru to tylko skomplikowana rzecz ale robi się go prosto i szybko. Można w ten sposób zrobić zarówno schab jak i np. piersi z indyka. Więcej jest czekania niż samego gotowania. Ale naprawdę warto!!! Na świąteczny stół jak znalazł, a święta to przecież nie tylko postne potrawy na wigilię. Czujecie już magię Świąt w powietrzu?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Schab gotowany w ziołach
Składniki:
  • 1200 g schabu bez kości
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • Po łyżce różnych ziół – tu były użyte szałwia, zioła prowansalskie, tymianek
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
  • Wieczorem umyłem schab i osuszyłem ręcznikiem papierowym.
  • Przygotowałem mieszankę ziół z 1/4 oleju i dokładnie natarłem nimi schab, równomiernie z każdej strony tak by był nimi obtoczony.
  • Wsadziłem do miski przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki.
  • Rano schab wsadziłem do garnka. Wielkość garnka musi być dopasowana do wielkości schabu.
  • Do garnka wrzuciłem: sól, cukier, ziele angielskie, listki i czosnek.
  • Zalałem całość wodą, tak by przykryła mięso całkiem i wlałem pozostały olej.
  • Garnek przykryłem i na średnim ogniu zostawiłem do zagotowania.
  • Po zagotowaniu wody, gotowałem jeszcze 5 minut i wyłączyłem grzanie pod garnkiem.
  • Zostawiłem garnek, nie zdejmując pokrywki, do ostudzenia.
  • Znów włączyłem grzanie po przestudzeniu i zagotowałem wodę i gotowałem kolejne 5 minut od wrzenia.
  • Znów wyłączyłem grzanie i zostawiłem do wystudzenia.
  • Wyjąłem z garnka schab i mam pyszną, soczystą wędlinę. Nic trudnego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab gotowany w ziołach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
minimili
6 miesięcy temu

Baaaaaardzo niedobrze, że znalazłam ten przepis, jak schab siedzi już w piekarniku. Marzyło mi się coś innego niż zwykle. Spróbuję następnym razem:-)