Kosą po patelni Przepisy Mięso Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

3 min. czytania
1
0
W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych. Podoba mi się również smażenie jej z cebulką i jabłkiem w cydrze lub piwie jabłkowym. W tym przepisie użyłem kiełbasy parzonej, jednak z powodzeniem można skorzystać z surowej i wydłużyć trochę pobyt w piekarniku do 2x po 40 min. Wino nadaje lekką cierpkość, musztarda ostrość ale nie jest przesadzona, a cebula i miód słodycz. Polecam zarówno jej amatorom jak i tym, którzy mają mieszane uczucia.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy parzonej
  • 100 g boczku
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki wina wytrawnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku

Sposób wykonania:

  • Cebule kroimy w piórka, paprykę w grubszą kostkę, a czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
  • Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy cebulę, paprykę i czosnek i całość chwilę smażymy.
  • Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy kiełbasy, tak by tworzyły jedną warstwę.
  • W kubeczku łączymy z winem pozostałe składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  • Na ułożone kiełbasy rozkładamy równomiernie boczek z cebulą i papryką i wszędzie polewamy przygotowaną zalewą. Staramy się to zrobić równomiernie najlepiej używając łyżki.
  • Wstawiamy przykryte na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Potem zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy kolejne 30 min. Jeżeli mamy opcję grill, możemy ją włączyć na ostatnie 5 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić, wtedy daniee jest gotowe.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Przekąska imprezowa – mini hot-dogi w cieście na pizzę

Niedługo zaczniemy kibicować, imprezować i taka przekąska na imprezy wszelakie – jak…