W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych. Podoba mi się również smażenie jej z cebulką i jabłkiem w cydrze lub piwie jabłkowym. W tym przepisie użyłem kiełbasy parzonej, jednak z powodzeniem można skorzystać z surowej i wydłużyć trochę pobyt w piekarniku do 2 x po 40 min. Wino nadaje lekką cierpkość, musztarda ostrość ale nie jest przesadzona, a cebula i miód słodycz. Polecam zarówno jej amatorom jak i tym, którzy mają mieszane uczucia. Danie idealne na Wielkanoc.
Jak wykonać przepis na – Biała kiełbasa pieczona w winiePotrzebne składniki
- 1 kg białej kiełbasy parzonej
- 100 g boczku
- 1 biała cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wina wytrawnego
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
Sposób wykonania
- Cebulę pokroiłem w piórka, paprykę w grubszą kostkę, a czosnek obrałem i pokroiłem na ćwiartki.
- Boczek pokroiłem w drobną kostkę i podsmażyłem na patelni bez tłuszczu tak cy się trochę wytopił. Dorzuciłem cebulę, paprykę i czosnek i całość chwilę smażyłem.
- Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułożyłem kiełbasy, tak by tworzyły jedną warstwę.
- W kubeczku połączyłem z winem pozostałe składniki i przyprawy i dokładnie wymieszałem tworząc sos.
- Na ułożone kiełbasy rozłożyłem równomiernie boczek z cebulą i papryką i całość, równomiernie polałem przygotowanym sosem.
- Wstawiłem przykryte na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Potem zdjąłem pokrywę i dalej piekłem kolejne 30 min. Jeżeli mamy opcję grill, możemy ją włączyć na ostatnie 5 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić, wtedy danie jest gotowe. Smacznego
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Biała kiełbasa pieczona w winie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Pyszna wersja podania białej.