Kosą po patelni Przepisy Mięso Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

0

W dzieciństwie za białą kiełbasą jakoś nie przepadałem, a teraz ją uwielbiam. Robiłem już ją na kilka sposobów ale biała kiełbasa pieczona w winie należy do najsmaczniejszych. Podoba mi się również smażenie jej z cebulką i jabłkiem w cydrze lub piwie jabłkowym. W tym przepisie użyłem kiełbasy parzonej, jednak z powodzeniem można skorzystać z surowej i wydłużyć trochę pobyt w piekarniku do 2x po 40 min. Wino nadaje lekką cierpkość, musztarda ostrość ale nie jest przesadzona, a cebula i miód słodycz. Polecam zarówno jej amatorom jak i tym, którzy mają mieszane uczucia.

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy parzonej
  • 100 g boczku
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół szklanki wina wytrawnego
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku

Sposób przygotowania

  1. Cebule kroimy w piórka, paprykę w grubszą kostkę, a czosnek obieramy i przekrawamy na pół.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Dorzucamy cebulę, paprykę i czosnek i całość chwilę smażymy.
  3. Na dnie dużego naczynia żaroodpornego układamy kiełbasy, tak by tworzyły jedną warstwę.
  4. W kubeczku łączymy z winem pozostałe składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy.
  5. Na ułożone kiełbasy rozkładamy równomiernie boczek z cebulą i papryką i wszędzie polewamy przygotowaną zalewą. Staramy się to zrobić równomiernie najlepiej używając łyżki.
  6. Wstawiamy przykryte na 30 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Potem zdejmujemy pokrywę i dalej pieczemy kolejne 30 min. Jeżeli mamy opcję grill, możemy ją włączyć na ostatnie 5 minut. Kiełbaski powinny się lekko zarumienić, wtedy daniee jest gotowe.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/biala-kielbasa-pieczona-winie/
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
  • Sałatka z ciecierzycy i żółtego sera

    Proste, ale bardzo smaczne danie, czyli sałatka z ciecierzycy i żółtego sera z dodatkiem c…
  • Chłodnik ogórkowy

    Znacie prostszą zupę i taką która ochłodzi nam brzuszek od środka w te upały? Chłodnik ogó…
Pokaż więcej podobnych wpisów
  • Lasagne bolognese

    Makaron z mięsem, sosem bolognese i sosem beszamelowym, a wszystko w towarzystwie parmezan…
  • Pierogi z mięsem i grzybami

    Pierogi, pierogi, pierogi to ja zawsze i z czym się da, tra la la. I tym skocznym akcentem…
  • Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej

    Niedawno był przepis na awokado z szynką i sugerowałem, że można melon użyć zamiennie, wię…
Więcej przepisów w kategorii Mięso

Zobacz też

Ekspresowe ciasto z owocami na weekend

To idealne ciasto dla początkujących, bo przygotowuje się je banalnie prosto. Na tym nie k…