Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem

Kosą po patelni 7 sierpnia 2021
Pyszny i prosty do wykonania domowy salceson grzybowy. Tym razem z jajkiem i boczkiem. Świeże grzyby leśne świetnie się komponują z tymi dodatkami. Grzyby już w lasach są, a to danie dobre wychodzi tylko właśnie z takich twardych i suchych, najlepiej dopiero co zebranych. Warto więc wykorzystać okazję i przygotować sobie taki salceson. Świetnie nadaje się na kanapki lub pokrojony w grubsze plastry może być podawany jako przystawka, bezpośrednio na talerzyku. Bulion specjalnie nie napisałem jaki bo to zależy od waszego gustu. Łagodniejszy wychodzi na warzywnym, a jak ktoś woli bardziej intensywne smaki może użyć wieprzowo-wołowy.
Dajcie znać jak tam u Was sytuacja z grzybami w lasach. Ja wykorzystałem do salcesonu borowiki ceglastopore. To fajne jędrne grzyby idealnie nadające się do użycia w salcesonie grzybowym. Jak nie znajdziecie takich to użyjcie np. prawdziwków, koźlaków lub innych borowików.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 25 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem

Potrzebne składniki

  • 500 g świeżych grzybów leśnych
  • 3 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 4 gałązki natki pietruszki i trochę posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

  • Butelka plastikowa 1.5 l. z płaskimi ściankami

Sposób wykonania

  • Grzyby umyłem dokładnie i osuszyłem. Pokroiłem je na dość grube kawałki.
  • Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek.
  • Rozgrzałem dużą patelnię i wrzuciłem na nią boczek pokrojony w kostkę. Chwilę podsmażyłem, tak by złapał kolor i zdjąłem z patelni.
  • Rozpuściłem na patelni masło i wrzuciłem pokrojoną drobno cebulę, chwile podsmażyłem i dodałem grzyby. Całość smażyłem, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu przez 10 min.
  • Odstawiłem patelnię z ognia, dodałem żelatynę rozpuszczoną w bulionie i boczek. Dodałem pietruszkę szczypiorek i przyprawy i całość wymieszałem.
  • By jajka ładnie się ułożyły na środku salcesonu najłatwiej nadziać je na patyk do szaszłyków i wstawić do butelki.
  • Przelewam wystudzone grzyby z bulionem do obciętej z góry butelki. Wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc. Następnie rozcinam butelkę i wyjmuję zawartość. Wyjmuję również patyk do szaszłyków. Można kroić na plasterki, podawać i wcinać.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi boczek, domowy, grzyby, jajka, leśne, salceson, świeże, z butelki
Kosą po patelni 7 sierpnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jaki fotelik do jedzenia dla dziecka?
Następny wpis Pościel dziecięca do przedszkola
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
DomologiaStosowana.PL
DomologiaStosowana.PL
27 sierpnia 2021 09:07

Wow!! Wygląda rewelacyjnie!! Koniecznie muszę przygotować! 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
7 sierpnia 2021 09:30

Wygląda rewelacyjnie 😍I jaki prosty przepis, swojski chlebek i taki salceson… coś fantastycznego 🙂

0
Odpowiedz

Seromak na kruchym spodzie

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Shakshuka – pyszne śniadanie

Zalewajka – bieda zupa miasta 4 kultur w wersji na bogato

Chleb pszenny z mąki pełnoziarnistej – szybki, prosty i tani

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?