Pyszny i prosty do wykonania domowy salceson grzybowy. Tym razem z jajkiem i boczkiem. Świeże grzyby leśne świetnie się komponują z tymi dodatkami. Grzyby już w lasach są, a to danie dobre wychodzi tylko właśnie z takich twardych i suchych, najlepiej dopiero co zebranych. Warto więc wykorzystać okazję i przygotować sobie taki salceson. Świetnie nadaje się na kanapki lub pokrojony w grubsze plastry może być podawany jako przystawka, bezpośrednio na talerzyku. Bulion specjalnie nie napisałem jaki bo to zależy od waszego gustu. Łagodniejszy wychodzi na warzywnym, a jak ktoś woli bardziej intensywne smaki może użyć wieprzowo-wołowy.Dajcie znać jak tam u Was sytuacja z grzybami w lasach. Ja wykorzystałem do salcesonu borowiki ceglastopore. To fajne jędrne grzyby idealnie nadające się do użycia w salcesonie grzybowym. Jak nie znajdziecie takich to użyjcie np. prawdziwków, koźlaków lub innych borowików.
Jak wykonać przepis na – Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem
Potrzebne składniki
- 500 g świeżych grzybów leśnych
- 3 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki żelatyny
- 0,5 łyżeczki kminku mielonego
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 4 gałązki natki pietruszki i trochę posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt
- Butelka plastikowa 1.5 l. z płaskimi ściankami
Sposób wykonania
- Grzyby umyłem dokładnie i osuszyłem. Pokroiłem je na dość grube kawałki.
- Jajka ugotowałem na twardo i obrałem ze skorupek.
- Rozgrzałem dużą patelnię i wrzuciłem na nią boczek pokrojony w kostkę. Chwilę podsmażyłem, tak by złapał kolor i zdjąłem z patelni.
- Rozpuściłem na patelni masło i wrzuciłem pokrojoną drobno cebulę, chwile podsmażyłem i dodałem grzyby. Całość smażyłem, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu przez 10 min.
- Odstawiłem patelnię z ognia, dodałem żelatynę rozpuszczoną w bulionie i boczek. Dodałem pietruszkę szczypiorek i przyprawy i całość wymieszałem.
- By jajka ładnie się ułożyły na środku salcesonu najłatwiej nadziać je na patyk do szaszłyków i wstawić do butelki.
- Przelewam wystudzone grzyby z bulionem do obciętej z góry butelki. Wstawiam do lodówki na 4-5 godzin lub na całą noc. Następnie rozcinam butelkę i wyjmuję zawartość. Wyjmuję również patyk do szaszłyków. Można kroić na plasterki, podawać i wcinać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy salceson grzybowy z jajkiem i boczkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Wow!! Wygląda rewelacyjnie!! Koniecznie muszę przygotować! 🙂
Wygląda rewelacyjnie 😍I jaki prosty przepis, swojski chlebek i taki salceson… coś fantastycznego 🙂