Potrzebne składniki
- 1,20 kg szynki wieprzowej bez kości
- 1,20 kg udźca indyka bez kości
- 600 g podgardla
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula opalona nad gazem
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 18%
- 12 kapeluszy suszonych grzybów
- 1 czerstwa bułka poznańska
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki, 2 łyżki majeranku, odrobina mielonego kminku
- tłuszcz do wysmarowania formy – najlepiej smalec
Sposób wykonania
- Mięso z indyka, szynkę i podgardle umyłem, pokroiłem na kawałki i wrzuciłem do garnka. Zalałem wodą, tak by prawie przykryć.
- Dołożyłem liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i grzyby. Zagotowałem, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez solenia przez 30 min. jak rosół, na wolnym ogniu.
- Obrałem włoszczyznę i dodałem do środka, posoliłem i gotowałem dalej na wolnym ogniu, kolejne 20 min.
- Dodałem pokrojoną wątróbkę i gotowałem kolejne 20 min., a następnie wystudziłem i przecedziłem przez sitko, zachowując wywar.
- W wywarze z gotowania namoczyłem bułkę.
- Mięso z warzywami i bułką (bez cebuli i ziaren przypraw z gotowania) przepuszczam przez maszynkę z drobnym sitkiem pasztetowym lub 2 razy na zwykłym sitku.
- Dodałem wszystkie przyprawy i dolewam połowę ilości wywaru i dokładnie wszystko mieszam.
- Jajka roztrzepuję ze śmietaną i dodaję do masy i ponownie wyrabiam rękami. Doprawiam ponownie do smaku Wywar dolewam po trochu w trakcie mieszania, tak by konsystencja była ciut luźniejsza niż na kotlety mielone. Jak wyjdzie zbyt wodnisty można dodać trochę bułki tartej.
- Wysmarowuję foremki tłuszczem, przekładam masę po równo do foremek i wyrównuję wierzch. Stukam o blat stołu foremkami, by wypuścić powietrze ze środka.
- Jak chcecie możecie teraz włożyć do środka morele, śliwki, żurawinę lub zostawić czysty.
- Wstawiam do piekarnika dużą blaszkę, do niej wstawiam keksówki z mięsem. Wlewam koło 1 litra wody do blaszki pod spodem i piekę w takiej kąpieli wodnej przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Teraz wystarczy wystudzić.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Domowy pasztet z szynki wieprzowej i indyka wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Ten pasztet to petarda Ci wyszedł, robiłam kiedyś dawno, ale u mnie w domu tylko ja taka pasztetowa jestem, chłopaki mają długie zęby. Taki domowy pasztet to zupełnie inny wymiar, rewelacja 🙂
Bardzo,ale to bardzo lubię domowe pasztety.
Sama rzadko robię,ale jak zobaczyłam Twój, to dostałam natchnienia i olśnienia 🙂
Wiele pasztetów, które próbowałam u znajomych, były jak skały.
Ja chcę właśnie taki miękki i puszysty!
Jutro idę z siatą po zakupy i robię.
Znakomity przepis!