w , ,

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holenderskim z jajeczkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba! Uwielbiam takie śniadanko, a przy odrobinie wprawy będziecie to wszystko robić piorunem i tak zgracie, by wszystko ciepłe podać na talerzu, Z grzaneczką czosnkową i kawą z mlekiem mrrr… Sos holenderski nie należy do łatwych, szczególnie dla początkujących, więc radze poćwiczyć chwilę jego przygotowanie. Czasu to naprawdę nie zajmuje wiele, więc śmiało.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 270
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Szparagi w sosie holenderskim
Składniki:
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 żółtka i 2 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Szparagi płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawam twarde końce u podstawy. Gotuję je na parze przez 5 minut lub wrzucam do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody,
  • Jajka usmażyłem na łyżce masła, na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu, niech sobie powoli dochodzi,
  • 2 żółtka ubijałem dokładnie na puszystą masę, z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztopiłem masło. Jeszcze gorące masło dokładałem stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możecie mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej, jednak nie możemy pozwolić, by się za mocno podgrzał bo się pojawia grudki.
  • Rozłożyłem na talerzu szparagi, polałem sosem i nałożyłem na wierzch jajko, posoliłem i dodałem trochę pieprzu (wg. uznania), posypałem szczypiorkiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szparagi w sosie holenderskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Małgorzata Hert
1 rok temu

Klasyk nad klasykami, ale jakże pyszny! Szkoda tylko, że sezon szparagi jest tak krótki

EfkaKonefka
1 rok temu

Przyznam, że dopiero niedawno pierwszy raz robiłam sos holenderski. Dzieki Karol, skusiłam się dzieki Twojemu przepisowi.

Mostekwkuchni.pl
1 rok temu

Uwielbiam szparagi! świetny pomysł na śniadanie 🙂

posmakujto!
2 lat temu

Klasyka, która nigdy się nie nudzi! Pycha 🙂