Szparagi w sosie holenderskim

Kosą po patelni
Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holenderskim z jajkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba!
Uwielbiam takie śniadanko, a przy odrobinie wprawy będziecie to wszystko robić piorunem i tak zgracie, by wszystko ciepłe podać na talerzu, Z grzaneczką czosnkową i kawą z mlekiem mrrr…
Sos holenderski nie należy do łatwych, szczególnie dla początkujących, więc radze poćwiczyć chwilę jego przygotowanie. Czasu to naprawdę nie zajmuje wiele, więc śmiało. Sos jest gęsty i ma kremową strukturę, a jego smak jest wytrawny i lekko kwaśny. Sos holenderski jest najczęściej podawany do gotowanych warzyw, takich jak szparagi czy kalafior, ale może być również używany jako dodatek do mięs, ryb czy jajek.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 2 osoby
Kalorii na 100g 270
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Szparagi w sosie holenderskim

Potrzebne składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 żółtka i 2 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania

  • Szparagi płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawam twarde końce u podstawy. Gotuję je na parze przez 5 minut lub wrzucam do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody i gotuje do czasu az szparagi będą miękkie,
  • Jajka usmażyłem na łyżce masła, na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu, niech sobie powoli dochodzi,
  • 2 żółtka ubijałem dokładnie na puszystą masę, z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztopiłem masło. Jeszcze gorące masło dokładałem stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możecie mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej, jednak nie możemy pozwolić, by się za mocno podgrzał bo się pojawia grudki.
  • Rozłożyłem na talerzu szparagi, polałem sosem i nałożyłem na wierzch jajko, posoliłem i dodałem trochę pieprzu (wg. uznania), posypałem szczypiorkiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szparagi w sosie holenderskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lamotek.pl

Mniam! Mogłabym jeść na kilogramy!

Małgorzata Hert

Klasyk nad klasykami, ale jakże pyszny! Szkoda tylko, że sezon szparagi jest tak krótki

EfkaKonefka

Przyznam, że dopiero niedawno pierwszy raz robiłam sos holenderski. Dzieki Karol, skusiłam się dzieki Twojemu przepisowi.

Mostekwkuchni.pl

Uwielbiam szparagi! świetny pomysł na śniadanie 🙂

posmakujto!

Klasyka, która nigdy się nie nudzi! Pycha 🙂