Kosą po patelni Przepisy Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

3 min. czytania
4
0
Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holenderskim z jajeczkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba! Uwielbiam takie śniadanko, a przy odrobinie wprawy będziecie to wszystko robić piorunem i tak zgracie, by wszystko ciepłe podać na talerzu, Z grzaneczką czosnkową i kawą z mlekiem mrrr… Sos holenderski nie należy do łatwych, szczególnie dla początkujących, więc radze poćwiczyć chwilę jego przygotowanie. Czasu to naprawdę nie zajmuje wiele, więc śmiało.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 270
Przepis na:

Szparagi w sosie holenderskim

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 żółtka i 2 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz (do smaku)

Sposób wykonania:

  • Szparagi płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawam twarde końce u podstawy. Gotuję je na parze przez 5 minut lub wrzucam do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody,
  • Jajka usmażyłem na łyżce masła, na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu, niech sobie powoli dochodzi,
  • 2 żółtka ubijałem dokładnie na puszystą masę, z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztopiłem masło. Jeszcze gorące masło dokładałem stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możecie mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej, jednak nie możemy pozwolić, by się za mocno podgrzał bo się pojawia grudki.
  • Rozłożyłem na talerzu szparagi, polałem sosem i nałożyłem na wierzch jajko, posoliłem i dodałem trochę pieprzu (wg. uznania), posypałem szczypiorkiem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 54
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    54
    Udostępnienia

4 komentarze

  1. Avatar

    Małgorzata Hert

    5 sierpnia 2019 w 14:39

    Klasyk nad klasykami, ale jakże pyszny! Szkoda tylko, że sezon szparagi jest tak krótki

    Odpowiedz

  2. Avatar

    EfkaKonefka

    3 czerwca 2019 w 09:26

    Przyznam, że dopiero niedawno pierwszy raz robiłam sos holenderski. Dzieki Karol, skusiłam się dzieki Twojemu przepisowi.

    Odpowiedz

  3. Avatar

    Mostekwkuchni.pl

    28 maja 2019 w 14:15

    Uwielbiam szparagi! świetny pomysł na śniadanie 🙂

    Odpowiedz

  4. Avatar

    posmakujto!

    12 kwietnia 2019 w 16:53

    Klasyka, która nigdy się nie nudzi! Pycha 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…