Kosą po patelni Przepisy Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

0

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów czyli szparagi w sosie holenderskim z jajeczkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba! Uwielbiam takie śniadanko, a przy odrobinie wprawy będziecie to wszystko robić piorunem i tak zgracie, by wszystko ciepłe podać na talerzu, Z grzaneczką czosnkową i kawą z mlekiem mrrr...

Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 żółtka i 2 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Szparagi płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawamy twarde końce u podstawy. Gotujemy je na parze przez 5 minut lub wrzucamy do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody,
  2. Jajka smażymy na łyżce masła na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu,
  3. 2 żółtka ubijamy dokładnie na pianę z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztapiamy masło. Roztopione gorące masło dokładamy stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możemy mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej jednak nie możemy pozwolić by się za mocno podgrzał bo się zwarzy.
  4. Rozkładamy na talerzu szparagi, polewamy sosem i nakładamy jajko, solimy i pieprzymy wg. uznania i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/szparagi-w-sosie-holenderskim/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju

Serio to błyskawiczny placek ze śliwkami na oleju. Mieszamy wszystko mikserem co nie zajmi…