Potrzebne składniki
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 2 żółtka i 2 jajka
- 60 g masła
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- koperek lub szczypiorek do posypania
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Szparagi płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawam twarde końce u podstawy. Gotuję je na parze przez 5 minut lub wrzucam do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody i gotuje do czasu az szparagi będą miękkie,
- Jajka usmażyłem na łyżce masła, na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu, niech sobie powoli dochodzi,
- 2 żółtka ubijałem dokładnie na puszystą masę, z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztopiłem masło. Jeszcze gorące masło dokładałem stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możecie mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej, jednak nie możemy pozwolić, by się za mocno podgrzał bo się pojawia grudki.
- Rozłożyłem na talerzu szparagi, polałem sosem i nałożyłem na wierzch jajko, posoliłem i dodałem trochę pieprzu (wg. uznania), posypałem szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szparagi w sosie holenderskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Mniam! Mogłabym jeść na kilogramy!
Klasyk nad klasykami, ale jakże pyszny! Szkoda tylko, że sezon szparagi jest tak krótki
Przyznam, że dopiero niedawno pierwszy raz robiłam sos holenderski. Dzieki Karol, skusiłam się dzieki Twojemu przepisowi.
Uwielbiam szparagi! świetny pomysł na śniadanie 🙂
Klasyka, która nigdy się nie nudzi! Pycha 🙂