Kosą po patelni Przepisy Szparagi w sosie holenderskim

Szparagi w sosie holenderskim

5 min. czytania
4
0
Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holenderskim z jajeczkiem sadzonym. Ścięte białko, rozlewające się żółtko, chrupkie lekko szparagi no i delikatny maślany sos z nutą cytryny. Dla mnie bomba! Uwielbiam takie śniadanko, a przy odrobinie wprawy będziecie to wszystko robić piorunem i tak zgracie, by wszystko ciepłe podać na talerzu, Z grzaneczką czosnkową i kawą z mlekiem mrrr… Sos holenderski nie należy do łatwych, szczególnie dla początkujących, więc radze poćwiczyć chwilę jego przygotowanie. Czasu to naprawdę nie zajmuje wiele, więc śmiało.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100g / 270
Jak wykonać przepis na – Szparagi w sosie holenderskim
Składniki:
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 2 żółtka i 2 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Szparagi płuczę dokładnie pod bieżącą wodą, odkrawam twarde końce u podstawy. Gotuję je na parze przez 5 minut lub wrzucam do wrzątku w wysokim garnku tak by czubki wystawały nad powierzchnię wody,
  • Jajka usmażyłem na łyżce masła, na patelni tak by ścięło się białko, a żółtko zostało płynne, raczej na małym ogniu, niech sobie powoli dochodzi,
  • 2 żółtka ubijałem dokładnie na puszystą masę, z sokiem z cytryny, a w tym czasie roztopiłem masło. Jeszcze gorące masło dokładałem stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Powinien wyjść gęsty sos, jeśli jest zbyt płynny możecie mieszając dociągnąć go w kąpieli wodnej, jednak nie możemy pozwolić, by się za mocno podgrzał bo się pojawia grudki.
  • Rozłożyłem na talerzu szparagi, polałem sosem i nałożyłem na wierzch jajko, posoliłem i dodałem trochę pieprzu (wg. uznania), posypałem szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Szparagi w sosie holenderskim wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 54
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    54
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EfkaKonefkaMostekwkuchni.plposmakujto! Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Małgorzata Hert
Gość

Klasyk nad klasykami, ale jakże pyszny! Szkoda tylko, że sezon szparagi jest tak krótki

EfkaKonefka
Gość

Przyznam, że dopiero niedawno pierwszy raz robiłam sos holenderski. Dzieki Karol, skusiłam się dzieki Twojemu przepisowi.

Mostekwkuchni.pl
Gość

Uwielbiam szparagi! świetny pomysł na śniadanie 🙂

posmakujto!
Gość

Klasyka, która nigdy się nie nudzi! Pycha 🙂

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite