Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

2 min. czytania
3
0
Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Przepis na:

Schab dojrzewający

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.)
  • Trochę ostrej papryki (czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka)
  • 1 cienka podkolanówka.

Sposób wykonania:

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
  • Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
  • Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
  • W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
  • Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

3 komentarze

  1. Avatar

    Krystyna Krejner

    3 sierpnia 2017 w 17:55

    Dzięki,chyba ze schabem tak było….

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Avatar

    Krystyna Krejner

    9 lipca 2017 w 17:05

    robiła ten schab w zimie,ale był bardzo twardy czyli wysuszony….

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

    • Avatar

      Karol Kosiński

      3 sierpnia 2017 w 15:38

      Za blisko kaloryfera i za długo wisiał.Trzeba uważać tak jak na ciasto w piekarniku.

      Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Sałatka z kalafiora i awokado z serem feta

Surowy kalafior, do tego awokado, ser feta i masa zieleniny włącznie z miętą - to przepis …