Potrzebne składniki
- 1,5 kg schabu
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
- 3 duże ząbki czosnku
- Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.)
- Trochę ostrej papryki (czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka)
- 1 cienka podkolanówka.
Sposób wykonania
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
- Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
- Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
- Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
- W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
- Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab dojrzewający wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Dzięki,chyba ze schabem tak było….
robiła ten schab w zimie,ale był bardzo twardy czyli wysuszony….
Za blisko kaloryfera i za długo wisiał.Trzeba uważać tak jak na ciasto w piekarniku.