Kosą po patelni Przepisy Mięso Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

2 min. czytania
3
0
Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas całkowity: 30 min.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.)
  • Trochę ostrej papryki (czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka)
  • 1 cienka podkolanówka.

Sposób wykonania:

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
  • Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
  • Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
  • W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
  • Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

3 komentarze

  1. Avatar

    Krystyna Krejner - 3 sierpnia 2017 w 17:55

    Dzięki,chyba ze schabem tak było….

    Odpowiedz

  2. Avatar

    Krystyna Krejner - 9 lipca 2017 w 17:05

    robiła ten schab w zimie,ale był bardzo twardy czyli wysuszony….

    Odpowiedz

    • Avatar

      Karol Kosiński - 3 sierpnia 2017 w 15:38

      Za blisko kaloryfera i za długo wisiał.Trzeba uważać tak jak na ciasto w piekarniku.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA
  • Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

    Było zdrowo to wracamy do treściwych dań i solidnej porcji mięsa – pieczeń ze schabu nadzi…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Burgery z wołowiny glazurowanej

    Burgery zrobione w domu, jak widać na zdjęciu, są o wiele lepiej prezentujące się niż te k…

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …