w , , ,

Schab dojrzewający

Wyśmienita wędlina, która przewyższa smakiem najdroższe wyroby wędliniarskie. Tym wyrobem zaskoczycie znajomych. Podajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki.
Przygotowanie: 30 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na – Schab dojrzewający

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli i 1/2 łyżeczki soli peklowej
  • 3 duże ząbki czosnku
  • Do roztarcia w moździerzu: 1 łyżka pieprzu w ziarenkach (majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn.)
  • Trochę ostrej papryki (czosnek niedźwiedzi, czerwona słodka papryka)
  • 1 cienka podkolanówka.

Sposób wykonania

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Wkładamy do pojemnika z pokrywą i obtaczamy dokładnie w cukrze.
  • Zamykamy pojemnik i wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Następnie wylewamy płyn, który wyciekł z mięsa, myjemy i znowu osuszamy. W suchym pojemniku mieszamy sole i dokładnie obtaczamy mięso.
  • Znowu wkładamy do lodówki na 36 godzin. Znowu powtarzamy czynność, myjemy, osuszamy.
  • W moździerzu rozcieramy przyprawy ilość w/g uznania.
  • Do suchego pojemnika przeciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy przyprawy ubite w moździerzu i dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie i obtaczamy w tym mięso i ponownie wkładamy do lodówki na 36 godzin.
  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i wkładamy do podkolanówki. W sezonie grzewczym wieszamy przy grzejniku przerwa ok.10 cm na 4 doby..Latem wieszamy na słońcu dodatkowo zabezpieczając przed owadami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab dojrzewający wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Krystyna Krejner

Dzięki,chyba ze schabem tak było….

Krystyna Krejner

robiła ten schab w zimie,ale był bardzo twardy czyli wysuszony….

Karol Kosiński

Za blisko kaloryfera i za długo wisiał.Trzeba uważać tak jak na ciasto w piekarniku.