Kosą po patelni Przepisy Omlet a’la Mama

Omlet a’la Mama

0

Omlet ten podobno robiła Babcia Natalia jednak mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest strasznie syty i przez zastosowanie różnych dodatków można go odkrywać wiele razy na nowo.

Omlet a’la Mama

Omlet a’la Mama

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub łyżeczka masła i trochę oleju
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • szynka
  • szczypiorek
  • kilka pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania

  1. Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli, pieprzu miksujemy lub utrzepujemy trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  2. Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroimy w drobną kostkę i siekamy drobno szczypiorek.
  3. Masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażymy delikatnie wzruszając masę na patelni.
  4. Podczas smażenia jak już się trochę zetnie spód lekko podwijamy brzegi omletu i wlewamy za podniesiony brzeg płynne ciasto z wierzchu. Wymaga to trochę wprawy ale szybko można się tego nauczyć 🙂 i to drugi sekret.
  5. Postępujemy tak na przemian w około omletu do wykorzystania całego płynnego ciasta.
  6. Nie przewracamy omletu tylko wsypujemy na jego połowę wcześniej pokrojoną szynkę pomidora i szczypiorek i dociągamy omlet do uzyskania złocistej barwy spodu.
  7. Połowę wolną od składników podwarzamy i składamy omlet na pół. Gotowe!

Notatki

To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować bym mógł zrobić je sobie sam a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.

Wygląda naprawdę super jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dźemem lub świeżymi owocami. Polecam.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/omlet-ala-mama/
  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem …
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
  • Kluski łyżką kładzione

    Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, któr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…