Potrzebne składniki
- 6 jajek
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka masła klarowanego ( lub łyżeczka masła i 1 łyżka oleju)
- 200 ml mleka
- sól, pieprz
- dowolne składniki na farsz (u mnie: szynka, szczypiorek i ser mozzarella)
Sposób wykonania
- Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu miksuję lub utrzepuję trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć masę, bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
- Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroję w drobną kostkę i siekam drobno szczypiorek. Składniki są dowolne można użyć szpinak, ser feta i będzie wersja bezmięsna. To już zależy od Waszej fantazji i gustu. W każdym razie przygotujcie sobie składniki już na tym etapie, potem nie będzie na to czasu.
- Masę jajeczną wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażę delikatnie wzruszając masę na patelni.
- Omlet podważam od brzegów w kierunku środka, wlewając pod spód masę jajeczną z wierzchu. Robię tak z każdej strony do wyczerpania nieściętych jajek. Najlepiej spójrzcie na film jak to robię.
- Nie przewracam omletu tylko wsypuję na jego połowę wcześniej pokrojone dodatki i dociągam omlet do uzyskania złocistej barwy spodu. Wystarczy podważyć i sprawdzić, czy już…
- Połowę wolną od składników podważam i składam omlet na pół. Radze użyć szerokiej łopatki. Jak ktoś ma wprawę może złożyć omlet wykładając bezpośrednio na talerz. Gotowe i pyszne!

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysty omlet z szynka i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo fajny omlet 😉
Właśnie zaserwowałam to młodzieży – na talerzach pustki. Nawet dla mnie nie starczyło.. cóż może następnym razem albo powiedzieć może z następną wkładką jajek.
Jak się napowietrza te jajka?
O matko, wygląda obłędnie! Co za wyświechtane słowo na kulinarnych blogach.
No szał ciał!
Robię i koniec!
Ja normalnie mieszam (bardziej energicznie) rózgą ale to może być i mikser z końcówką do ubijania piany. Daj znać czy smakował 🙂
Nie podobno tylko na pewno, pamiętam omlety od dziecka.Moja mama nauczyła Twoją mamę.My teraz nie składamy omletu na pół tylko nakładamy różności na cały omlet.Np.gotowane różyczki kalafiora,brokuła,plasterki pomidora lub połówki koktajlowych,groszek,szyneczka i oczywiście szczypiorek.Śniadanko pycha.