Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Przepisy

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Kosą po patelni 4 marca 2022
Taki puszysty omlet z szynką i serem podobno robiła moja Babcia Natalia a ona nauczyła się tego przepisu od swojej mamy czyli mojej prababci. Mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy, jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest bardzo syty i przez zastosowanie różnych dodatków, można go odkrywać wiele razy na nowo.
Cały sekret tkwi w technice przygotowania i smażenia. Podstawa to dobre napowietrzenie jajek i dokładne ich wymieszanie, tak by powstały wyraźne pęcherzyki powietrza w środku masy. Druga rzecz to samo smażenie z wlewaniem ciasta pod spód omletu. Dokładnie to pokazałem na filmie. Tworzą się w ten sposób kolejne warstwy i omlet rośnie i staje się gruby. Jajko na spodzie przez dostarczenie kolejnych warstw tez nie jest stale podgrzewane przez co nie jest przypalone. Omletu nie trzeba odwracać, przykrywać i jest w całości ścięty,
Do tego puszystego omletu możecie dać dowolne dodatki i złożyć na pół, uzyskujemy wtedy dwie grube warstwy jajek, nafaszerowane ulubionymi składnikami. Dla mnie – mistrzostwo świata i niepowtarzalny smak, który możecie przez zmianę dodatków, modyfikować do Waszych potrzeb..
To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować, bym mógł zrobić je sobie sam, a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.
Wygląda naprawdę super, jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dżemem lub świeżymi owocami. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 2 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Puszysty omlet z szynka i serem

Potrzebne składniki

  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ( lub łyżeczka masła i 1 łyżka oleju)
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz
  • dowolne składniki na farsz (u mnie: szynka, szczypiorek i ser mozzarella)

Sposób wykonania

  • Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu miksuję lub utrzepuję trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć masę, bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  • Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroję w drobną kostkę i siekam drobno szczypiorek. Składniki są dowolne można użyć szpinak, ser feta i będzie wersja bezmięsna. To już zależy od Waszej fantazji i gustu. W każdym razie przygotujcie sobie składniki już na tym etapie, potem nie będzie na to czasu.
  • Masę jajeczną wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażę delikatnie wzruszając masę na patelni.
  • Omlet podważam od brzegów w kierunku środka, wlewając pod spód masę jajeczną z wierzchu. Robię tak z każdej strony do wyczerpania nieściętych jajek. Najlepiej spójrzcie na film jak to robię.
  • Nie przewracam omletu tylko wsypuję na jego połowę wcześniej pokrojone dodatki i dociągam omlet do uzyskania złocistej barwy spodu. Wystarczy podważyć i sprawdzić, czy już…
  • Połowę wolną od składników podważam i składam omlet na pół. Radze użyć szerokiej łopatki. Jak ktoś ma wprawę może złożyć omlet wykładając bezpośrednio na talerz. Gotowe i pyszne!
Jak widać zmieniliśmy również wnętrze w którym kręcimy nasze filmy. Adam jest szczególnie zadowolony pewnie bo ma więcej miejsca zdecydowanie. Kuchnię użyczył nam mój przyjaciel Łukasz z żoną i dziękuję im za to serdecznie, a przy okazji polecam ich Gabinet stomatologiczny „Sanacja” w Łodzi na ul. Zamenhofa 18. Czuły dentysta wręcz i jedyny do, którego nie boję się chodzić. Zajrzyjcie też na ich stronę http://www.sanacja.lodz.pl

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysty omlet z szynka i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

W Waszym wykonaniu

Paweł i Ewa

Tagi jajka, mąka, mleko, śniadanie
Kosą po patelni 4 marca 2022
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Aranżujemy kawalerkę od A do Z – tylko sprawdzone rozwiązania
Następny wpis Fastfood w zdrowej wersji? Dowiedz się jak zrobić je w domu.
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia
Gosia
8 marca 2022 07:38

Bardzo fajny omlet 😉

1
Odpowiedz
Danuta
Danuta
7 marca 2022 13:31

Właśnie zaserwowałam to młodzieży – na talerzach pustki. Nawet dla mnie nie starczyło.. cóż może następnym razem albo powiedzieć może z następną wkładką jajek.

1
Odpowiedz
Irena - Hooltaye w podróży
Irena - Hooltaye w podróży
2 kwietnia 2020 14:31

Jak się napowietrza te jajka?
O matko, wygląda obłędnie! Co za wyświechtane słowo na kulinarnych blogach.
No szał ciał!
Robię i koniec!

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Irena - Hooltaye w podróży
3 kwietnia 2020 07:48

Ja normalnie mieszam (bardziej energicznie) rózgą ale to może być i mikser z końcówką do ubijania piany. Daj znać czy smakował 🙂

0
Odpowiedz
Karol Kosiński
Karol Kosiński
13 maja 2017 19:04

Nie podobno tylko na pewno, pamiętam omlety od dziecka.Moja mama nauczyła Twoją mamę.My teraz nie składamy omletu na pół tylko nakładamy różności na cały omlet.Np.gotowane różyczki kalafiora,brokuła,plasterki pomidora lub połówki koktajlowych,groszek,szyneczka i oczywiście szczypiorek.Śniadanko pycha.

0
Odpowiedz

Sernik puszysty jak chmurka

Bułki śniadaniowe, pszenne – na miły początek dnia

Kurczak po chińsku

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?