Kosą po patelni Przepisy Omlet a’la Mama

Omlet a’la Mama

0

Omlet ten podobno robiła Babcia Natalia jednak mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest strasznie syty i przez zastosowanie różnych dodatków można go odkrywać wiele razy na nowo.

Omlet a’la Mama

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub łyżeczka masła i trochę oleju
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • szynka
  • szczypiorek
  • kilka pomidorów koktajlowych

Sposób wykonania:

  1. Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli, pieprzu miksujemy lub utrzepujemy trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  2. Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroimy w drobną kostkę i siekamy drobno szczypiorek.
  3. Masę jajeczną wlewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażymy delikatnie wzruszając masę na patelni.
  4. Podczas smażenia jak już się trochę zetnie spód lekko podwijamy brzegi omletu i wlewamy za podniesiony brzeg płynne ciasto z wierzchu. Wymaga to trochę wprawy ale szybko można się tego nauczyć 🙂 i to drugi sekret.
  5. Postępujemy tak na przemian w około omletu do wykorzystania całego płynnego ciasta.
  6. Nie przewracamy omletu tylko wsypujemy na jego połowę wcześniej pokrojoną szynkę pomidora i szczypiorek i dociągamy omlet do uzyskania złocistej barwy spodu.
  7. Połowę wolną od składników podwarzamy i składamy omlet na pół. Gotowe!

Uwagi dodatkowe:

To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować bym mógł zrobić je sobie sam a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.

Wygląda naprawdę super jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dźemem lub świeżymi owocami. Polecam.

  • Śledzie z papryką i ogórkiem w oleju

    Znów śledzie, ale tym razem inaczej, bo śledzie z papryką i ogórkiem w oleju. Bardzo fajny…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…