Puszysty omlet z dodatkami a’la Mama

8 min. czytania
3
1
Taki puszysty omlet z dodatkami podobno robiła moja Babcia Natalia, jednak mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy, jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest bardzo syty i przez zastosowanie różnych dodatków, można go odkrywać wiele razy na nowo. Cały sekret tkwi w technice przygotowania i smażenia. Podstawa to dobre napowietrzenie jajek i dokładne ich wymieszanie z mąka i jajkiem, tak by powstały wyraźne pęcherzyki powietrza w środku masy. Druga rzecz to samo smażenie. Wylewam całość masy na patelnię i pozwalam się jej lekko ściąć, a płynną masę z wierzchu wlewam następnie przechylając patelnię pod spód. Tworzą się w ten sposób kolejne warstwy i omlet rośnie i staje się gruby. Jajko na spodzie przez dostarczenie kolejnych warstw tez nie jest stale podgrzewane przez co nie jest przypalone. Omletu nie trzeba odwracać, przykrywać i jest w całości ścięty, Można dać dodatki i złożyć na pół, uzyskujemy wtedy dwie grube warstwy jajek, nafaszerowane ulubionymi składnikami. Dla mnie – mistrzostwo świata.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Puszysty omlet dodatkami
Składniki:
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ( lub łyżeczka masła i trochę oleju)
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz
  • dowolne składniki na farsz (u mnie: szynka, szczypiorek i ser)
Sposób wykonania:
  • Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu miksuję lub utrzepuję trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  • Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroję w drobną kostkę i siekam drobno szczypiorek. Składniki są dowolne można użyć szpinak, ser feta i będzie wersja bezmięsna. To już zależy od Waszej fantazji i gustu. W każdym razie przygotujcie sobie składniki już na tym etapie, potem nie będzie na to czasu.
  • Masę jajeczną wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażę delikatnie wzruszając masę na patelni.
  • Jak już się trochę zetnie spód, lekko podwijam brzegi omletu i wlewam za podniesiony brzeg płynne ciasto z wierzchu. Wymaga to trochę wprawy, ale szybko można się tego nauczyć 🙂 Robię tak na przemian z wielu stron w około omletu, aż wykorzystam całą płynną masę z wierzchu. I to drugi sekret.
  • Nie przewracam omletu tylko wsypuję na jego połowę wcześniej pokrojone dodatki i dociągam omlet do uzyskania złocistej barwy spodu. Wystarczy podważyć i sprawdzić, czy już…
  • Połowę wolną od składników podważam i składam omlet na pół. Radze użyć szerokiej łopatki. Jak ktoś ma wprawę może złożyć omlet wykładając bezpośrednio na talerz. Gotowe i pyszne!
To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować, bym mógł zrobić je sobie sam, a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.
Wygląda naprawdę super, jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dżemem lub świeżymi owocami. Polecam.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysty omlet dodatkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 12
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Irena - Hooltaye w podróży
2 miesięcy temu

Jak się napowietrza te jajka?
O matko, wygląda obłędnie! Co za wyświechtane słowo na kulinarnych blogach.
No szał ciał!
Robię i koniec!

Karol Kosiński
Karol Kosiński
3 lat temu

Nie podobno tylko na pewno, pamiętam omlety od dziecka.Moja mama nauczyła Twoją mamę.My teraz nie składamy omletu na pół tylko nakładamy różności na cały omlet.Np.gotowane różyczki kalafiora,brokuła,plasterki pomidora lub połówki koktajlowych,groszek,szyneczka i oczywiście szczypiorek.Śniadanko pycha.

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).