Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Kosą po patelni
Taki puszysty omlet z szynką i serem podobno robiła moja Babcia Natalia a ona nauczyła się tego przepisu od swojej mamy czyli mojej prababci. Mnie i tak kojarzy się z domem rodzinnym i moją Mamą. Zawsze był gruby, puszysty, nie smakował przypalonym jajkiem sadzonym i nie przypominał płaskiej podeszwy, jak większość omletów jakie jadłem poza domem. Jest bardzo syty i przez zastosowanie różnych dodatków, można go odkrywać wiele razy na nowo.
Cały sekret tkwi w technice przygotowania i smażenia. Podstawa to dobre napowietrzenie jajek i dokładne ich wymieszanie, tak by powstały wyraźne pęcherzyki powietrza w środku masy. Druga rzecz to samo smażenie z wlewaniem ciasta pod spód omletu. Dokładnie to pokazałem na filmie. Tworzą się w ten sposób kolejne warstwy i omlet rośnie i staje się gruby. Jajko na spodzie przez dostarczenie kolejnych warstw tez nie jest stale podgrzewane przez co nie jest przypalone. Omletu nie trzeba odwracać, przykrywać i jest w całości ścięty,
Do tego puszystego omletu możecie dać dowolne dodatki i złożyć na pół, uzyskujemy wtedy dwie grube warstwy jajek, nafaszerowane ulubionymi składnikami. Dla mnie – mistrzostwo świata i niepowtarzalny smak, który możecie przez zmianę dodatków, modyfikować do Waszych potrzeb..
To chyba jedno z pierwszych dań jakie chciałem się nauczyć gotować, bym mógł zrobić je sobie sam, a nie gnać do Mamy by go zjeść. Wiele osób już tym raczyłem i skarg nie było.
Wygląda naprawdę super, jest delikatny i puszysty idealnie pasuje z pieczywem pszennym lub sam. Dobrze też smakuje w wariancie na słodko z dżemem lub świeżymi owocami. Polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 2 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Puszysty omlet z szynka i serem

Potrzebne składniki

  • 6 jajek
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ( lub łyżeczka masła i 1 łyżka oleju)
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz
  • dowolne składniki na farsz (u mnie: szynka, szczypiorek i ser mozzarella)

Sposób wykonania

  • Jajka z mąką i mlekiem oraz szczyptą soli i pieprzu miksuję lub utrzepuję trzepaczką na jednolita masę. Ważne by zrobić to dokładnie i dobrze napowietrzyć masę, bo to właśnie pierwszy sekret udanego omletu.
  • Szynkę lub inną wędlinę lub kiełbasę kroję w drobną kostkę i siekam drobno szczypiorek. Składniki są dowolne można użyć szpinak, ser feta i będzie wersja bezmięsna. To już zależy od Waszej fantazji i gustu. W każdym razie przygotujcie sobie składniki już na tym etapie, potem nie będzie na to czasu.
  • Masę jajeczną wlewam na rozgrzaną patelnię z masłem i olejem i smażę delikatnie wzruszając masę na patelni.
  • Omlet podważam od brzegów w kierunku środka, wlewając pod spód masę jajeczną z wierzchu. Robię tak z każdej strony do wyczerpania nieściętych jajek. Najlepiej spójrzcie na film jak to robię.
  • Nie przewracam omletu tylko wsypuję na jego połowę wcześniej pokrojone dodatki i dociągam omlet do uzyskania złocistej barwy spodu. Wystarczy podważyć i sprawdzić, czy już…
  • Połowę wolną od składników podważam i składam omlet na pół. Radze użyć szerokiej łopatki. Jak ktoś ma wprawę może złożyć omlet wykładając bezpośrednio na talerz. Gotowe i pyszne!
Jak widać zmieniliśmy również wnętrze w którym kręcimy nasze filmy. Adam jest szczególnie zadowolony pewnie bo ma więcej miejsca zdecydowanie. Kuchnię użyczył nam mój przyjaciel Łukasz z żoną i dziękuję im za to serdecznie, a przy okazji polecam ich Gabinet stomatologiczny „Sanacja” w Łodzi na ul. Zamenhofa 18. Czuły dentysta wręcz i jedyny do, którego nie boję się chodzić. Zajrzyjcie też na ich stronę http://www.sanacja.lodz.pl

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysty omlet z szynka i serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

W Waszym wykonaniu

Paweł i Ewa
Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia

Bardzo fajny omlet 😉

Danuta

Właśnie zaserwowałam to młodzieży – na talerzach pustki. Nawet dla mnie nie starczyło.. cóż może następnym razem albo powiedzieć może z następną wkładką jajek.

Irena - Hooltaye w podróży

Jak się napowietrza te jajka?
O matko, wygląda obłędnie! Co za wyświechtane słowo na kulinarnych blogach.
No szał ciał!
Robię i koniec!

Karol Kosiński

Nie podobno tylko na pewno, pamiętam omlety od dziecka.Moja mama nauczyła Twoją mamę.My teraz nie składamy omletu na pół tylko nakładamy różności na cały omlet.Np.gotowane różyczki kalafiora,brokuła,plasterki pomidora lub połówki koktajlowych,groszek,szyneczka i oczywiście szczypiorek.Śniadanko pycha.