w , ,

Jajka faszerowane buraczkami z serem feta



Dostałem od Ani (ukochana Sis), ładny zestaw do podawania przystawek. Kombinowałem co z nim zrobić i wykombinowałem, jajka faszerowane buraczkami z serem feta. Efekt przerósł moje oczekiwania, bo za buraczkami to ja tak średnio no chyba, że w ćwikle, jednak tu połączenie łagodnych jajek z odrobiną chrzanu i słonawym serem feta, dało wspaniały efekt końcowy. Smaki się uzupełniają doskonale. Można tez użyć ser kozi, podobno też pycha. Efekt dodatkowo daje samo podanie i kolorystyka. Padła propozycja nawet by zrobić to na święta, jednak chyba bardziej pasuje do Wielkanocy. Piorunem się to robi, mało składników i cieszy oko i podniebienie - czego chcieć więcej? A i dzięki Siostra - prezent jak widać trafiony 🙂
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Jajka faszerowane buraczkami z serem feta

Potrzebne składniki

  • 1 ugotowany burak
  • 4 jajka
  • 8 kostek o boku 0 (5-1 cm sera typu feta)
  • szczypiorek (natka pietruszki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • Burak ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jajka kroimy na pół wzdłuż i wydłubujemy ze środka żółtka.
  • Łączymy buraka z rozgniecionymi widelcem żółtkami, dodajemy pozostałe składniki i posiekany drobno koperek i natkę pietruszki.
  • Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i nakładamy na białka po łyżce masy.
  • Układamy na wierzchu po kostce sera i przyozdabiamy zieleniną.
  • Podajemy na zimno jako przystawkę lub element śniadania.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane buraczkami z serem feta wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze