Kosą po patelni Przepisy Jajka faszerowane buraczkami z serem feta

Jajka faszerowane buraczkami z serem feta

2 min. czytania
0
0
Dostałem od Ani (ukochana Sis), ładny zestaw do podawania przystawek. Kombinowałem co z nim zrobić i wykombinowałem, jajka faszerowane buraczkami z serem feta. Efekt przerósł moje oczekiwania, bo za buraczkami to ja tak średnio no chyba, że w ćwikle, jednak tu połączenie łagodnych jajek z odrobiną chrzanu i słonawym serem feta, dało wspaniały efekt końcowy. Smaki się uzupełniają doskonale. Można tez użyć ser kozi, podobno też pycha. Efekt dodatkowo daje samo podanie i kolorystyka. Padła propozycja nawet by zrobić to na święta, jednak chyba bardziej pasuje do Wielkanocy. Piorunem się to robi, mało składników i cieszy oko i podniebienie - czego chcieć więcej? A i dzięki Siostra - prezent jak widać trafiony 🙂
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Przepis na:

Jajka faszerowane buraczkami z serem feta

Składniki:

  • 1 ugotowany burak
  • 4 jajka
  • 8 kostek o boku 0 (5-1 cm sera typu feta)
  • szczypiorek (natka pietruszki)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
  • Burak ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Jajka kroimy na pół wzdłuż i wydłubujemy ze środka żółtka.
  • Łączymy buraka z rozgniecionymi widelcem żółtkami, dodajemy pozostałe składniki i posiekany drobno koperek i natkę pietruszki.
  • Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i nakładamy na białka po łyżce masy.
  • Układamy na wierzchu po kostce sera i przyozdabiamy zieleniną.
  • Podajemy na zimno jako przystawkę lub element śniadania.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 11
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    15
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Chłodnik z buraczkami

    Nastały ciepłe dni więc jak znalazł na obiad coś zimnego, zdrowego i pysznego. Chłodnik z …
  • Puree pietruszkowe

    Nie, to nie są ziemniaki wymieszane z natką pietruszki. Puree pietruszkowe robi się z korz…
  • Szparagi w sosie holenderskim

    Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…