Ta strona używa ciasteczek oraz zewnętrznych skryptów dla lepszego dostosowania treści do użytkownika. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Polityka prywatności i plików cookies
Akceptuj
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Aa
Kosą po patelniKosą po patelni
Aa
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Anna Kosińska 18 sierpnia 2020
Poleć
To nie klasyczny szaszłyk, tylko coś bardziej zaskakującego i przez to ciekawego. Takie zawijane ślimaczki z boczkiem i cukinią zaskoczą gości i ubarwią pewnie niejeden grill. Bardzo prosto się je robi i są super smaczne. Pomysł na takie cudo miała moja siostra Ania i na jednej z grillowych imprez zrobiła je, wywołując serię pytań w stylu: "a cio to?". Kurczak dzięki połączeniu z tłustszym boczkiem i wodnistą cukinią nie jest taki suchy. Aromaty i smaki przenikają przez warstwy i się świetnie łączą. Nic trudnego, a fajny efekt więc polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 6 sztuk
Jak wykonać przepis na – Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Potrzebne składniki

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 6 patyczków do szaszłyków

Sposób wykonania

  • Piersi z kurczaka dokładnie myję i przekrawam wzdłuż, nie docinając do końca krawędzi, tak by móc je rozłożyć na większy płat. Tak powstałe płaty jeszcze delikatnie rozbijam tworząc dość duże kotlety ale starając się by nie poprzerywać mięso,
  • Kotlety solę i posypuję pieprzem oraz papryką.
  • Układam na każdym kotlecie po 5 plastrów boczku wędzonego zakrywając nim całą powierzchnię kurczaka.
  • Cukinię kroję w cienkie plasterki wzdłuż i również układam na boczku.
  • Teraz zawijam całość w gruby rulon cukinia do środka i kroje na grube plastry
  • Po trzy plastry nabijam przez wszystkie warstwy na namoczony w wodzie wcześniej patyczek do szaszłyków.
  • Tak przygotowane szaszłyki smaruję oliwą za pomocą pędzelka i układam na rozgrzanym grillu.
  • Pieczemy do zbrązowienia, obracając co jakiś czas tak by sie upiekły dokładnie z każdej strony.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Tagi boczek, cukinia, grill, kurczak, ślimaczki, szaszłyki, zawijane
Anna Kosińska 18 sierpnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Drukuj
Poprzedni wpis Nalewka z młodych pędów sosny
Następny wpis przyczepy gastronomiczne Przyczepy gastronomiczne – przyszłość branży gastronomicznej?
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Zobacz także:

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Kosą po patelni Kosą po patelni 18 sierpnia 2022

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Kosą po patelni Kosą po patelni 5 sierpnia 2022

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Kosą po patelni Kosą po patelni 28 lipca 2022

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!
Gotuj z Thermomix

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?